Tadić: Ne odustajem od Evrope

Boris Tadić ponovio je danas da nikada neće odustati od puta u Evropu, kao i da nikada neće pristati da ga neko uslovljava.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2008.

09:07

Default images

Predsednički kandidat Demokratske stranke je na skupu ispred Rudarske česme u Lazarevcu kazao da će objediniti sve koji su započeli promene u Srbiji, u oktobru 2000. godine. Obraćajući se okupljenim građanima u centru Rudarskog basena "Kolubara", Tadić je rekao da 3. februara mogu da biraju između Srbije u Evropi i Srbije van Evrope.

Dodao je da će pružiti ruku i onima koji zagovaraju drugačiju Srbiju od njega jer, kako je naveo, kao predsednik države mora da brine o svima.

Tadić je pozvao građane da izađu na drugi krug predsedničkih izbora u nedelju, 3. februara.

"Pobedićemo, svi na izbore. Nema odmaranja, nema spavanja", poručio je predsednički kandidat DS ispred nekoliko stotina građana Lazarevca.

Tako je Tadić još jednom odbacio predlog dopune koalicionog sporazuma koji su juče Demokratskoj stranci uputile DSS i NS.

U predlogu se navodi da bi slanje misije EU na Kosovo predstavljalo kršenje parafiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da on, u tom slučaju, ne bi mogao da bude potpisan.

DSS i Nova Srbija od DS-a traže da se takav zaključak donese na prvoj narednoj sednici Vlade Srbije.

Lider DS-a sinoć je, na predizbornoj konvenciji u Smederevu, svim demokratskim partijama u Srbiji poručio da 3. februara niko nema prava na lični interes i da se sve snage koje su bile ujedinjene 5. oktobra 2000, moraju ponovo složiti radi opšteg interesa građana Srbije.

Evropski put nema alternativu, poručio je Tadić. "Neka mi niko ne postavlja uslove za podršku u drugom krugu. Mojim petooktobarskim prijateljima kažem: 'Ljudi, jasna je situacija'. Nema sada između Tome i mene nekog trećeg. Nema, isuviše je jasna situacija - ili crno, ili belo, ili Evropa, ili daleko od Evrope. Nema međurešenja, žao mi je", poručio je sinoć Tadić.



U aneksu sporazuma o evropskim integracijama, DSS i Nova Srbija potvrđuju spremnost za evropske integracije i dobru volju da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.
Predizborni bilbord predsednièkog kandidata Demokratske stranke Borisa Tadiæa u Beogradu (FoNet)
Međutim, DSS i Nova Srbija u aneksu konstatuju da bi Evropska unija slanjem svoje misije na Kosovo ugrozila suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Srbije.

Traži se i da isti zaključak donese i Vlada Srbije na prvoj narednoj sednici.

Pre nego što je DS-u upućen predlog izmena koalicionog sporazuma, iz Nove Srbije je saopšteno da su lideri stranaka narodnjačke koalicije Vojislav Koštunica i Velimir Ilić postigli dogovor o podršci u drugom krugu predsedničkih izbora.

Najavljeno je da će konačnu odluku o tome doneti predsedništva dveju stranaka.

Tadić: Niko nema pravo da ostane kod kuće

Predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je večeras da u situaciji u kojoj se država nalazi niko nema pravo da bude ravnodušan prema izborima i 3. februara ostane kod kuće.

"Borim se za mišljenje i podršku svakog čoveka u ovoj zemlja. I one koji su u prvom krugu glasali za Tomislava Nikolića pozivam da glasaju za ovu politiku, jer ona je dobra i za njih", rekao je Tadić na predizbornoj konvenciji u Užicu.

Tadić je naglasio da uvažava svog protivkandidata Nikolića i da, kao osoba sa sportskim duhom, namerava da u TV duelu i u svakoj drugoj prilici pokaže da je bolji od njega.

Prema njegovim rečima, evropska Srbija će biti kuća koja je "divna za sve" - čak i za one koji danas ne žele da se vide u Evropi.

"Ne dam da Srbija bude izvan Evrope i da Evropa odlučuje da li da nas primi, naša politika je da mi predsedavamo Evropskom unijom, to je Srbija budućnosti", kazao je Tadić.

"Srbija da bude centar Balkana i da osvoji Evropu"

Predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić rekao je danas u Čačku da je njegov cilj da Srbija bude centar Balkana i da osvoji Evropu.

Tadić je na predizbornoj konvenciji u Domu kulture u Čačku istakao da je njegov cilj da Srbija bude član Saveta bezbednosti UN jer hoće, kako je naveo, da se menjaju stvari.

"Srbije ne treba više da bude problem sveta, već da rešava probleme sveta", istakao je kandidat DS-a.

"Oni kažu nećemo da budemo u Evropi, već hoćemo da budemo rupa na svilenom evropskom tepihu, a ja kažem da hoćemo da budemo ukras na tom tepihu", dodao je Tadić.

On je istakao da je 3. februara, kada se održava drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji, opredeljenje jednostavno "ili Evropa ili protiv nje".

Tadić je u Čačku ponovio da se zalaže za bolje plate, penzije, diplome, zdravstvenu zaštitu i dodao da je to ideja pobedničke Srbije.

Tadić u kampanji "od vrata do vrata"

Aktuelni predsednik Srbije Boris Tadić išao je danas u kampanju "od vrata do vrata" na beogradskoj opštini Vračar i rekao građanima da je važno da izađu na predsedničke izbore.

Tadić je, u razgovoru sa Sofijom Markovićem, naglasio da je najvažnije da svi izađu na glasanje, bez obzira na to kakav stav zastupaju.

On je ocenio da je od presudne važnosti da se izađe na ove izbore.

Sofija Marković je rekla da je izašla na izbore i glasala za Tadića.

Milosavljević: Tadić će pobediti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Slobodan Milosavljević izjavio je danas da će kandidat Demokratske stranke za predsednika Srbije Boris Tadić pobediti u drugom krugu predsedničkih izbora.

Milosavljević je rekao da je "predsednik Srbije Tadić u prethodnom periodu bio predsednik svih građana Srbije".

Tadić se na ovim izborima obraća za podršku pre svega građanima Srbije, izjavio je Milosavljević.

On je izrazio ubeđenje da će građani prepoznati Tadićevu poruku i težnju za jakom i stabilnom Srbijom koja će biti na sigurnom evropskom putu.

Đelić: Sa Nikolićem Srbija ne može u EU

Funkcioner Demokratske stranke Božidar Đelić izjavio je da Srbija, sa Tomislavom Nikolićem kao predsednikom države, ne bi mogla da uđe u EU.

Đelić je u Prokuplju na predizbornom skupu kazao da Nikolić ne bi mogao da izdejstvuje ni ukidanje viznog režima EU prema Srbiji.

"Dobro je samo podsetiti građane šta se dogodilo za samo par dana koliko je Nikolić bio predsednik Skupštine. Berza je pala za 30 odsto, dinar je bio uzdrman, a znamo šta to znači za hiljade naših građana koji sada imaju kredite koji vrede 1,1 milijardu evra i koji su vezani za evro", rekao je funkcioner demokrata.

Prema njegovim rečima, svi ti poremećaji bi se neizostavno desili kada bi Nikolić postao predsednik, a sve bi doprinelo i mnogo lošijem standardu građana.

"Ovi izbori su referendum za pobedničku ili gubitničku Srbiju. Građani biraju između toga da uđemo u Evropu, čuvajući Kosovo mirnim putem i da sarađujemo sa Briselom i svim susedima, ili da budemo ruska gubernija i da gradimo neke ruske vojne baze, otkažemo dijalog sa Briselom, ponovo uđemo u izolaciju i da ljudi počnu ponovo da odlaze iz zemlje", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: