Izabrani potpredsednici Skupštine

U nastavku sednice Skupštine Srbije izabrano je šest potpredsednika parlamenta, a prema dogovoru stranaka, četiri dolaze iz opozicije, a dvoje iz vladajuće većine.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 26.06.2008.

00:38

Default images

Za potpredsednike su izabrani Nataša Jovanović i Božidar Delić iz Srpske radikalne stranke, koji su i u prošlom sazivu bili na toj funkciji, kao i Radojko Obradović iz DSS-a. Iz redova LDP-a je izabrana Judita Popović, iz G17 plus Nikola Novaković, a iz poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju Gordana Čomić.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović predložila je da novi sekretar parlamenta bude diplomirani pravnik Veljko Odalović iz SPS-a.

Prethodno su završene konsultacije predsednice parlamenta sa predstavnicima poslaničkih grupa. Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da je prekinula konstitutivnu sednicu, jer su tokom dana stigle najave za formiranje novih poslaničkih grupa, zbog čega se menja struktura skupštinskih odbora.

Nastavak konstitutivne sednice Skupštine zakazan je za petak u 12 sati.

Predsednica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija izjavila je da će stranke opozicije imati predsednike u 14 od 30 skupštinskih odbora, među kojima su odbori za finansije, bezbednost i administrativni odbor.

Nada Kolundžija je novinarima u parlamentu rekla da je, prema dosadašnjoj praksi, vladajuća koalicija uvažila zahteve opozicije da ima predsednike odbora u onim telima gde smatraju da je potrebno da vlast bude kontrolisana.

Prema njenim rečima, opozicija je tražila da ima predsednike u odborima za finansije, bezbednost i administrativnom odboru, dok su ostali odbori dogovoreni prema prioritetima, kako opozicije, tako i vladajuće koalicije.

“Što se tiče sastava odbora, on se utvrđuje na osnovu procenta osvojenih glasova. Svaka poslanička grupa na osnovu broja glasova koje je osvojila dobija i određeni procenat zastupljenosti u tim odborima", rekla je Nada Kolundžija.

ZES u dva poslanička kluba

Lista Za evropsku Srbiju u novom skupštinskom sazivu imaće dva poslanička kluba, pošto je G17 plus oformio poseban klub, izjavila je novoizabrana predsednica poslaničkog kluba liste Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija.
Nada Kolundžija (FoNet)
Rukovodili smo se motivima da jedan zaista veliki klub učinimo efikasnijim time što ćemo formirati dva, a na taj način ćemo povećati ukupno vreme i mogućnost reagovanja u Skupštini, objasnila je Nada Kolundžija, koja je u prethodnom sazivu bila šef poslaničkog kluba DS-a.

Takva odluka, kaže ona, ne bi smela da ima bilo kakve posledice na rad buduće vlade.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović zvanično je obavestila poslanike da su u parlamentu konstituisane poslaničke grupe Za evropsku Srbiju i G17 plus.

Predsednica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju je Nada Kolundžija, a njen zamenik Aleksandra Jerkov. Predsednik poslaničke grupe G17 plus je Suzana Grubješić, a njen zamenik Vlajko Senić.

U republičkom parlamentu trenutno ima sedam poslaničkih grupa.

Ko je Slavica Đukić-Dejanović

Slavica Đukić-Dejanović je za predsednicu parlamenta izabrana u sredu uveče, oko 22 sata. Poslanici su glasali javno - prozivkom, a njen izbor podržalo je 128 poslanika koalicije SPS-PUPS-JS, koalicije Za evropsku Srbiju i stranaka manjina. S druge strane, 97 poslanika radikala, koalicije DSS-Nova Srbija i LDP-a glasalo je protiv.

Govoreći o novoizabranoj predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić-Dejanović, politički protivnici, ali i stranačke kolege, slažu se u oceni da je stručnjak u svom poslu.
Slavica Ðukiæ Dejanoviæ (B92)
Kragujevčani, kao njeni sugađani, smatraju da je odličan lekar, ali joj, kao političarki, pojedinci zameraju što se u vreme hapšenja Slobodana Miloševića nalazila u vili "Mir" i tako je ostala jedna od retkih funkcionera SPS-a koji su ostali uz Miloševića do odlaska u Hag.

S druge strane, mnogi podsećaju da je ona bila jedna od glavnih aktera izborne krađe u Kragujevcu 1996, kada je zbog masovne krađe glasova na lokalnim izborima počeo višemesečni protest. LDP je zbog toga odbio juče da glasa za njen izbor na mesto predsednice parlamenta.

Upitana da prokomentariše kritike o izbornoj krađi u Kragujevcu, odgovorila je da se svi oni koji nemaju argumente za nešto konkretno i kreativno u ovom momentu vraćaju u prošlost.

Kako navodi list Danas, ona za sebe voli da kaže da je čovek partije i da stoga radi sve ono što joj stranka naloži. "Pripadam SPS-u i radiću kako organi moje partije budu odlučili. Ako i ima različitih stavova među pojedincima, ubeđena sam da je to samo zato što i jedni i drugi misle najbolje partiji."

Po nalogu stranke bila je dva puta poslanik u Skupštini Srbije i dva puta u saveznom parlamentu, a za vreme prelazne vlade od oktobra 2000. do januara 2001. godine, takođe po nalogu vlade, prihvatila se funkcije ministra za brigu o deci i porodici.

Neuropsihijatar Slavica Đukić-Dejanović rođena je 1951. godine u Rači Kragujevačkoj. Osnovnu i srednju školu završila je u Kragujevcu, Medicinski fakultet u Beogradu, na kojem je diplomirala sa prosečnom ocenom 9,38.

Slavica Đukić-Dejanović doktorat iz oblasti neuropsihijatrije odbranila je 1986, da bi zatim radila na kragujevačkom Medicinskom fakultetu, od mesta asistenta do redovnog profesora.
Nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije (FoNet)
Od 1995. do 2001. bila je direktor KBC-a u Kragujevcu, ali je, posle protesta oko 20.000 Kragujevčana, smenjena sa te funkcije. Trenutno obavlja dužnost prodekana Medicinskog fakulteta u Kragujevcu i potpredsednik je Udruženja psihijatara Srbije.

Sa 18 godina postala je članica Saveza komunista Jugoslavije. Član Socijalističke partije Srbije postala je 12. septembra 1990. godine. Bila je članica Glavnog odbora, Izvršnog odbora SPS-a, predsednica kragujevačkog Okružnog odbora SPS-a.

Za potpredsednicu SPS-a izabrana je prvi put 1996. godine i na toj funkciji je ostala do aprila 1997. godine. Na tu funkciju ponovo je izabrana 12. maja 2002.godine i reizabrana 4. decembra 2006. godine.

U dva mandata je bila narodni poslanik u Skupštini Srbije i u dva mandata savezni poslanik. Slavica Đukić-Dejanović je druga žena na čelu srpskog parlamenta, a njena prethodnica je Nataša Mićić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: