Predizborna tišina

Nakon mesec dana kampanje za predsedničke izbore, u ponoć je počela predizborna tišina.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 18.01.2008.

07:32

Default images

Tišina će trajati do zatvaranja biračkih mesta 20. januara u 20 časova. Predsednički izbori, koji su raspisani 12. decembra, biće održani u nedelju i to su prvi predsednički izbori koji se održavaju po novom ustavu Srbije. Na izborima će učestvovati devet kandidata, a Republička izborna komisija utvrdila je listu kandidata i žrebom odredila njihov redni broj na biračkom listiću.

Za izbore su se kandidovali Tomislav Nikolić iz Srpske radikalne stranke, Jugoslav Dobričanin iz Reformističke stranke, Boris Tadić iz Demokratske stranke, Velimir Ilić iz Nove Srbije, Ištvan Pastor u ime Mađarske koalicije, Marijan Rističević u ime koalicije Narodne seljačke stranke i Ujedinjene seljačke stranke, Čedomir Jovanović iz Liberalno-demokratske partije, Milutin Mrkonjić iz Socijalističke partije Srbije i Milanka Karić iz Pokreta "Snaga Srbije".

U vreme izborne tišine zabranjeno je svako direktno ili prikriveno reklamiranje predsedničkih kandidata, njihovih programa i svih političkih organizacija, kao i postavljanje propagandnog materijala najmanje 50 metara od biračkog mesta.

Na sam dan glasanja, u nedelju, od 7 do 20 časova, dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali nije dozvoljeno objavljivanje njihovih izjava. Predsednika Srbije neposredno biraju građani, tajnim glasanjem, na mandat od pet godina. Za predsednika Republike biće izabran kandidat koji dobije u prvom krugu većinu glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja, odnosno 3. februara.

U drugi krug predsedničkih izbora ulaze dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova u prvom krugu. Na ponovljenom glasanju za predsednika Republike biće izabran kandidat koji je dobio najveći broj glasova.

Izbore je raspisao predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić 12. decembra prošle godine. To su peti predsednički izbori od smene vlasti bivšeg režima na izborima 2000, a deveti od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine.

Poslednji izbori bez jedinstvenog spiska

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković najavio je da će predsednički izbori, zakazani za 20. januar, biti poslednji izbori u Srbiji bez jedinstvenog biračkog spiska.

Ministarstvo uprave ove godine očekuje intezivna zakonodavna aktivnost i 11 zakona je već u pripremi, među kojima je i Zakon o jedinstvenom biračkom spisku, rekao je Marković, izrazivši nadu da će on biti završen u prvoj polovini godine.

Marković, koji je prisustvovao prezentaciji projekta uvođenja koncepta elektronske uprave u Beogradu, rekao je da će u naredne dve do tri godine ta zakonska rešenja biti implementirana i u praksi.

"Nadam se da ćemo sledeće parlementarne ili predsedničke izbore, zavisi kojima bude vreme, čekati sa jedinstvenim biračkim spirskom", zaključio je Marković.

Otkazana konferencija zbog tišine

U Skupštini Kragujevca danas je otkazana konferencija za novinare, na kojoj je trebalo da govore funkcioner G17 i narodni poslanik Nebojša Zdravković i menažder za projekte u gradskoj upravi Đorđe Đelić o realizaciji Nacionalnog investicionog plana (NIP).

Kako su novinari obavešteni, konferencija za štampu otkazana je zbog reakcija pojedinih stranaka, koje su njeno zakazivanje ocenile kao kršenje predizborne tišine.

U svom protestu, Liberalno-demokratska partija juče je zakazivanje konferencije za novinare u Skupštini grada najoštrije osudila, ocenjujući da je njeno održavanje indirektna podrška kandidatu Demokratske stranke i predsedniku Srbije Borisu Tadiću".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: