Lavrov: Trebalo je SSP ranije

Problem koji je međunarodna zajednica dobila kao rezultat proglašenja nezavisnosti Kosova mogao je biti izbegnut da je SSP potpisan ranije, kaže Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.04.2008.

09:10

Default images

Kako je prenela agencija RIA novosti, šef ruske diplomatije je rekao da je "bolje i kasnije, nego nikada", ali da bi "u datom slučaju bilo mnogo bolje za evropsku bezbednost da je korak potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije načinjen ranije".

"Ubeđen sam - da mnoge godine nisu izgubljene na razgovore o tome kako postupiti sa evropskom perspektivom Srbije - danas ne bismo imali te probleme koje smo dobili nelegalnim proglašenjem Kosova i njegovim priznanjem", rekao je ruski ministar.

"Sve je moglo biti rešeno mnogo blaže i daleko efikasnije", rekao je Lavrov u Luksemburgu, a prenela je ruska agencija.

Lavrov je izjavio nakon sastanka s trojkom EU da Moskva veruje da nisu iscrpljene sve mogućnosti za "uzajamno prihvatljivo" rešenje za status Kosova.

"Imamo različite poglede o Kosovu, i to smo veoma otvoreno rekli našim sagovornicima u EU", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije na sinoćnjoj konferenciji za novinare s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.

"Verujemo da još postoje mogućnosti za postizanje uzajamno prihvatljivog rešenja o Kosovu", rekao je šef ruske diplomatije.

Rusija i EU su juče razgovarali i o tenzijama u gruzijskim separatističkim regionima Abhaziji i Južnoj Osetiji. "EU podržava teritorijalni integritet Gruzije", izjavio je Solana tim povodom.

Tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju možete pročitati ovde.

Jeremić: Politika savezništva i prijateljstva

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da nije iznenađen reagovanjem šefa ruske diplomatije na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Jeremić dodaje da Ruska Federacija vodi politiku savezništva i prijateljstva prema Srbiji, a njen integralni deo je podrška i borbi za očuvanje Kosova u procesu evropskih integracija naše zemlje.

"Što je Srbija politički i ekonomski snažnija, što je, naravno, u direktnoj vezi sa procesom naših evropskih integracija, to je uticaj Ruske Federacije veći u regionu i to su ruske investicije u Srbiji vrednije", rekao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: