Proglašena izborna lista DSS-NS

Republička izborna komisija proglasila je večeras izbornu listu koju je podnela koalicija DSS-NS za parlamentarne izbore.

Izvor: Beta

Subota, 22.03.2008.

12:46

Default images

Utvrđeno je da je RIK-u dostavljeno 13.504 potpisa birača za listu pod nazivom "Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija - Vojislav Koštunica" i da su se stekli uslovi za njeno proglašenje. Nosilac izborne liste je predsednik DSS-a Vojislav Koštunica, a drugi na listi je lider NS Velimir Ilić. Kako je to treća izborna lista koja je predata RIK-u, na glasačkom listiću biće pod rednim brojem tri.

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica izjavio je prilikom predaje izborne liste da je glavni cilj koalicije "Kosovo je Srbija", odnosno očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Drugi cilj je, kako je kazao, ulazak Srbije sa Kosovom kao svojim delom u EU.

Treći je ekonomski razvoj, a četvrti borba protiv korupcije i organiozvanog kriminala, naveo je lider DŠ-a i predsednik tehničke vlade.

Predaji liste prisusvtovali su i lider NS Velimir Ilić i funkcioneri DSS-a Radomir Naumov, Zoran Lončar, Miloš Aligrudić, Andreja Mladenović i Nove Srbije Milanko Šarančić i Aleksandra Janković.

Koštunica je i ovom prilikom ponovio da je prethodna vlada izgubila razlog za opstanak "onog trenutka kada su koalicioni partneri u vladi "prestali da se iskreno bore za Kosovo i Metohiju".

O bivšim koalicionim partnerima govorio je i lider Nove Srbije Velimir Ilić, rekavši kako su se DSS i Nova Srbija trudili da u prethodne dve vlade daju svoj maksimum, ali, kako kaže, "nije išlo".

"Bilo je puno problema na kraju i došlo je do razdora u samoj vladi. Mi nismo hteli da se preglasavamo, nadglasavamo i došlo je do raspisivanja izbora", kazao je Ilić i dodao da očekuje da će posle izbora Srbija dobiti odgovornu vladu koja će biti "ponos svih građana".

RIK je dužan da u roku od 24 sata posle predaje liste odluči o njenom prihvatanju.

Kandidati su obavezni da uz izbornu listu predaju najmanje 10.000 važećih sudski overenih potpisa građana.

Izbornu listu najpre je, u četvrtak, predala Kolicija "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić", a u petak je to učinila i Liberalno demokratska partija.

RIK je odobrio obe liste, a s obzirom da se redosled na glasačkom listiću pravi prema redosledu potvrđivanja liste, koalicija "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" biće prva na glasačkom listiću, dok će LDP biti drugi.

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji zakazani su za 11. maj.

Koštunica: Stav DS-a - prazna parola

Vojislav Koštunica (FoNet)
Predsednik Demokatske stranke Srbije Vojsilav Koštunica izjavio je da bi pobeda koalicije "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" na parlamentarnim izborima mogla da ugrozi odbranu Kosova.

U intervjuu za "Večernje novosti" od nedelje, Koštunica je rekao da je koalicija koju je nazvao "Čanak - DS - G17 plus" potvrdila nepoverenje DSS-a u iskrenost politike dosadašnjih koalicionih partnera u Vladi.

"Jasne su i upečatljive izjave da oni veruju svojim očima da je Kosovo nezavisno, a kažu i da je kolektivno ludilo govoriti da je Kosovo Srbija. Mislim da je mnogo građana zabrinuto zbog ove nove politike", naveo je Koštunica.

Na novinarsko pitanje smatra li da bi pobedom koalicije koju predvode DS i G17 plus bila ugrožena odbrana Kosova, lider DSS-a i predsednik tehničke vlade je kazao da "sastav njihove predizborne koalicije" kod njega "izaziva ozbiljnu zabrinutost".

Stav DS-a da Srbija nikada neće priznati Kosovo i da za Srbiju Evropa nema alternativu, Koštunica je označio kao "prazne parole kojima nedostaje sadržaj i realna dela". "Danas su Čanak i G17 garanti da ta koalicija neće priznati Kosovo. Ko u to može da poveruje. Dovoljno je zamisliti gde bi Srbije bila u ovom trenutku da je ova koalicija vodila Srbiju prethodnih godina. Kako tvrde da će danas braniti Kosovo tako će sutra braniti Vojvodinu i svaki drugi deo naše države", izjavio je predsednik DSS-a.

Koštunica je kazao da nisu tačne tvrđe DS-a da EU nije adresa na kojoj se određuju granice Srbije jer, kako je kazao, svaki Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je EU potpisala sa državama koje su pristupale EU ima jasnu odredbu o poštovanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodno priznatih granica tih država.

Koštunica je ustvrdio da predsednik Republike nije ovlašćen da potpiše ŠP jer je "po Ustavu Srbije samo vlada ovlašćena da potpisuje takve sporazume".

"Pretpostavljam da će predsednik Republike poštovati Ustav i da je on više metaforično rekao (da bi sutra potpisao sporazum kada bi ga EU ponudila)", naveo je.

S druge strane, kazao je Koštunica, ukoliko bi bez prethodnog i ozbiljnog razgovora sa Briselom i razjašnjenja svih spornih pitanja Tadić potpisao SSP, onda bi to zapravo bio pokušaj posrednog odobravanja 17. februara i stvaranja prve NATO države na svetu.

"Verujem da u Skupštini Srbije ne bi bilo većine za ratifikaciju takvog sporazuma", rekao je.

Prvi Koštunica, drugi Ilić...

Na izbornoj listi za narodne poslanike koju je podnela koalicija Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija i koju je večeras proglasila Republička izborna komisija, među 250 predloženih kandidata nalazi se 175 predstavnika DSS-a i 75 iz NS-a.

Nosilac liste, pod nazivom "Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija - Vojislav Koštunica" je predsednik DSS-a Vojislav Koštunica, a drugi na listi je lider NS-a Velimir Ilić.

Pored srpskog premijera Koštunice i ministra Ilića, na listi se nalaze i aktuelni ministri Dragan Jočić, Aleksandar Popović, Slobodan Samardžić, Zoran Lončar, Radomir Naumov i Predrag Bubalo, svi iz DSS-a.

Na listi su Miloš Aligrudić, Dejan Mihajlov, Dušan Proroković, Andreja Mladenović, Jovan Palalić, Branislav Ristivojević, Zoran Šami, Đorđe Mamula, Radoš Ljušić, Aleksandar Pravdić, Vuko Antonijević, Miroslav Markićević, Dubravka Filipovski, Vladan Vučićević.

Kandidati za poslanike su i Branko Jocić, Dragan Šormaz, Radojko Obradović, Slobodan Lalović, Aleksandra Janković, Milka Canić, Dragoljub Kojčić, Boris Karajičić...

Najstariji na listi za narodne poslanike je filmski umetnik Milorad Jakšić (72) iz Beograda, a najmlađa je studentkinja Katarina Mitić (21) iz Sopota.

DSS i NS predali listu i u Nišu

Predstavnici Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije u Nišu predali su jutros koalicionu listu kandidata za lokalne izbore sa potpisima podrške građana.

Na listi je 61 kandidat, koliko će lokalni parlament u narednom sazivu imati mesta, od kojih je 45 iz redova D S S, a 16 kandidata je iz NS.

Prvi na listi "D S S-NS-Vojislav Koštunica" je predsednik Gradskog odbora DSS u Nišu i načelnik Nišavskog okruga Milan Lapčević, a odmah iza njega je predsednik Gradskog odbora NS Stanimir Đurić.

Lapčević je rekao Tanjugu da je na listi 21 žena i da je oko 50 kandidata sa visikom stručnom spremom.

Na listi je i aktuelni predsednik gradskog parlamenta i pomoćnik ministra zdravlja Goran Ilić (DSS), a nema aktuelnog gradonačelnika Smiljka Kostića (NS), za koga je rečeno da je odbio kandidaturu za odbornika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: