Na vladi bez rasprave o dugu Kosova

Vlada Srbije nije raspravljala danas o prestanku otplate spoljnog duga Kosova, izjavio ministar prosvete Zoran Lončar.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2008.

06:30

Default images

Kako saznaje B92, ministar ekonomije Mlađan Dinkić predložio je na sednici Vlade da Srbija prestane da plaća kosovski dug i da taj novac preusmeri Srbima na Kosovu. Premijer Vojislav Koštunica je rekao da je taj predlog u suprotnosti s platformom pregovaračkog tima i zahtevao je da Dinkić svoj predlog obrazloži pismeno.

Naime, Vlada Srbije će zbog Akcionog plana morati da izvrši rebalans budžeta.

Ministar finansija Mirko Cvetković izneo je dve mogućnosti: ili da se uvedu novi porezi koji bi išli na teret građana ili da se sredstva namenjena određenim institucijama preusmere Srbima na Kosovu.

Dinkić je međutim nekoliko puta tokom sednice pokušao da nametne temu da bi bilo bolje da se milijardu i dvesta miliona dolara kosovskog duga usmeri Srbima na Kosovu i da se formira pregovarački tim koji bi razgovarao sa poveriocima.

Dinkić je na sednici Vlade rekao i da mu se čini da Srbija može da potone u, kako je rekao, “kolektivno ludilo kao kada je Slobodan Milošević naređivao da se sudi Bilu Klintonu“.

Naime kako saznaje B92, jedna od tema na sednici bila je i kako da se državni činovnici ponašaju pri susretima s predstavnicima zemalja koje su priznale Kosovo.

Dinkić: Predlog za dve sedmice

Mlaðan Dinkiæ (FoNet, arhiva)
Ministar ekonomije Mladjan Dinkić će Vladi Srbije za dve sedmice dostaviti zvaničan predlog da Srbija prestane da otplaćuje kosovski dug, a danas je o tome vodjena nezvanična rasprava na sednici Vlade.

Dinkić je u izjavi agenciji Beta kazao da je nerazumno da Srbija godišnje daje 90 miliona dolara kosovskim Albancima, što je četiri puta više od sredstava Nacionalnog investicionog plana za projekte u delovima Kosova na kojima žive Srbi.

Dug Kosova je 1,242 milijarde dolara, od čega ove godine treba da se plati 91 milion, a iznos se povećava s godinama, kazao je Dinkić.

Kako je naveo, ovogodišnja rata preračunata u dinare iznosi 5,2 milijarde dinara, a iz NIP-a se za Kosovo ove godine izdvaja 1,3 milijarde dinara.

Ministar je kazao da treba razgovarati sa poveriocima i utvrditi način da Srbija prestane sa otplatom duga, jer, kako je naveo, to nije u suprotnosti sa zahtevom Srbije za suverenitetom nad Kosovom.

Dinkić je kazao da je spoljni dug Kosova uglavnom dug preduzeća iz Gnjilana, Prištine, Vučitrna i drugih gradova u kojima ne žive Srbi i da Srbija otplatom duga pomaže kosovskim Albancima.

Dinkić je naveo da je o tome razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i pojedinim ministrima iz Demokratske stranke i da su se oni složili da to pitanje treba rešiti na neki način.

Ukoliko bi prestala da otplaćuje dug, Srbija bi mogla da izdvoji veća sredstva za Srbe sa Kosova i Metohije, ne pribegavajući pritom rebalansu budžeta, povećanju poreza i ne uskraćujući druge delove Srbije.

"Ne mogu da tolerišem da nam se borba za očuvanje suvereniteta zemlje i za što bolji položaj Srba na Kosovu pretvori u širenje kolektivnog ludila", kazao je Dinkić i dodao da su se okolnosti nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti promenile i da je potrebno u skladu sa tim promeniti mere koje se preduzimaju.

On je kazao da će mu za izradu predloga trebati vremena i da će zato predlog uputiti za dve nedelje i ostaviti partnerima u Vladi vremena da ga prouče.

Od 1,242 milijarde dolara duga 48 odsto treba vratiti Svetskoj banci, 34 odsto Pariskom klubu poverilaca, 16 odsto Londonskom klubu.

DSS: Kosovo je Srbija

Predlog da Srbija privremeno prestane da plaća kosovski dug ministri iz “narodnjačke koalicije” odbacili su, uz poruku da je Kosovo - Srbija.
Iako se Dinkićev predlog odnosi na privremenu obustavu plaćanja kosovskog duga, u “narodnjačkoj koaliciji” su ga unapred odbacili.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Dušan Proroković je u emisiji Poligraf Televizije B92 rekao isto što i ostali funkcioneri DSS-a – da Srbija nijednim potezom ne sme da pokaže da odustaje od Kosova.

"Mi nijednim svojim aktom ne smemo da odustanemo od Kosova i Metohije, niti da pošaljemo signal da pristajemo na narušavanje našeg teritorijalnog integriteta. Meni baš i nije najjasnije kako se u jednom smeru govori o povratku našeg ekonomskog suverenitetat na Kosovo i Metohiju, a u drugom smeru se govori o odustajanju od kosovskog dug", kazao je Proroković.

Ministar finansija Mirko Cvetković juče je rekao da Srbija treba da nastavi da otplaćuje kosovski dug sve dok se ne postigne drugačiji dogovor sa inostranim kreditorima.

"Ima smisla, ako je privremeno"

Izvršni direktor Evropskog ekonomskog instituta iz Brisela Dragomir Janković smatra da Dinkićeva ideja o dogovoru sa poveriocima ima smisla, pod uslovom da je zaista reč o privremenoj obustavi plaćanja kosovskog duga.

"S Klubom poverilaca je apsolutno moguće napraviti dogovor da se privremeno obustavi otplata kosovskog duga do vraćanja Kosova pod suverenost Srbije, odnosno, do međunarodno priznatog rešenja statusa Kosova. To smatram dobrim političkim pritiskom i na te ljude koji su finansijski moćnici - da shvate da ako žele neku takvu teritoriju, moraju tu takvu teritoriju osposobiti da svoje obaveze vraća na pravi način", smatra Janković.

Prema zvaničnim podacima Vlade, Srbija je na ime kosovskog duga do sada otplatila više od 360 miliona dolara, ali Janković kaže da se i taj novac može vratiti kroz pregovore sa Klubom poverilaca.

"Ukoliko se dođe do, ne daj bože, neke secesije od strane Kosova, u tom slučaju je moguće da Srbija napravi takav dogovor sa Klubom poverilaca, koji će omogućiti da tih 360 do 380 miliona dolara, da se otpiše kao deo preostalog duga Srbije. Računaće se kao dug koji je otplaćen pre, pa bi mogla da dobije i neke koncesije, i to nisu male koncesije", objašnjava Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: