"Sve više zemalja za nastavak"

Slobodan Samardžić izjavio sinoć da je sednica SB UN pokazala da sve više zemalja podržava nastavak pregovora o statusu Kosova.

Izvor: B92

Petak, 18.01.2008.

07:42

Default images

"Na osnovu diskusije videlo se da u Savetu bezbednosti postoji veći broj zemalja koje su spremne da prihvate ideju o nastavku pregovora. Vidi se i koje zemlje blokiraju taj proces", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju.

Samardžić je kazao da ima manje zemalja koje se protive nastavku pregovora o Kosovu, ali da su "dovoljno kompaktne da eventualno nametnu svoje rešenje".

"Međutim, najbitnije je da Savet bezbednosti ostane osnovni faktor u rešavanju ovog pitanja. Ukoliko veće zemlje pokušaju da jednostrano reše taj problem, to će biti u suprotnosti i sukobu sa svetskom organizacijom", rekao je Samardžić.

Podsetimo, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, održanoj juče u Njujorku, predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je nastavak pregovora o statusu Kosova.

Putin: Rusija za nastavak pregovora

U Sofiji se, među temama o kojima su govorili ruski i bugarski predsednik, našlo i Kosovo.

Vladimir Putin rekao je da Rusija neće podržati odluku o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, uz reči da se Rusija zalaže za nastavak pregovora o i kompromis.

On kaže i da bi "jednostrano proglašenje nezavisnosti i podrška nezavisnosti od strane članica medjunarodne zajednice bila protivpravna i nemoralna".

"Mi smatramo da pregovori treba da budu nastavljeni, s tim da se pronadje kompromis koji bi zadovoljio i albansku i srpsku populaciju na Kosovu", kazao je Putin.

"Kosovo spremno za nezavisnost"

Kosovski premijer Hašim Tači je nakon današnjeg povratka iz Njujorka rekao da je "Kosovo već danas spremno za nezavisnost."

"Nemamo vremena za gubljenje ni jednog dana, sve će biti koordinisano sa Sjedinjenim drzavama, Evropskom unijom i NATO. Kosovo neće čekati mnogo na nezavisnost. U momentu postizanja pune koordinacije sa Vašingtonom i Briselom proglasićemo nezavisnost", kazao je kosovski premijer.

"Kada je reč o političkom statusu Kosova, znate da se ovo pitanje neće više diskutovati u Savetu bezbednosti. Pitanje političkog statusa Kosova je izmešteno van zgrade Ujedinjenih nacija i sada je pod autoritetom međunarodnih centara odlučivanja", rekao je Tači.

Stanković: Povratak prognanih prioritet

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Boban Stanković izjavio je da je njegov najvažniji zadatak da povratak prognanih i interno raseljenih na Kosovo počne da se odvija brže i mnogo bolje nego što je to bilo do sada.

"Srbi čine najveći broj prognanih i raseljenih i shodno tome obećavam da će se ministarstvo najviše baviti tim problemom srpske zajednice", kazao je Stanković agenciji Beta.

On očekuje da će uspeti da omogući povratak i bolji život povratnicima, kao i Srbima koji žive na Kosovu.

On je istakao da će se zalagati da se u što većoj meri poštuju ljudska i građanska prava svih građana, pre svega pripadnika manjinskih zajednica.

"Napustićemo institucije i svoje delovanje nastaviti van njih ako naiđemo na opsturukcije zbog kojih ne budemo mogli da realizujemo minimum ciljeva - bolju bezbednost, slobodu kretanja, životni standard i povratak Srba", rekao je Stanković.

On je to rekao povodom izjava nekih srpskih političara da su Srbi u Vladi Kosova puki politički dekor i da neće moći da urade bilo šta za srpsku zajednicu.

Stanković žali zbog tendencije određenih političkih partija u Srbiji da kosovskim Srbima ospore pravo učešća u radu institucija.

"To nije samo nepoštovanje prava Srba da utiču na sopstvenu sudbinu, već je to i nepoštovanje Rezolucije 1244 Saveta bebednosti UN kojom se Srbija obavezala na saradnju sa predstavnicima UNMIK-a", kazao je kosovski ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: