Izabrana predsednica Skupštine

Sa 128 glasova "za", a 97 "protiv", poslanici su za predsednicu Skupštine Srbije izabrali potpredsednicu Socijalističke partije Srbije Slavicu Đukić-Dejanović.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 25.06.2008.

00:12

Default images

Za izbor Slavice Đukić-Dejanović glasali su poslanici liste Za evropsku Srbiju, SPS-a, PUPS-a, JS-a i poslanici nacionalnih manjina, a protiv su bili poslanici SRS-a, DSS-a, NS-a i LDP-a. Poslanici su, nakon pauze koja je trajala do 21.15, prvo odlučili da se izbor predsednika Skupštine obavi javnim glasanjem, odnosno prozivkom.

"Uložiću kompletne svoje psihičke snage i iskustvo koje imam da u narednom periodu radimo efikasno i da duh tolerancije bude u radu, i da dostojanstvo bude na onom novou koji zaslužuju naša zemlja i naši građani", rekla je Slavica Đukić-Dejanović posle izbora za predsednicu parlamenta. Slavica Đukić Dejanović bila je jedina kandidatkinja za predsednika parlamenta, a predlog za njenu kandidaturu obrazložio je šef poslaničke grupe SPS-PUPS-JS Ivica Dačić.

Za sutra u podne zakazana je sednica na kojoj bi trebalo da budu izabrani potpredsednici Skupštine, kao i sekretar i skupštinski odbori.

Četiri će biti iz redova SRS-a, koalicije DSS-NS i LDP-a, a dva sa liste Za evropsku Srbiju i iz koalicije SPS-PUPS-JS.

Kandidati Srpske radikalne stranke za potpredsednike parlamenta su Nataša Jovanović i Božidar Delić, dok je šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović najavio da će kandidat te grupe za potpredsednika parlamenta biti Judita Popović.

U poslaničkom klubu DSS-NS rečeno je da će kandidat tog kluba za potpredsednika Skupštine biti Radojko Obradović, koji je i u prošlom sazivu parlamenta bio potpredsednik parlamenta.

Kandidatkinja DS-a za potpredsednicu parlamenta Gordana Čomić, a kandidat G17 plus je Nikola Novaković. Predsedavajući Skupštini Srbije Jovan Krkobabić je prethodno je, oko 12 sati, odredio polučasovnu pauzu i pozvao šefove poslaničkih grupa na konsultacije jer su, umesto prelaska na raspravu o izboru predsednika parlamenta, poslanici DSS-a i SRS-a od početka današnjeg rada nastavili iznošenje primedaba na povredu Poslovnika.

Oni su instirali da predsedavajući odgovori zašto je sednica Skupštine zakazana u vreme održavanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, zbog čega srpska delegacija niije mogla u Strazburu da zastupa interese srpskog naroda sa Kosova.

Jovan Krkobabić je obavestio poslanike da je u parlamentu formirano pet poslaničkih grupa. Formiran je poslanički klub manjina sa Balintom Pastorom iz Mađarske koalicije na čelu, kao i klub Srpske radikalne stranke sa Tomislavom Nikolićem na čelu.

Klub DSS-a i Nove Srbije vodiće Miloš Aligrudić, klub koalicije SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija Ivica Dačić, a poslaničku grupa LDP-a vodiće Čedomir Jovanović.

Lista Za evropsku Srbiju u novom skupštinskom sazivu imaće dva poslanička kluba, pošto je G17 plus oformio poseban klub, izjavila je danas Tanjugu novoizabrana predsednica poslaničkog kluba liste Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija.

Prema njenim rečima, zamenik šefa poslaničkog kluba cele liste je poslanik Lige socijaldemorkata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov, dok će poslanički klub G17 plus voditi njen dosadašnji šef Suzana Grubješić, a njen zamenik biće Vlajko Senić.

Đukić-Dejanović: U interesu građana i države

Kandidatkinja za predsednicu Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da očekuje da će danas biti završeno konstituisanje parlamenta, izborom predsednika, potpredsednika i sekretara.

Slavica Đukić-Dejanović je novinarima rekla da bi sledeće nedelje mogla da bude izabrana nova vlada Srbije, ukoliko sve bude u skladu sa dinamikom koju su dogovorili šefovi poslaničkih grupa.

"Nova sednica Skupštine Srbije mogla bi da bude održana u petak, jer po poslovniku mora da prođe 24 sata od završetka konstitutivne sednice", kazala je ona.

Slavica Đukić-Dejanović je rekla da će se, kao predsednik parlamenta, truditi da taj "visoki dom funkcioniše kada je zakonodavna aktivnost u pitanju, što stručnije i efikasnije i u atmosferi tolerancije i dostojanstva".

Ona je dodala da će raditi u interesu građana i države.

Zašto Slavica Đukić-Dejanović

LIder SPS-a Ivica Dačić pozvao je poslanike da izaberu Slavicu Đukić-Dejanović za predsednicu parlamenta, jer će ona doprineti njegovom efikasnom i uspešnom radu. Dačić je rekao da ona, svojim velikim stručnim kvalifikacijama i iskustvom, ispunjava sve uslove za tu funkciju.

“Slavica Đukić-Dejanović će zastupati političke stavove i ono što je interes naše koalicije - zaštita interesa Srbije, očuvanje Kosova, ekonomski razvoj, socijalna pravda, evropske integracije. Siguran sam da će omogućiti da u parlamentu postoji korektna atmosfera između različitih partija”, smatra Dačić.

On je ocenio da ona "poseduje i stručne i političke kvalifikacije za obavljanje ove funkcije, jer ima veliko iskustvo u profesiji, ali i u radu koji je neophodan za rad parlamenta".

Dačić je naveo da je ona bila u tri mandata poslanik Skupštine Srbije, a u dva mandata poslanik saveznog parlamenta. Pored ostalog, kraće vreme, u prelaznoj vladi posle 2000. godine, obavljala je dužnost ministarke za brigu o porodici.

LDP: Protiv simbola krađe 1996.

LDP će učiniti sve da danas bude okončano konstituisanje parlamenta, bez obzira što se ne slaže sa predlogom da kandidatkinja za predsednicu Skupštine Srbije bude Slavica Đukić-Dejanović.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je u Kažiprstu Radija B92 da je problem za njegovu stranku što se potpredsednica SPS-a nije ogradila od politike koja je simbol devedesetih godina.

"Za nas je podrška Slavici Đukuć-Dejanović davanje legitimiteta politici koja je uništila ovu zemlju, koja treba da simbolizuje i personifikuje parlament evropske Srbije, a nema nikakav potencijal za tako nešto, niti pokazuje bilo kakvu nameru da na pošten, odgovoran i iskren način dolazi na to mesto, kako bi ispravila greške koje su počinjene u prošlosti", kazao je Jovanović.
Èedomir Jovanoviæ (FoNet)
On je dodao da ne želi da pruži podršku "starim kadrovima SPS-a koji na vlast dolaze uz poruku da se nisu promenili". "Mi nismo dužni da svojim glasovima tako nešto potvrdimo", rekao je Jovanović.

Podsetimo, Jovanović je i juče izjavio da ta stranka nije zadovoljna kandidaturom Slavice Đukić-Dejanović za predsednicu Skupštine, što je ponovio i tokom danapšnje rasprave u parlamentu.

“Izbor gospođe Đukić-Dejanović bez ikakvog stava u kom bi se prepoznala spremnost da se preuzme odgovornost za ono što u zemlji dešavalo je uvreda za demokratsku javnost Srbije. Za onu javnost koju predstavlja gospodin Stevanović, onu javnost koja je prebijana u Kragujevcu, je l tako, gospodine Stevanoviću? Da li predsednica republičkog parlamenta može biti osoba koja je odgovorna za izbornu krađu ‘96. godine”, upitao je Jovanović.

Lider LDP-a je funkcionere SPS-a pozvao da jasno saopšte da li žele da učvrste politiku diskontinuiteta sa politikom Zorana Đinđića, koju je, prema njegovim rečima, vodio premijer Koštunica, ili žele da pomognu ostvarenje projekta tranzicije Srbije od Miloševićevog režima ka demokratskoj vlasti.

Nikolić: Poniženje parlamenta

Šef poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić ocenio je da je kandidatura Slavice Đukić-Dejanović za predsednicu parlamenta "ponižavanje" Skupštine Srbije.

"Ponovo nam predlažu za predsednika poslanika koji je jedva ušao u parlament i to je ponižavanje parlamenta od kada su 'dosmanlije' na vlasti. Funkcija predsednika Skupštine služi za potkusurivanje između koalicionih partnera", kazao je Nikolić u nastavku rasprave o izboru predsednika parlamenta.

On je naveo da će Đukić-Dejanović i socijalisti morati da se odreknu pokojnog predsednika Slobodana Miloševića i njegove udovice Mirjane Marković.
Nikoliæ u skupštini (Beta)
"SPS ne može da postoji bez ideje Miloševića. Ako uđete sa 'žutima' u vladu, zašto bi onda narod glasao za vas", upitao je Nikolić.

Istakao je da budući koalicioni partneri SPS-a iz redova liste Za evropsku Srbiju ne cene Dejanovićevu "ni milimetar više nego 5. oktobra 2000."

Prema njegovim rečima, odlukom da uđu u vladu sa Demokratskom strankom, socijalisti će morati da se odreknu i bivšeg direktora RTS-a Dragoljuba Milanovića.

"Ako uđete sa 'žutima' u vladu, moraćete da se odreknete i društvene svojine, svega što su komunisti izgradili, a DOS pokrao. Moraćete da se odreknete i sebe, jer vi među mnogim koalicionim partnerima vidite svoje pacijente, a ne kolege", rekao je Nikolić, aludirajući na struku Dejanovićeve, koja je neuropsihijatar.

Nikoliću je replicirao predsednik SPS-a Ivica Dačić navodeći da je odluka te stranke o saradnji sa DS-om bila teška, ali da nema vođenja politike bez teških odluka.

"Podrška poslanika mađarskih stranaka"

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da će poslanici mađarskih stranaka u parlamentu Srbije podržati vladu liste Za evropsku Srbiju i koalicije oko Socijalističke partije Srbije.

Pastor je agenciji Beta kazao da je izjava počasnog predsednika SVM Jožefa Kase da je bolje ići na nove izbore nego podržati vladu sa SPS-om njegov "lični stav".

Pastor je naveo da "niko ne pati od kolektivne amnezije i da se SVM dobro seća kakvu je ulogu imao SPS", ali je ponovio da je politička realnost "sada takva da je to jedina mogućnost".

Aligrudić: SPS promenio politiku

Šef poslaničke grupe DSS-a i Nove Srbije Miloš Aligrudić u svom izlaganju više se bavio pregovorima te koalicije sa SPS-om o vladi nego predloženim kandidatom za predsednika.

Aligrudić je ocenio da su pregovori DSS-a i Socijalističke partije Srbije o formiranju vlade propali jer su socijalisti promenili svoju politiku o zaštiti teritorijalnog integriteta države.
Aligrudiæ govori (Beta)
Za skupštinskom govornicom, Aligrudić je podsetio da je nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, 29. aprila, predsednik socijalista Ivica Dačić rekao da "niko nema pravo da potpiše taj sporazum jer bi to značilo priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije".

"A par meseci posle toga sklopili su sporazum (SPS i Demokratska stranka). Na bazi čega - mi to ne znamo", rekao je Aligrudić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: