Kosovo: Štrajkovi i blokade

Radnici Radio Gračanice započeli štrajk glađu, dok su suspendovani radnici KP doma Lipljan nastavili blokadu Koordinacionog centra.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 07.04.2008.

11:10

Default images

Honorarni radnici Radija Gračanica, njih 11, zahtevaju da im država posle devet godina reši radni status. Glavni i odgovorni urednik radija Zoran Stanković izjavio je da na zahteve honorarnih radnika niko iz Vlade Srbije do sada nije odgovorio i da su oni bili primorani na takav potez.

"Njima je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić dao obećanje da će u roku od 15 dana da im saopšti odgovor", kazao je Stanković. Radnici nisu dobili nikakav odgovor i zato su stupili u štrajk, naveo je on.

Stanković je rekao da 11 honorarnih saradnika Radio Gračanice nisu socijalno i zdravstveno osigurani i da je iznos njihovih mesečnih zarada veoma mali.

Radio Gračanicu osnovali su radnici RTV Priština koji su 1999. godine proterani sa svojih radnih mesta i to je prva lokalna radio stanica koja je svoj program počela da emituje od dolaska međunarodne misije na Kosovo.

I dalje blokada u Koordinacionog centra

Suspendovani radnici Kazneno popravnog doma Lipljan već sedmi dan blokiraju zgradu Koordinacionog centra u Gračanici.

Jedan od učesnika protesta Boban Petrović kazao je agenciji Beta da su oni uputili zahteve premijeru Srbije Vojislavu Koštunici i ministru pavde Dušanu Petroviću da Srbija reši njihovo socijlano i zdravstveno osiguranje i da im redovno obezbeđuje plate u visini zarada koje su imali dok su radili u KP domu Lipljan.

Na te zahteve od Koštunice i Petrovića još nisu dobili nikakav odgovor.

Suspendovani radnik Boban Petrović rekao je da su danas imali sastanak sa koordinatorom kosovskog okruga Goranom Arsićem kojeg su obavestili da će sutra njihova delegacija ići u Beograd na sastanak sa ministrom pravde Srbije.

"Mi očekujemo da Ministarstvo pravde Srbije reši naš problem i da naši zahtevi budu rešeni onako kako nam je i obećao ministar za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića kada samo napustili posao u KP domu zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova", kazao je Petrović.

Suspendovani radnik KP doma Slaviša Stojanović kazao je da će, ukoliko problemi suspendnovanih radnika ne budu rešeni, biti prinuđen da proda svoju kuću i ode u centralnu Srbiju.

U Mitrovici nastavljeni protesti

Radnici pravosuđa srpske nacionalnosti nastavili su jutros protest ispred glavne kapije Okružnog i Opštinskog suda u severnoj Kososkoj Mitrovici, zahtevajući da im se dozvoli povratak u prostorije iz kojih su isterani dolaskom UNMIK-a i KFOR-a 1999. godine.

Okružni javni tužilac Milan Bigović izjavio je da radnici pravosudnih organa ostaju dosledni svojim zahtevima o povratku u zgradu Opštinskog i Okružnog Suda u Kosovskoj Mitrovici.

Ispred kapije Suda i danas je razapeta bodljikava žica, a zgradu obezbeđuju pripadnici KFOR-a.

Protest je protekao bez incidenata.

U pravosuđu u Kosovskoj Mitrovici do 1999. godine radilo je oko 200 Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: