Holandija: Nema SSP bez Mladića

Holandija ponovila da neće dozvoliti da Srbija potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju dok Ratko Mladić ne bude u Hagu.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2008.

07:39

Default images

"Uvek smo govorili, i jasno ponavljam, da mora da dođe do pune saradnje Srbije s Haškim tribunalom. To znači da se Mladić mora naći u zatvoru Haškog tribunala", izjavio je holandski ministar za Evropu Frans Timermans u intervjuu današnjem broju briselskog dnevnika Soar.

Soar je ocenio da je jučerašnja poseta Holandiji šefa slovenačke diplomatije Dimitrija Rupela bila neuspešna, jer Rupel nije uspeo da ubedi svoje sagovornike da pristanu na potpisivanje SSP 28. januara.

Istakavši da Holandija "veoma blisko sarađuje s Belgijom na ovom slučaju", Timermans je rekao da bi, prema navodima bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, "za srpske vlasti trebalo da bude lako da izruče Mladića", a da je situacija s preostalom trojicom optuženika "manje jasna".

Na konstataciju novinara da su Holandija i Belgija "sve više izolovane" po ovom pitanju jer ostale države članice žele da pošalju pozitivan signal Srbiji pred očekivano proglašenje nezavisnosti Kosova, Timermans je odgovorio da "ne treba povezivati ova dva slučaja".

"Sam predsednik Boris Tadić je rekao da se SSP ne može nikada smatrati poklonom koji bi mogao da Srbiju ubedi da prizna nezavisnost Kosova", izjavio je holandski ministar.

Objašnjavajući zbog čega je Holandiji veoma bitan "legalizam", Timermans je istakao da je Hag "svetska metropola međunarodnog prava" zbog prisustva više međunarodnih sudova.

"Imamo određenu odgovornost prema funkcionisanju tih institucija. Takođe, postoji veoma mučna situacija vezana za Srebrenicu, koja se dotiče svih Holanđana. (...) Činjenica je da ti zločini kojima su Holanđani bili svedoci imaju direktan uticaj na naš stav o pitanju ratnih zločina u Jugoslaviji", naglasio je holandski ministar za Evropu.

Ren: Još moguće potpisivanje SSP

Komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren (FoNet, arhiva)
Uprkos tvrdom stavu Holandije i Belgije, evropski komesar za proširenje Oli Ren smatra da još ima šansi da Srbija u januaru potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Puna saradnja sa Haškim tribunalom uslov je za potpisivanje SSP sa Evropskom unijom. Ne sumnjam da srpske vlasti dobro znaju šta treba da rade", rekao je Ren za Blic. Ren je dodao da je on za što skorije potpisivanje Sporazuma, ali da tačan datum još nije dogovoren.

Evropski komesar je ponovo istakao i da su rešavanje budućeg statusa Kosova i integracija Srbije u EU dva odvojena procesa.

"Razočaran sam što vidim da se u političkoj debati u Srbiji Sporazum netačno predstavlja", kaže on.

"Sporazum i celokupan njegov sadržaj su proizvod pregovora izmedu EU i Srbije kao ravnopravnih partnera i bez prejudiciranja budućeg statusa Kosova", naveo je on.

"Sporazum nije nešto što EU nameće bilo kojoj zemlji, nego priznanje privilegovanih odnosa sa EU koji donose opipljivu korist", rekao je on. Upitan da li ocenu premijera Srbije Vojislava Koštunice da će "EU morati da bira izmedu slanja svoje misije na Kosovo i potpisivanja Sporazuma sa Srbijom" shvata kao ultimatum, Ren je odgovorio da ne, jer "ultimatumi nisu evropski način rešavanja problema".

Ren je rekao da je pitanje Kosova "suštinski evropsko pitanje" i da "nakon neuspelih pregovora u UN, EU mora preuzeti odgovornost da bi omogućila da se završi statusni proces".

"Savet ministara je 14. decembra 2007. ponovo potvrdio odlučnost EU da reši status Kosova i da igra vodeću ulogu u sprovođenju rešenja u okviru jasne evropske perspektive čitavog regiona. Modaliteti za raspoređivanje evropske misije (ESDP) biće utvrđeni na Savetu ministara spoljnih poslova EU, uključujući i pravnu osnovu", rekao je evropski komesar.

Austrija za potpisivanje Sporazuma

Vuk Jeremiæ na prekjuèerašnjem sastanku sa Ursulom Plasnik (FoNet)
Ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik rekla je da EU mora da uputi Srbiji jasne signale ohrabrenja, dodajući da se zalaže za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

"Želimo brz početak dijaloga između Evropske komisije i Srbije o liberalizaciji viznog režima. Moramo ljudima u regionu oduzeti osećaj izolacije i istovremeno ostvariti dobitak u bezbednosti za sve u Evropi", podvukla je Plasnikova.

Osvrnuvši se na predsedničke izbore u Srbiji, Plasnikova je ocenila da stanovnici Srbije u nedelju, na predsedničkim izborima, biraju između približavanja Evropskoj uniji i izolacije od ostatka Evrope, dodajući da je Srbija pred prekretnicom.

Na izborima u nedelju stanovništvo Srbije ima izbor - da nastavi kurs približavanja, ili izolacije od ostatka Evrope, naglasila je Plasnikova u saopštenju posle razgovora sa šefom nemačke diplomatije Frank-Valterom Štajnmajerom.

Ljajić: Može i bez Mladića

Rasim Ljajiæ (FoNet, arhiv)
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić smatra da Sporazum sa EU može biti potpisan bez izručenja Ratka Mladića.

"Verujem da možemo, iako se tome najglasnije protivi Holandija. Ako uverimo Tribunal da će naši napori dati rezultata, mislim da je to moguće", kazao je Ljajić.

"Radimo na lociranju svih optuženika. Mladić jeste personifikacija odnosa Tribunala prema nama, ali radimo na hapšenju svih optuženih, pa i (Stojana) Župljanina i (Gorana) Hadžića", rekao je on za Blic.

"Kada ćemo do njih doći, ne može da se predvidi. Objektivno, nismo im na tragu, da bismo mogli da kažemo da će to biti brzo. Ali, ako se akcija nastavi ovakvim intenzitetom, to će sigurno dati rezultat", rekao je Ljajić.

On očekuje da Hag neće biti prepreka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"U kontaktu sam sa predstavnicima Tribunala i EU. Pokazaćemo im realno stanje, ali očekujem da Hag ne bude prepreka potpisivanju Sporazuma", rekao je Ljajić.

Rasim Ljajić će se sastati naredne nedelje u Briselu sa evropskim komesarom Olijem Renom kako bi ga "iz prve ruke" obavestio o tome dokle se stiglo u saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, saznala je danas agencija Tanjug.

Ljajić u Brisel putuje na Renov poziv i obavestiće evropskog komesara o svim sprovedenim i planiranim potragama koje državni vrh preduzima u cilju ispunjenja obaveza Srbije prema Haškom sudu.

"Male šanse za potpisivanje"

Stručnjak za međunarodne odnose Milan Pajević, saradnik ISAC fonda, za B92 kaže da su šanse za potpisivanje ugovora vrlo male.

"Postoji neka mala, mali promil nade da bi možda neko eventulano mogao da ubedi Holandiju do 28. januara da pristanu na potpisivanje Sporazuma. Ali mislim da su za to vrlo male šanse, pogotovo sve ovo što se kod nas dešava nemože da odobrovolji ni Holandiju ni bilo koga u Briselu da se tome izađe u susret. EU nikada nije ni odsutajala od svog uslova koji je vezan za Haški tribunal, a naročito je Holandija na tome uvek insistirala jer je, da posetim, jedna holandska vlada pala upravo zbog Srebrenice", kaže Pajević.

On napominje i da se u razmatranjima da li ima šanse da se do 28. januara tvrdi stav Holandije na neki način omekša, zaboravlja da Srbija sama mora da učini nešto kako bi traženi uslovi bili ispunjeni.

Što se tiče datuma 28. januar, Pajević kaže da ga EU nikada nije isticala kao ključni, već da su ga tako predstavljali pojedini domaći političari.

"Taj datum je pumpan, da tako kažem, sa naše strane. EU nije nikada tvrdo rekla da će to morati da bude potpisano 28. januara. Inače se oko EU radi o jednom dugotrajnom procesu i potpisivanje Sporazuma je samo jedna stepenica na tom putu i ne treba mu pridavati neki istorijski i odlučujući značaj. Ako ne bude potpisan 28. januara, biće potpisan nekog drugog datuma, a mi ovde našim ponašanjem treba da učinimo sve da do tog potpisivanja što pre i što brže dođe. Mi se svakako u EU nećemo prošvercovati i mislim da najzad svi naši političari to trebaju da shvate", smatra Pajević.

Sagovornik B92 koji ima dobre kontakte u Briselu kaže i da različite izjave koje poslednjih mesec-dva dolaze iz Vlade u vezi sa evropskim integracijama takođe ne idu u korist Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: