Ban: Razumljiva odluka Cvangiraja

Generalni sekretar UN Ki Mun Ban pozvao je vlasti u Zimbabveu da ne održe drugi krug predsedničkih izbora nakon što se lider opozicije Morgan Cvangiraj povukao.

Izvor: B92

Utorak, 24.06.2008.

01:28

Default images

"Snažno bih obeshrabrio vlasti povodom održavanja drugog kruga izbora u petak", rekao je novinarima Ban nakon sastanka s članicama Saveta bezbednosti UN i ocenio da bi održavanje izbora samo produbilo podele u zemlji i "dalo rezultat koji ne bi imao kredibilitet".

Cvangiraj se juče povukao iz trke za predsednika zbog atmosfere nasilja za koju je optužio dosadašnjeg predsednika i rivala na izborima Roberta Mugabea. Vlasti su najavile da će drugi krug izbora biti održan ako se Cvangiraj formalno ne povuče iz izbora.

Generalni sekretar UN istovremeno je rekao da razume odluku Cvangiraja da se povuče iz predsedničkih izbora i izrazio zabrinutost zbog događaja koji su doveli do te odluke.

"Bilo je previše nasilja i previše zastrašivanja", rekao je, dodajući da izbori održani u tim uslovima ne bi imali nikakav legitimitet.

Ki Mun Ban nije direktno optužio Mugabea, ali jeste govorio o "kampanji pretnji i zastrašivanja" naroda Zimbabvea. Ocenio je takođe da problemi Zimbabvea imaju uticaj i preko granice te zemlje i da predstavljaju najveći izazov stabilnosti regiona južne Afrike.

Francuski ambasador u UN Žan-Moris Riper rekao je novinarima da je susret bio "napet" i ocenio da bi Cvangiraj trebalo da bude novi predsednik Zimbabvea, budući da je pobedio u prvom krugu, a vlasti nisu u stanju da jamče njegovim pristalicama bezbednost, kao ni fer izbore.

Francuska i Velika Britanija pridružile su se zahtevu SAD da Savet bezbednosti UN izda saopštenje u kojem se osuđuje nasilje u Zimbabveu. Očekuje se da se tom zahtevu suprotstave dva najveća trgovinska partnera Zimbabvea - Južnoafrička Republika i Kina.

Dumisai Kumalo, ambasador Južnoafričke Republike, nestalne članice Saveta bezbednosti UN, rekao je danas da se njegova zemlja zalaže da se sačeka s odlukom o Zimbabveu.

Američki ambasador u UN Zalmaj Halilzad, koji ovog meseca predsedava Savetu, rekao je da se Mugabeova vlada ne može smatrati legitimnom i da "kriminalno" blokira humanitarnu pomoć. On je dodao da očekuje da Savet kasnije danas izda oštro saopštenje u kojem će se tražiti odgovornost Mugabeove vlade.

"Jasno je da je zemlja u krizi, političkoj krizi, krizi legitimiteta, bez pravičnog drugog kruga izbora u koji ljudi mogu imati poverenja. Vlada ne može biti legitimna", rekao je novinarima Halizad.

Cvangiraj se juče sklonio u zgradu ambasade Holandije u Harareu, a više od 60 osoba je uhapšeno u Harareu prilikom pretresa prostorija njegovog opozicionog Pokreta za demokratske promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: