Palić: Humani ZOO vrt

Palićki zoološki vrt nije ni najstariji ni, po broju životinjskih vrsta, najveći u Srbiji, ali su u njemu najhumaniji uslovi za životinje.

Izvor: B92

Nedelja, 20.01.2008.

09:09

Default images

Palićki zoološki vrt je prostorno najveći u Srbiji. Ipak, iako zauzima gotovo dvostruko veću površinu nego beogradski, ovaj zoološki vrt ima tek četvrtinu životinjskih vrsta u odnosu na onaj u prestonici. Razlog ovakve situacije je želja palićkog osoblja da se životinjama pruži što prirodnije okruženje u kom borave.



Koliko uslovi u vrtu odgovaraju životinjama najbolje govori podatak da je par polarnih medveda, koji se inače jako teško razmnožavaju u zarobljeništvu, u poslednjih nekoliko godina čak tri puta imao mladunce, a pre nekoliko meseci je i par žirafa dobio prinovu.

Još jedna odlika palićkog zoološkog vrta jesu međunarodni kampovi za mlade koji se organizuju tokom leta, ali i edukativni programi. U ovom vrtu se naime svaki dan za đake osnovnih i srednjih škola organizuje praktična nastava.

Palićki zoo vrt od ostalih sličnih institucija izdvaja i to da jedini u Srbiji ima prihvatilište za divlje životinje koje bivaju ranjene tokom lova ili koje stradaju zbog otrova i na putevima.

U vrtu se zbrinjavaju i egzotične životinje koje se zaplene na carini ili u pet-šopovima, a i jedne i druge se, kad god je to moguće, nakon oporavka vraćaju u prirodnu sredinu. Ako iz bilo kog razloga to nije moguće, zoološki vrt ih zadržava u svojoj zbirci i nastavlja da brine o njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: