Srušio se vojni avion kod Barande

Vojni avion tipa "orao" srušio se oko 11 sati u mestu Baranda, kod Zrenjanina, i nije eksplodirao. Pilot nije u životnoj opasnosti, saopštila je VMA.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 21.05.2008.

12:14

Default images

Pilot, major Tomas Janik, koji se spasao iskakanjem iz aviona tipa "orao" prilikom današnjeg pada te letilice kod sela Baranda, van je životne opasnosti, saopštila je Vojno-medicinska akademija. Ministarstvo odbrane saopštilo je da se avion Vazduhoplovstva Vojske Srbije srušio oko 11 časova pedesetak kiometara severistočno od Beograda.

Pilot je primljen u svesnom stanju na VMA u 14.45 sati, "a po kliničkom pregledu utvrđen je prelom leve potkolenice i isključene su životno ugrožavajuće povrede", navedeno je u saopštenju VMA.

"Odmah je započeta dijagnostička obrada svih sistema radi određivanja daljeg plana lečenja".

Povređenog pilota su posetili ministar odbrane Dragan Šutanovac i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić.

Pad aviona video je Jordan Jurkovski, koji za B92 kaže: "Bio sam u bašti. Čuo sam prvo neku eksploziju, znao sam odmah da je nešto palo. Malo kasnije, video sam i padobranca. Verovatno se pilot katapultirao... Sve vreme sam ga gledao dok je padao."

Predsednik opštine Opovo Milorad Soldatović saopštio je da se "sanitetske ekipe nalaze na terenu i da je policija obezbedila mesto nesreće".

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu odbrane, pretpostavlja se da je pilot primetio da je došlo do nekih tehničkih neispravnosti na letelici i da je zato odlučio da se katapultiranjem - automatskim napuštanjem aviona uz pomoć padobrana - spase.

Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije u naoružanju je imalo 33 aviona tipa "orao" u četiri osnovne borbene, nastavne i izviđačke verzije.

Ukoliko ste načinili neki snimak u vezi sa ovim ili nekim drugim događajem, možete ga poslati putem sajta B92 video.b92.net.

Pohvala pilotu Janiku

General Dragan Katanić, komandant vazduhoplovne i protivvazdušne odbrane rekao je da je avion poleteo u 11.10 sa aerodroma Lađevci.

Avion je leteo na visini od 2 500 metara i 600 km na sat, a u trenutku udesa bio je iznad naselja i pilot je uspeo da usmeri avion van naseljenog mesta i da se katapultira, rekao je general Katanić.

General je saopštio da je formirana komisija za istragu i za sada se ne može tvrditi kako je došlo do ove nesreće.

Pilot Tomas Janik iz 98. avijacijske baze je nastavnik letenja.

Avion je u martu vraćen sa kontrole, i predviđeno je da leti 1000 sati, a leteo je 40. Pre poletanja, avion je proveren i ništa nije ukazivalo da bi moglo da dođe do kvara.

General Katanić je pohvalio pilota, zahvalio se policiji i medicinskoj ekipi koja je došla na lice mesta, a posebno dvojici meštana koji su svojiom kolima krenuli ka mestu nesreće kada su videli da se avion srušio i pilot katapultirao.

Prema izveštaju sa VMA, pilot ima prelom leve potkolenice, svestan je, ali je u stanju šoka.

Radić: U vazduhoplovstvu udesi svakodnevnica

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je, gostujući u vestima na TV B92, da su u vazduhoplovstvu udesi svakodnevica i da se ne može očekivati da u našem ratnom vazduhoplovstvu ne bude neželjenih događaja.

Poslednji udes aviona J-22 desio se 1995. godine u blizini aerodroma Lađevci kod Kraljeva.

Vojni analitičar Aleksandar Radić, kaže za B92 da avion tipa "orao" nije ništa ni bolji ni lošiji od ostalih aviona, i da ne bi trebalo unapred tvrditi da je avion sam po sebi problem.

Radić ističe da u poslednje vreme postoji trend smanjenja broja udesa aviona i dodaje da od 2000. godine ratno vazduhoplovstvo nije imalo nijednu nesreću sa smrtnim ishodom.

"Kada je reč o 'orlu', to je avion koji je svojevremeno razvijan sa Rumunima. Napravljeno je 115 komada i bilo je dosta udesa, sticajem različitih okolnosti, tokom karijere tog aviona, desetak aviona je izgubljeno, što u udesima, što u borbenim dejstvima", rekao je Radić.

Od svih aviona tog tipa koji su leteli u nekadašnjoj JNA, nešto manje od trećine izgubljeno je u udesima i u borbenim dejstvima u ratovima od 1991. do 1995. godine i u sukobu sa NATO-om 1999.

Najveći broj od 33 preostala "orla" leti u sastavu 241. lovačko - bombarderske eskadrile, dok se neki od tih aviona koriste u 2. izviđačkom-avijacijskom odeljenju u Kraljevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: