Tadić za nove pravne mere

Vlada bi trebalo da usvoji predloge novih pravnih mera protiv država koje su priznale nezavisno Kosovo, smatra predsednik Boris Tadić.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.03.2008.

14:54

Default images

"Vlada Srbije upravo je donela zaključak da mora ponovo da se napravi analiza i konsultuje mišljenje eminentnih pravnika", rekao je Tadić. Predsednik Srbije je kazao da bi trebalo da se sačini novi predlog mera jer pravnici nisu ni dali "prioritetne predloge" pravnih mera, već su one samo taksativno navedene.

"Očekujem da u narednom periodu pravni stručnjaci preuzmu svoj deo odgovornosti i da sugerišu te pravne mere po principu zaštite državnih interesa", rekao je predsednik Srbije. Prema Tadićevim rečima, drugi princip kojim bi pravnici, po njegovom mišljenju, trebalo da se rukovode jeste primenjivost mera da ne bi bili započeti određeni pravni postupci sa efektom za unutrašnju javnost, a bez korisnog međunarodnog dejstva.

Tadić je, takođe, ukazao da bi u kreiranju novih predloga mera trebalo imati u vidu i njihovu efikasnost.

"Mi se sada borimo sa faktorom vremena kada je pitanju zaštita naših interesa na Kosovu i Metohiji, a prvo prolazno vreme je zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija", rekao je Tadić.

Pravni tim Vlade, koji je formiran 28. februara, načinio je izveštaj o pravnim merama koje mogu biti preduzete povodom jednostranog proglašenja i priznanja Kosova.

Koordinatori tog tima su pravni stručnjaci ministarstava za Kosovo i Metohiju i spoljnih poslova.

Jeremić: Puna podrška Indonezije

Vuk Jeremiæ (FoNet, arhiv)
Indonezija ne podržava jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Indonezija ne podržava jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Složili smo se da se rešenje za budući status Pokrajine mora naći kroz pregovore i uz poštovanje međunarodnog prava", rekao je Jeremić Tanjugu posle razgovora u Džakarti sa ministrom spoljnih poslova i predsednikom parlamenta Indonezije.

Šef diplomatije Srbije podsetio je da je Indonezija članica Saveta bezbednosti UN, najmnogoljudnija muslimanska zemlja i, samim tim, jedna od najuticajnijih u Organizaciji islamske konferencije i Pokretu nesvrstanih.

Indonezija je "jedna od ključnih zemalja u našoj strategiji da pokušamo da ograničimo broj država koje se odlučuju za jednostrano priznavanje Kosova i Metohije", istakao je Jeremić.

On je ocenio da bi Džakarta mogla da utiče na mnoge države, pre svega muslimanske zemlje i članice Pokreta nesvrstanih, u trenutku kada se Srbija trudi da stekne podršku za svoj stav u više od polovine zemalja članica UN.

"Od velike važnosti je to što smo se danas složili da Kosovo nije problem koji ima versku dimenziju kao dominantnu dimenziju, nego da je to čist etnopolitički problem", ocenio je Jeremić.

"Podrška Indonezije je veoma važna i zbog toga što planiramo da pokrenemo inicijativu da Generalna skupština UN zatraži pravno mišljenje Međunarodnog suda pravde o tome da li je nezavisnost Kosova proglašena u skladu s međunarodnim pravom", naglasio je šef srpske diplomatije i dodao da je Beograd dobio podršku Indonezije za takvo pitanje.

Jeremić je dodao da je sa zvaničnicima Indonezije, zemlje sa 235 miliona stanovnika, razgovarao i o bilateralnoj saradnji, mogućnostima za povećanje trgovinske razmene i produbljavanje ekonomskih veza sa državom.

"Pristup na tržište Indonezije znači pristup na tržište cele jugoistočne Azije, tako da je ekonomski potencijal naše saradnje veliki", naglasio je on.

Jeremić će intenzivnu diplomatsku aktivnosti nastaviti i narednih dana.

Šef srpske diplomatije, koji je danas okončao posetu Indoneziji, u subotu će boraviti u Sloveniji, gde se na Brdu kod Kranja održava sastanak ministara spoljnih poslova EU, posle čega će otputovati u Brazil, potom u Rumuniju, gde 2. aprila počinje dvodnevni samit NATO-a, i zatim će otputovati u Njujork, u sedište UN.

"Srbija protiv bilo kakve podele"

Vuk Jeremić demantovao je danas navode koji se u poslednje vreme pojavljuju u zapadnim medijima da predlog o saradnji, koji je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju prosledilo Misiji UN na Kosovu, predstavlja inicijativu za podelu južne srpske pokrajine.

"To je izuzetno važno da raščistimo. Srbija se ne zalaže za podelu Kosova. Srbija ostaje potpuno posvećena očuvanju svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta nad celokupnom teritorijom", rekao je Jeremić agenciji Tanjug.

Šef diplomatije Srbije posebno je demantovao deo izveštaja Rojtersa sa današnje konferencije za novinare u Džakarti, po završetku posete Indoneziji, u kojem se navodi da je rekao da "Srbija želi da upravlja delovima Kosova u kojima žive Srbi".

"Naša politika po pitanju budućeg statusa se nije promenila. Ono što mi želimo da postignemo u razgovorima sa UNMIK-om je da pronađemo način da pod novonastalim okolnostima sarađujemo u pravcu smirivanja tenzija, da se izbegnu bilo kakvi sukobi, posebno bezbednosni, pogotovo onakva vrsta sukoba koje smo videli na severu naše pokrajine u prethodnim nedeljama", objasnio je on.

Jeremić je istakao da Srbija želi da sarađuje sa UNMIK-om, koji je međunarodno telo predviđeno Rezolucijom 1244 UN.

Predlog predstavlja "pokušaj da se pronađe neko prelazno rešenje za saradnju sa UNMIK-om, pod novonastalim, teškim okolnostima, prouzrokovanim nelegalnim proglašenjem nezavisnosti od strane privremenih institucija u Prištini", rekao je šef srpske diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: