Škola stripa u SKC-u

Već šesnaestu godinu za redom u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra radi škola stripa i ilustracije, koja nosi naziv po poznatom strip autoru Đorđu Lobačevu.

Izvor: B92

Sreda, 14.05.2008.

14:09

Default images

Svakog vikenda, ljubitelji "devete umetnosti" pokušavaju da savladaju osnovne tehnike crtanja i da ujedno pronađu sopstveni stil izražavanja.



"Crtanjem se bavim ceo život, otkad znam za sebe crtam. Nemam svoj stil pošto još uvek učim, uvežbavam anatomiju i tako to, ali sviđa mi se mnogo stvari - manga, američki stil i to pokušavam da ugradim u svoj stil i da uspem", kaže Stevan Kovačević.

S obzirom na to da školu stripa pohađaju ljudi različitog uzrasta, strip umetnik Vlada Vesović radi sa svakim ponaosob.

Tokom godina takav način rada pokazao se najproduktivnijim jer svaki polaznik ima različito predznanje, talenat i interesovanja.

Strip na našim prostorima ima veoma dugu tradiciju, mada je ova vrsta umetnosti često bila zabranjivana.

Osamdesete godine su zasigurno bile zlatne godine stripa - veliki broj izdavača i visoki tiraži. Nakon krize koja je počela deceniju kasnije, strip scena poslednjih godina ponovo oživljava.

"Od 2000. ponovo imamo izdavaštvo, ne onakvo kakvo je bilo nekada, to se više nikada neće vratiti, nažalost. Ali imamo izdavače, naravno Stripoteka, Beli put, Veseli četvrtak, tako da stvari idu na bolje", kaže Vladmir Vesović.

Iako na domaćoj strip sceni ima mnogo talentovanih i afirmisanih strip autora, većina njih uglavnom radi za francuske i italijanske izdavače jer još uvek nemaju dovoljno sredstava da ovde objavljuju svoje radove.

U Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra veruju da će se to uskoro promeniti i da će možda baš novi polaznici škole dobiti tu šansu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: