Irci odbacili Ugovor iz Lisabona

Zvanični rezultati potvrdili su danas da su građani Irske na referendumu odbacili reformski Ugovor EU iz Lisabona sa 53,4 odsto glasova protiv, prenose agencije.

Izvor: B92

Petak, 13.06.2008.

08:55

Default images

Prema zvaničnim podacima, 862.415 glasača je bilo protiv Ugovora, a 752.451, odnosno 46,6 odsto bilo je za, uz izlaznost od 53,1 odsto.

Rezultati su objavljeni posle celodnevnog brojanja koje je pokazalo da su glasači sa sela i iz radničkih sredina masovno odbili plan Evropske unije da modernizuje svoje institucije i pojednostavi donošenje odluka u skladu sa njenim širenjem od 2004. godine. Irska je jedina zemlja koja je Lisabonski ugovor, u skladu sa ustavom, morala da usvoji na referendumu. Druge članice Evropske unije Ugovor iz Lisabona mogu da ratifikuju u nacionalnim skupštinama.

Irsko odbijanje znači da Ugovor ne može da stupi na snagu 1. januara 2009, kao što je planirano, pošto je predviđeno da svih 27 zemalja EU treba da ga prethodno ratifikuje. Do sada je 18 zemalja EU ratifikovalo taj dokument.

Irski premijer Brajan Kouven će se iduće nedelje sastati sa drugim liderima Evropske unije kako bi pokušali da se dogovore i daljim koracima.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo apelovao je danas na sve države EU da nastave proces ratifikacije Ugovora iz Lisabona, bez obzira na to što su građani Irske rekli "ne".

Merkelova i Sarkozi: Nastaviti ratifikaciju

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Nikola Sarkozi večeras su se u zajedničkom saopštenju izjasnili za nastavak procesa ratifikacije Ugovora Evropske unije iz Lisabona koji je odbačen na referendumu u Irskoj.

U saopštenju večeras objavljenom u Berlinu se navodi da je dvoje državnika "sa nužnim poštovanjem primilo k znanju odluku građana i građanki Irske, iako zbog nje žale".

"Šefovi država ili vlada svih 27 članica EU potpisali su Ugovor iz Lisabona, i on je već ratifikovan u 18 zemalja. Zato očekujemo da će ostale zemlje članice nastaviti proces ratifikacije", navodi se u saopštenju.

Merkel i Sarkozi su izrazili uverenje da su "noviteti sadržani u sporazumu iz Lisabona nužni da bi EU postala demokratskija i sposobnija za delovanje".

Kancelarka je najavila da će narednog četvrtka, uoči samita šefova država ili vlada EU, u saveznom parlamentu podneti vladin izveštaj o situaciji u EU.

Političari više nemačkih stranaka su izrazili žaljenje zbog ishoda referenduma u Irskoj i zatražili nastavak procesa ratifikacije Lisabonskog ugovora.

Iako su odbacili ideje o isključivanju Irske iz EU, političari više stranaka u Berlinu su se pokazali otvorenima za ideju "ponovnog osnivanja EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: