Irak: Operacija protiv Al Kaide

Više od 1.000 osoba je uhapšeno u operaciji iračkih snaga na severu Iraka, čija su meta bili pripadnici međunarodne terorističke mreže Al Kaida.

Izvor: B92

Nedelja, 18.05.2008.

10:16

Default images

Do sada je uhapšeno 1.068 lica osumnjičenih za terorizam i zaplenjena veća količina oružja i municije, saopštio je general-potpukovnik Rijad Džalal Tavfik, koji se nalazi na čelu vojne operacije. "Operacija će trajati sve dok se ne obračunamo sa svim preostalim teroristima i odmetnicima", rekao je Tavfik.

Iračke bezbednosne snage pokrenule su prošle subote ofanzivu pod nazivom "Operacija lavlja rika", protiv Al Kaide i drugih pobunjeničkih grupa, prenela je kineska novinska agencija Sinhua.

Irački premijer Nuri al-Maliki ponudio je naoružanim grupama u Mosulu amnestiju, ukoliko polože oružje.

Maliki je rekao da pobunjenici imaju deset dana da predaju oružje, a pored amnestije, ponuđen im se i novac, čiji iznos koji nije naveden.

Premijerova ponuda, međutim, važi samo za one ekstremiste koji nisu nikoga ubili.

Portparol ministarstva odbrane general major Mohamed al-Askari saopštio je da je na desetine ekstremista već predalo oružje.

"Posvećeni smo amnestiji i uveravamo ih da neće biti sudski gonjeni", rekao je Askari i dodao da će iračka vlada uskoro obelodaniti iznos kompenzacije za predato oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: