Kabineti suprotnih stavova

Posle sednice Skupštine počeo je i takozvani rat saopštenjima između kabineta predsednika i premijera.

Izvor: B92

Sreda, 05.03.2008.

18:16

Default images

Povodom predloga rezolucije SRS-a o odnosima Srbije sa EU, iz kabineta predsednika Srbije podsećaju da u Ustavu jasno piše da je Kosovo sastavni deo Srbije, i da nema potrebe da se takav stav potvrđuje rezolucijama. "Cilj predlagača skupštinske rezolucije je blokiranje evropske perspektive Srbije", stoji u saopštenju Tadićevog kabineta.

Svako onaj ko pročita Ustav Srbije, uveriće se da su bilo kakve naknadne potvrde državnog integriteta suvišne i nepotrebne, i da je jedini cilj predlagača skupštinske rezolucije blokiranje evropske perspektive Srbije, rečeno je danas Fonetu u kabinetu predsednika Srbije.

Kako podsećaju isti izvori, u Ustavu Srbije, najvišem pravnom aktu, koji je obavezujući za sve, jasno piše da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

"Zato nije jasno čemu služe bilo kakve rezolucije kojima se ponovo potvrđuje integritet i suverenitet naše zemlje", napominju u kabinetu Borisa Tadića i poručuju da je "Ustav stariji od svih rezolucija".

"Izgleda da oni koji žele tu rezoluciju, u stvari, žele da dovedu u pitanje Ustav i relativizuju ga", smatraju u Tadićevom kabinetu.

Pojavljuje se u javnosti i ideja o eventualnom referendumu na kome bi se odgovaralo da li su građani za to da Srbija uđe u EU sa Kosovom, ili bez njega. Prema stavu u kabinetu Tadića, Srbija ne sme ni implicitno da daje do znanja da prihvata bilo kakvu nezavisnost Kosova, što bi učinila postavljanjem ovog referendumskog pitanja.

"Razlog više nego očigledan"

U saopštenju kabineta predsednika Vlade Srbije podseća se da je Vlada Srbije 14. februara 2008, poništavajući odluku o proglašavanju lažne države na teritoriji Srbije, ponovo potvrdila suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

"Istu ovu odluku donela je Narodna skupština Srbije 18. februara 2008. godine, kada je na osnovu Ustava Srbije potvrđen suverenitet i teritorijalna celovitost Srbije", stoji u saopštenju.

Dalje se navodi da su sve dosadašnje rezolucije Narodne skupštine Srbije na osnovu Ustava Srbije ponovo potvrđivale suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

"U izradi svih dosadašnjih dokumenata o potvrđivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje učestvovao je i kabinet predsednika Republike", tvrdi se iz Koštuničinog kabineta.

U saopštenju se navodi da je razlog za donošenje ovih rezolucija "više nego očigledan".

"Srbija se suočava sa činjenicom da je proglašena jednostrana nezavisnost Pokrajine, da su pojedine zemlje protivpravno priznale ovu lažnu državu, i da je EU, kršeći Povelju UN i Rezoluciju 1244, protivpravno poslala misiju EULEKS na Kosovo i Metohiju", zaključuje se u saopštenju predsednika Vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: