Poništavanje koncesije za autoput?

Ministarstvo ekonomije tražiće da se ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega poništi, jer koncesionar Alpina-Por postavlja dodatne zahteve, saznaje B92.

Izvor: B92

Nedelja, 29.06.2008.

16:15

Default images

Kako je potvrđeno u tom ministarstvu, koncesionar Alpina-Por je, umesto da dostavi garancije o finansijskoj konstrukciji, postavio dodatne zahteve. Dok Vlada Srbije očekuje konačan odgovor, koncesionari ne prestaju da postavljaju nove uslove.

Konzoricijum Alpina Por sada traži produženje roka koncesije sa 25 na 30 godina i garanciju Srbije o minimalnom protoku vozila na deonici puta na kojem bi koncesionar trebalo da naplaćuje putarinu. U Ministarstvu ekonomije poručuju da na nova uslovljavanja neće pristati.

"Ukoliko promet vozila ne bude takav, to bi moralo da se nadoknadi iz budžeta, odnosno od poreskih obvaeznika. Menja suštinu koncesionog ugovora tako da je taj uslov neprihvatljiv a još nismo dobili finansijsku konstrukciju pa ćemo da predložiti da nova Vlada koncesiju stavi van snage", rekao je Nebojša Ćirić, pomoćnik ministra ekonomije

Da država ne sme da pristane na promenu osnovnog ugovora, smatra i ekonomista Milan Kovačević. On podseća da je koncesionar i ranije pokušavao da menja ugovor i to uvek na štetu države Srbije.

"Nadam se da ćemo uskoro doći do razuma i da ćemo saopštiti koncesionaru da ugovor ne može da se menja na našu štetu i da završimo sa tim poslom. Što pre raščistiti sa tim neuspelim pokušajem i da se krenuti u kompltetiranje autoputa", rekao je Kovačević.

U konzorcijumu Alpina-Por za B92 nisu želeli da daju izjave.

Podsećamo, sutra ističe rok od tri meseca koji je Vlada postavila koncesionaru da dostavi garancije da će gradnju autoputa finansirati Dojče banka kako bi do kraja godine prikupili kompletnu dokumentaciju i počeli sa gradnjom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: