Skupština i sutra o Zakonu o vladi

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras načelnu raspravu o izmenama Zakona o vladi. Nastavak sednice sutra u 10 sati. Opozicija tvrdi da su izmene neustavne.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2008.

01:07

Default images

Zakonom je predviđeno da budući kabinet Mirka Cvetkovića ima 24 ministarstva i tri potpredsednika, a jedan od njih bio bi istovremeno i zamenik premijera. Predloženi zakon sadrži i odredbu prema kojoj je glas premijera presudan u donošenju odluka.

U današnjoj raspravi najviše je osporavano rešenje kojim se predviđa da prvi potpredsednik, koga odredi predsednik vlade, bude istovremeno i njegov zamenik.

"Time će Ivica Dačić dobiti ista ovlašćenja kao Cvetković", smatraju poslanici LDP, kojima to znači da ni vlada neće biti proevropska ni proreformska, zbog čega neće moći da je podrže.

Uvođenje zamenika izazvaće ne samo dvovlašće, već će ostale potpredsednike i ministre staviti u neravnopravan položaj, argumenti su koje su u prilog neustavnosti zakona izneli poslanici DSS i SRS.

Ništa manje protivljenja nije izazvala ni odredba kojom se uvodi "zlatni glas" za premijera u slučaju „nerešenog" glasanja.

Opozicione stranke najavile su da će tražiti mišljenje Ustavnog suda povodom ovih odredbi, ali i podnošenje velikog broja amandmana.

Boško Ristić iz DS-a, koji je predsednik Odbora za pravosuđe i upravu, naveo je da će zamenik premijera imati nadležnost da pomaže predsedniku Vlade u vođenju i usmeravanju Vlade, staranju o jedinstvu u političkom delovanju Vlade i usklađivanju rada članova Vlade, sem ovlašćenja da predlaže izbor ili razrešenje člana Vlade.

Ristić je naveo i da se zakonskim izmenama definiše i način odlučivanja u vladi ukoliko ima paran broj članova, tako što bi glas predsednika bio presudan ukoliko je vlada podeljena oko donošejna neke odluke.
(Fonet)
Inače, sednica Skupštine bila je danas prekinuta nakon što se dva sata raspravljalo o poslovniku, umesto o predloženom zakonu o vladi i ministarstvima.

Poslanici SRS-a i DSS-a kritikovali su predsednicu parlamenta da je sednicu zakazala mimo Ustava i poslovnika, jer nije bilo dovoljno vremena da se pripreme za raspravu, kao i zbog, kako su naveli, sukoba interesa u kome se nalaze pojedini poslanici. Na početku sednice šef poslaničke grupe SRS-a Tomislav Nikolić ukazao je na povredu Poslovnika, tvrdeći da predsednica parlamenta nije mogla da zakaže vanredno zasedanje po hitnom postupku niti da uvrsti predloge zakona u dnevni red u roku u kojem je to učinila. Naveo je da poslanici nisu imali vremena da prouče predloge i urade amandmane.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović je objasnila da je sednicu sazvala u kraćem roku, a u skladu sa poslovnikom, zbog potrebe da skupština što pre razmotri predložene zakone. Lider demokrata, predsednik Srbije Boris Tadić, rekao je juče da se već znaju sva personalna rešenja u novoj vladi i da se njeno formiranje očekuje sredinom nedelje.

Ovo će biti najglomaznija Vlada Srbije od petog oktobra, a u odnosu na većinu evropskih, imaće duplo više mesta. Ekonomisti, kao i deo opozicije, smatraju da će tako veliki kabinet imati negativne ekonomske posledice po Srbiju, a više o toj temi možete čitati u jučerašnjoj vesti.

"Od rasprave zavisi kada će Vlada"

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović ocenila je da će tokom nedelje biti usvojene izmene i dopune Zakona o Vladi i zakon o ministarstvima i da će od dužine rasprave o ovim predlozima i amandmanima zavisiti da li će ove nedelje biti izabrana i nova Vlada.

Cele ove nedelje ćemo raditi, to je sigurno, a da li ćemo u ovoj nedelji izabrati Vladu, to će zavisiti od broja učesnika u raspravi, rekla je ona i navela da je "tendencija jednih je da se to završi, a drugih da se ospori“.
Dejanovićeva je rekla novinarima da će Socijalistička partija Srbije aplicirati za prijem u Socijalističku internacionalu i navela da to nije pitanje za predsednika parlamenta.

Upitana da prokomentariše pisanje medija o nezadovoljstvu njenog stranačkog kolege Milutina Mrkonjića zbog odvajanja nekih resora iz ministarstva na čijem čelu bi trebalo da bude on, ona je rekla da će "Mrkonjić biti neophodan Vladi ukoliko ona planira da korektno i kvalitetno radi“.

Ona je najavila da će parlament tražiti od Ustavnog suda Srbije ocenu da li je sukob interesa ako poslanici istovremeno obavljaju funkciju predsednika opštine ili gradonačelnika.

Kolundžija: Kabinet nije preglomazan

Šefica poslaničkog kluba liste "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da je predloženi zakon o ministarstvima "deo ukupnih dogovora" i navela da ne veruje da će po tom pitanju biti intervencija.
Nada Kolundžija (FoNet, arhiva)
"Naravno da opozicija uvek kritikuje vladu i da je jedan od razloga za to broj članova kabineta", rekla je Kolundžija novinarima u Skupštini Srbije i ocenila da novi kabinet u odnosu na sadašnji nije preglomazan.

Kolundžija nije želela da govori o personalnim rešenjima, ali je navela da će se sva imena blagovremeno znati.

DSS protiv zakona o vladi

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da taj klub neće glasati za Predlog zakona o vladi, jer je on "rezultat političke trgovine stranaka koje su formirale većinu".
Miloš Aligrudiæ (FoNet)
"U zakonu o vladi jasno stoji da se izmišlja funkcija zamenika predsednika vlade, što je krajnje nepotrebno", rekao je Aligrudić novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, nova vlada će voditi politiku SAD, a ne politiku Srbije.

On je naveo da na to ukazuje činjenica da je propuštena prilika da se poštuje Ustav Srbije i obaveza države da vodi računa o zaštiti svog teritorijalnog integriteta.

Aligrudić je rekao da u Predlogu zakona nije dobro definisan ni delokrug rada Ministarstva spoljnih poslova i da se na osnovu toga naslućuje da je buduća vlada proizvod političke trgovine.

"Nisu se trudili da vode računa da ne spajaju nespojivo i da ne razdvajaju ono što treba da bude zajedno", kazao je funkcioner DSS-a.

Marković: Ministri nisu veliki trošak

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je da buduća vlada, koja će imati 24 ministarstava, nije skupa za Srbiju, jer je dogovreno da svako radi svoj posao.

Marković je novinarima u parlamentu rekao da "Srbija ima toliko problema da bi i 40 ministara bilo malo da rešava sve probleme koje je stvorila poslednjih godina, imajući u vidu da su po tri resora pripadala jednom ministru".

"Da vas podsetim, svi ministri su se u prethodnoj vladi bavili Kosovom i Metohijom. Konkretno, ministar prosvete se nikada nije bavio svojim resorom i mi smo se dogovorili da se svako bavi svojim poslom, a ne onim što će nekom doneti političke poene", naveo je Marković. Prema njegovim rečima, kabinet će imati 24 ministra, premijera, jednog zamenika predsednika vlade, dva potpredsednika odnosno ukupno 28 glasova.

"To nije skupo i Srbija treba da vodi računa da na neke druge strane ne odlazi novac, a da li ima tri ministra više ili manje, nije veliki trošak za zemlju", rekao je Marković.

On je rekao i da je jedini zatev koji je JS uputila budućim koalicionim partnerima bila decentralizacija Srbije u ekonomskom smislu, za šta je dobio obećanje, rekavši da je od 2000. godine "sve što je došlo u Srbiju ostajalo u Beogradu".

Marković je ponovio da će koalicija SPS-PUPS-JS imati ministre energetike, prosvete, infrastrukture, predsednika Skupštine, zamenika predsednika vlade i potpredsednika vlade, ali da će njihova imena biti saopštena sutra.

Lider JS je pozitivno ocenio rešenja koja su predviđena Zakonom o minstarstvima, a komentarišući predlog da predsednik vlade ima odlučujući glas, Marković je rekao da vlada neće biti u situaciji da jedan čovek odlučuje i presuđuje.

On je potvrdio da su predsednik i potpredsednik SPS-a Ivica Dačić i Milutin Mrkonjić danas u Atini, gde se održava 23. kongres Socijalističke internacionale.

Jovanović: Interesi društva u drugom planu

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da će nova vlada biti nefunkcionalna i da neće biti spopsobna da sprovede suštinske reforme.

"Jasno je da je do ove vlade došlo kroz brojne kompromise koji se prave kako bi se pre svega zadovoljili interesi partija koje će činiti tu vladu, a u drugom planu su interesi društva", rekao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije.

On je naveo da je vladajuća većina glomazna i da je logično da i vlada bude glomazna.

Prema njegovim rečima, već sada se vidi da nova vlada nema neophodan potencijal za suštinske reforme i ubrzanje procesa evropskih integracija.

Jovanović je naveo da nova vlada ne može da računa na podršku LDP-a zato što ne pokazuje spremnost za distanciranje od one politike koja je upropastila Srbiju i nema snage za politiku koja bi suštinski promenila Srbiju.

On je rekao i da će LDP učiniti sve kako bi vladi omogućio što efikasniji rad u poslovima vezanim za proces evropskih integracija.

Mrkonjić traži kontrolu nad javnim preduzećima

Iako Tadić tvrdi da se znaju sva imena budućih ministara, potpredsednik SPS-a Milutin Mrkonjić po drugi put u poslednjih nekoliko dana poručuje da neće ući u novu vladu ukoliko Ministarstvo za infrastrukturu ne bude imalo kontrolu nad "Putevima Srbije", železnicom i Jatom.
Želi kontrolu nad javnim preduzeæima - Milutin Mrkonjiæ (FoNet, arhiv)
Mrkonjić je za "Večernje novosti" rekao da on ne može da realizuje velike infrastrukturne projekte ukoliko u nadležnosti njegovog ministarstva ne budu i ta javna preduzeća.

Ujedno je lider socijalista Ivica Dačić Blicu rekao da zna za Mrkonjićevo nezadovoljstvo, ali otkriva i da je Boris Tadić garantovao da će Ministarstvo za infrastrukturu imati ingerencije nad celokupnom izgradnjom puteva i železnicom.

Pastor: Ne želimo u Vladu

Jedan od lidera Mađarske koalicije i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da ta koalicija ne želi da učestvuje u Vladi Srbije, ali da će biti "stabilan učesnik skupštinske većine" u republičkom parlamentu.

"Na poziciji smo da u ovom trenutku personalno ne učestvujemo u republičkoj Vladi, ali ne zbog toga što nam je malo nuđeno, nego zato što ne želimo da dajemo legitimitet politici SPS-a sa kojom se ni u prošlosti nismo slagali", rekao je on na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Pastor je dodao i da "posle jučerašnjih razgovora predstavnika Mađarske koalicije i koalicije Za evropsku Suboticu više nema nikakvih prepreka da činimo deo parlamentarne većine kako na republičkom, tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou".

Poslanik mađarske koalicije Balint Pastor izjavio je danas da će četiri poslanika te koalicije glasati za predloge zakona o vladi i ministarstvima čime će podržati novu proevropsku vladu, bez obzira na činjenicu da ta koalicija neće personalno učestvovati u njoj.

"Tražili smo jedno ministarstvo gde bismo imali odgovornost i nadležnost, ali na žalost Demokratrska stranka nije smatrala da treba da dobijemo resor. Bez obzira na to podržaćemo ovu vladu", kazao je Pastor.

"Guzijan novi ministar finansija"

Novi ministar finansija u Vladi Srbije biće Janko Guzijan - državni sekretar u prethodnom kabinetu ministra finansija Mirka Cvetkovića, rekla je u emisiji Prelistavanje Radija B92 Ruža Ćirković-Matić, ekonomski novinar NIN-a.

Ona je rekla i da najavljeno povećanje penzija ne mora nužno da znači rast inflacije jer Narodna banka ima mehanizme kojima će kurs evra držati pod kontrolom i dodala da će novac iz investicija biti presumeren na pokrivanje socijalnih troškova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: