Montiran "prozor u Evropu"

Nakon zabrane njihovog skupa, nekoliko članova pokreta "Evropa nema alternativu” odlučilo je da sami odu do ambasade Slovenije.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2008.

12:19

Default images

Policija je ranije danas članovima tog pokreta zabranila održavanje javnog skupa ispred slovenačke ambasade zbog ugrožavanja javnog saobraćaja i bezbednosti ljudi i imovine. Simon Simonović, iz tog pokreta, kaže za B92 da su uspeli slovenačkom ambasadoru da uruče simboličan poklon kojim će biti zamenjen jedan od prozora polomljenih tokom nereda u Beogradu nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Umesto na Platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle je trebalo da u protestnoj šetnji dođu do slovenačke ambasade i zamene polupani prozor na ulaznim vratima ambasade, članovi pokreta "Evropa nema alternativu" su, kako sami kažu, kao i devedesetih godina, zbog policijske zabrane morali da se krišom okupljaju po okolnim ulicama.

Tačno u podne, članovi pokreta s poklonom za slovenačku ambasadu i uveličanim policijskim rešenjem kojim se zabranjuje njihov skup, uputili su se ka Pariskoj ulici.

Posle kraćih pregovora s policijom i odobrenja slovenačkog ambasadora Miroslava Lucija, jednom od organizatora akcije, Simonu Simonoviću, dozvoljeno je da zajedno s ambasadorom zameni prozor na ulazu zgrade, dok je transparent s policijskim rešenjem morao da bude sklonjen daleko od zgrade ambasade.

"Na kraju sam propušten samo ja do ambasadora, uručio sam mu poklon, i zajedno smo montirali taj prozor. Ambasador se zahvalio na lepom gestu i ovoj inicijativi i zajedno smo poručili da se nadamo da će naši narodi i u budućnosti ostati prijatelji. Celu akciju je pratilo jako policijsko obezbeđenje koje nije dozvolilo da se obratimo medijima ni ispred ambasade ni u Pariskoj ulici”, rekao je Simonović.

On smatra i da je zabrana skupa "Prozor u Evropu" ispred ambasade Slovenije odraz trenutnog stanja u društvu.

"Na osnovu člana 11, stava 1, uručeno nam je rešenje kojim se zabranjuje održavanje javnog skupa 'Evropa nema alternativu', prijavljenog za danas ispred ambasade Republike Slovenije. Smatramo da je ovo jedan opasan pokazatelj stanja u društvu i da se gestovi prijateljstva ne dozvoljavaju i da se evropska poruka Srbije ne sme čuti, dok se u našem gradu pojavljuju grupe huligana koje uništavaju naš grad", rekao je Simonović za B92. Pošto ih je policija zamolila da napuste prostor ispred slovenačke ambasade, članovi pokreta su razgovor s novinarima nastavili na Kalemegdanu.

Cilj skupa, prema njihovim rečima, bio je da se pošalje poruka da mi želimo da gradimo a ne da rušimo, da želimo da napredujemo a ne da nazadujemo.

Članovi pokreta "Evropa nema alternativu" kažu da im se slovenački ambasador zahvalio na lepom gestu i izrazio nadu da će srpski i slovenački narod ostati u prijateljskim odnosima.

Oni su najavili da će u subotu 1. marta ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, u 15 sati, održati miran protest čija je namera da pokaže, kako su naveli, "pravo lice Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: