Zoran Živković svedok odbrane

Zoran Živković rekao je da će svedočiti pred Haškim tribunalom kao svedok odbrane u procesu protiv Sretena Lukića.

Izvor: B92

Sreda, 26.03.2008.

19:19

Default images

"Uveren sam da Lukić nije kriv za dela za koje je optužen, a moje svedočenje odnosi se na okolnosti njegovog rada posle 5. oktobra 2000. godine i mojih saznanja na mestu ministra unutrašnjih poslova Savezne Republike Jugoslavije", rekao je bivši predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova SRJ Zoran Živković.

On je naveo da će se svedočenje odnositi, verovatno, i na period pre 5. oktobra 2000. godine.

"Odbili smo da izručimo generala Lukića i takvu odluku je donela i Vlada Srbije u to vreme procenjujući da je to protivno nacionalnim interesima i interesima bezbednosti države", kazao je on.

Živković je rekao da su o postavljenju Lukića za načelnika Resora javne bezbednosti posle 5. oktobra 2000. godine, kao i za još neke ljude, obavljene konsultacije "sa institucijama u Vašingtonu, Briselu i Hagu".

"Niko nije imao ništa protiv i tada je rečeno da se protiv Lukića ne vodi istraga i da nema prepreka za njegovo postavljenje", kazao je bivši premijer.

Optužnica protiv Lukića i još trojice generala stupila je na snagu 2. oktobra 2003. godine, a 20. oktobra te godine je i objavljena.

"Rekao sam Karli del Ponte da ja 'nisam adresa' za optužnice, jer je i tada postojao Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom", obrazložio je Živković odbijanje da od glavne tužitelhke Tribunala "primi koverat".

"Osim proceduralnih grešaka koje su pratile Lukićevu optužnicu, bilo je upisano pogrešno ime države", napomenuo je Živković.

U tom razgovoru, kako je naveo, on je Del Ponteovoj rekao da "ne zna šta bi moglo biti promenjeno za tri godine, jer se za to vreme ništa nije desilo što bi moglo biti vezano za Lukića".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: