Ponovo subvencionisani krediti

Posle skoro dva meseca zastoja, od utorka bi ponovo trebalo da počne odobravanje subvencionisanih stambenih kredita.

Izvor: B92

Nedelja, 29.06.2008.

17:41

Default images

Za ovaj kvartal obezbeđeno je skoro 490 miliona dinara, ali do sad se pokazalo da su uglavnom izdvajana nedovoljna sredstva. Zato je isplata ovih zajmova od januara prekidana čak četiri puta. B92 je istraživao da li će ovaj put, novca biti za sve zainteresovane.

Ako ste planirali da kupite nekretninu uz subvenciju države bolje požurite sa podnošenjem dokumentacije. Kako su zahtevi za odobravanje ovih kredita mnogo veći od mogućnosti države, novac bi mogao da se potroši i pre kraja septembra. U Ministarstvu finansija kažu da subvencije ustvari nikada i nema dovoljno, ali je bar izvesno da isplata za treći kvartal počinje prvog jula.

"Ta sredstva se više ne nalaze u budžetu, ona su na početku godine preneta na korporaciju i ona sada s njima gazduje. Videćemo kako će ići tražnja. U prvom kvartalu smo imali tražnju koja je bila izbalansirana, tek u drugom kvartalu je došlo do veće eksplozije i onda su sredstva potrošena pre kraja", kaže Mirko Cvetković, ministar finansija.

Za naredna tri meseca obezbeđeno je skoro 490 miliona dinara, što je dovoljno za oko 800 kredita. Najčešće je bilo dvostruko više zahteva.

Najavljivana isplata nove tranše kredita bi trebalo da počne za dva dana, ali u Agenciji za osiguranje stambenih kredita, koja jeste samo tehnički servis, nije bilo nikoga da nam to i potvrdi. Kako nam je rečeno, svi koji su ovlašćeni da daju izjave su na godišnjem odmoru.

Da podsetimo: Da bi ste dobili novac morate da imate manje od 45 godina i neto platu manju od 100.000 dinara. Takođe, ne možete biti vlasnik neke nekretnine, a najviše možete dobiti 100.000 evra.

"Sve mi se više čini da se ljudi u ovom trenutku, s obzirom da je bilo više zastoja, sve više orjentišu na obične osigurane kredite, nego na kredite iz subvencije. Oni koji imaju vremena da čekaju, oni sačekaju ma kakav zastoj bio. Ali oni kojima je hitno, a cene su galopirajuće, uzimaju obične osigurane kredite i to u švajcarskim francima", kaže Petar Grujić, direktor sektora za poslove sa stanovništvom u Folks banci.

Iako guverner Narodne banke često ponavlja da kredit u švajcarskim francima nosi veći rizik, građani se snalaze na razne načine. Kako se ove godine pokazalo, subvencija države je veoma nesigurna, pa mnogi pribegavaju pozajmicama od rođaka i prijatelja, ili kupovini manjeg stana.

Ako se ipak odlučite na kredit uz subvenciju države, budite oprezni, pošto su mnogi prodavci, zbog dugog čekanja na isplatu, otkazali dogovorenu prodaju, a nisu u obavezi da vrate kaparu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: