Nova divljanja huligana

U novom divljanju navijača u Beogradu juče povređene tri osobe. Uhapšen Stevan S. zbog ubistva navijača u Futogu.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2008.

09:40

Default images

Navijači u Srbiji i dalje izazivaju incidente u Srbiji. Ovoga puta tri osobe su povređene kada je, posle utakmice Crvena zvezda - Partizan, grupa navijača napala jednu osobu u autobusu broj 18. Na drugoj strani Beograda, pretučen je vozač GSP-a, a demoliran je i jedan autobus.



Grupa navijača ušla je u autobus na liniji broj 18 i počela da maltretira mladića koji je sedeo.

Dva muškarca pokušala su da odbrane mladića, ali je za huligane to bio samo povod da ih pretuku bejzbol palicama.

Slobodan Babić je jedna od žrtava. On je u autobusu bio sa svojim trinaestogodišnjim sinom koga su huligani pokušali da izbace iz vozila.

"Ulazim u bus, Mića mali nosi šal i oni decu izbacuju iz autobusa. Rekao sam im - šta je bilo? - i palice u glavu. Mislim da su drvene, otkud znam, bele su bile. Ja sam snimio trojicu i šta je trebalo da radim kao roditelj, kao otac? Da pustim", pita se Babić.

Čim je vozač zaustavio autobus, huligani su istrčali i pobegli, a trojicu povređenih Hitna pomoć je prevezla u Urgentni centar, nakon čega su pušteni kući.

Policija je sinoć privela 16 osoba, od kojih najmlađi ima 15 godina. Mnogi od njih bili su u alkoholisanom stanju.

"Pripadnici MUP-a , policijske uprave za grad Beograd, raspolažu operativnim saznanjem o više navijačkih grupa, odnosno podgrupa koje zagovaraju nasilje. U dosadašnjem radu, pripadnici policijske uprave za grad Beograd u više navrata su sprečili njihove tuče. Međutim, moram da napomenem da su navijačke grupe izuzetno zatvorene, ksenofobične su i vrlo je teško ući u njihove namere", kaže Slobodan Vukolić iz SUP-a Beograd.

Prema rečima Ivana Kovačevića, profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu, klubovima u Srbiji, zbog opšteg pada interesovanja za fudbal, odgovara da imaju čvrsto navijačko jezgro koje će bar donekle puniti stadione.

"Klubovi nisu odigravali do kraja pozitivnu ulogu, u nekim aspektima su pokušavali da smiriju navijače pred neku veliku međunarodnu utakmicu gde preti velika kazna od FIFE, onda bi se setili da rade pedagoški sa navijačima, a u međuvremenu su ih organizovali i organizovano vodili na direktne konfrontacije u gostovanja", objašnjava Kovačević.

Profesor Kovačević kaže i da se ponašanje navijača može kontrolisati uvođenjem oštrijih kazni, kakve su eliminisale nasilje sa stadiona u Engleskoj.

Drugi način je da klubovi animiraju navijače, kao što to rade u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se navijanje usmerava na nadmetanje sa drugim navijačkim grupama bez nasilja, pa se recimo meri jačina navijanja, a navijači se trude da njihova vika ima najviše decibela.

Uhapšen zbog ubistva u Futogu

Novosadska policija uhapsila je Stevana S. (20) iz Novog Sada, osumnjičenog da je u tuči navijača Vojvodine i Partizana u Futogu ubio Dejana Dimitrijevića (27) iz Novog Sada.

Policija je saopštila da je Stevan S. osumnjičen i za pokušaj ubistva maloletnog. S. B., koji je teško ranjen u vrat, kao i da će protiv njega biti podneta krivična prijava zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

U saopštenju se navodi da je Stevanu S. određen policijski pritvor i da će ga saslušati dežurni istražni sudija Okružnog suda u Novom Sadu.

U istrazi povodom tuče navijača uhapšena je 21 osoba, saopštila je policija, navodeći da će njima biti određen pritvor zbog učestvovanja u tuči i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih naprava.

Ubijeni Dejan Dimitrijević sahranjen je danas na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Do sada je privedeno i zadržano 18 osoba, među kojima je i jedna devojka, osumnjičenih da su učestvovali u toj tuči s tragičnim posledicama. Svi su iz Novog Sada i Futoga, sem jednog koji živi u Stepanovićevu.

Policija je uhapsila Nemanju J. (24), Milana M. (26), Dragana K. (26), Dejana V. (34) i Svetka S. (22) iz Futoga, Strahinju S. (23) iz Stepanovićeva, kao i Branka J. (23), Dušana S. (32), Marka P. (27), Marka C. (22) i Danijela V. (22) iz Novog Sada.

Uhapšeni su i Novosađani Dejan S. (19), Zoran S. (20), Marko N. (21), Slobodan R. (20), Petar V. (22), Samir A. (20) i Nevena Z (23).

Protiv Gorana S. (26) iz Novog Sada i četvorice maloletnika S.B. (17) i D.R. (15) iz Futoga i N.R. (17) i D.H. (17) iz Novog Sada, biće podnete krivične prijave u redovnom postupku zbog učestvovanja u tuči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: