Bolja oprema za vatrogasce

Kako bi se poboljšala zaštita od požara, u kupovinu novih vozila, opreme i letelice za gašenje požara će ove godine biti uloženo oko 850 miliona dinara.

Izvor: B92

Nedelja, 29.06.2008.

17:49

Default images

Prošlog leta u Srbiji je bilo 5.200 šumskih požara, u kojima je povređeno 13 vatrogasaca i osam civila. Izgorela je površina na skoro 48 hiljada hektara.

Nikola Maksimović jedan je od 650 vatrogasaca u Vatrogasno spasilačkoj brigadi Beograd. Kada pozvoni uzbuna, bilo gde da se nalazi, ima trideset sekundi da pod punom opremom krene na mesto nesreće. Nikola kaže da je njegov posao da ode tamo odakle svi beže.

"Za sve ovo vreme koje radim u vatrogasnoj brigadi nije se desilo da imamo dve identične intervencije, svaka intervencija je bila priča za sebe. Ne postoji veća nagrada za jednog vatrogasca od spašavanja ljudskog života, ne postoji veća nagrada. Nas najviše ispuni sama činjenica da smo mi stigli na vreme i da smo na vreme odradili svoj deo posla", kaže Maksimović.

Vlada Srbije je u sektor za zaštitu i spasavanje uložila oko milijardu dinara za nabavku opreme i kupovinu 52 vozila.

"Ono što se uradilo iz sredstava NIP-a i iz donacije grada Beograda je mnogo značilo ovoj službi, ukupno smo dobili devet novih vozila, to je na neki način omogučilo i da preraspodelimo ona stara vozila da preraspodelimo svuda tu tehniku na teritoriji celog grada Beograda i imamo mogućnosti da sada i brže i lakše i kompletnije delujemo nego što smo ranije delovali", kaže Zoran Hadžić, načelnik Uprave za zaštitu i spasavanje u Beogradu.

Ove godine iz sredstava NIP-a biće izdvojeno 175 miliona dinara za kupovinu 12 specijalnih vatrogasnih vozila i 80 miliona za nabavku odela i druge opreme.

"Na ovaj način želimo da povećamo samu efikasnost evetualne zaštite od požara koji se dešavaju svake godine i koje nije moguće predvideti ili na neke druge načine eliminisati već samo ulaganjem u ljudske resurse i ulaganjem u tehničke resurse", kaže Marko Blagojević, pomoćnik direktora u Kancelariji za NIP.

Predstavnici nadležnih ministarstava i NIP-a trenutno sa proizvođačima pregovaraju o kupovini letelice za gašenje požara. Kao avans izdvojeno je 240 miliona dinara, međutim kupovina se može očekivati za tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: