"Zločin nije evidentiran"

Bivši načelnik Odeljenja kriminalističke policije u Prizrenu kaže da ubistvo 48 Albanaca u tom gradu nije bilo evidentirano u policiji.

Izvor: Beta

Utorak, 15.01.2008.

17:42

Default images

Milan Petrović je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, na suđenju optuženima za zločin u Suvoj Reci, kazao da je za ubistvo muškaraca, žena i dece iz porodice Beriša, marta 1999. godine, za koje se po optužnici terete policajci iz Suve Reke, saznao po podizanju optužnice protiv Slobodana Miloševića.

On je ispričao da je 2001. godine po naređenju Sretena Lukića, koji je optužen pred Haškim tribunalom, počeo da radi na formiraju Dosijea KiM, odnosno klasifikovanju dokumentacije o događajima na Kosovu, ali da događaj u Suvoj Reci nije bio registrovan.

Petrović je potvrdio da su ekipe kriminalističke policije iz Prizrena radile uviđaje u Suvoj Reci i da je na području koje pokriva SUP Prizren bilo registrovano 360 događaja sa smrtnim posledicama, ali da nije bilo prijava koje su se odnosile na civilne žrtve.

Na pitanje zamenika tužioca za ratne zločine kako objašnjava da je u jednom danu ubijeno 48 civila, utovareno u kamion, prevezeno u Prizren gde su zatrpani na vojnom strelištu, svedok je kazao da "nema objašnjenje" i da je to "besmislena manipulacija leševima".

Petrović je rekao da, prema njegovom zaključku, to nije bila organizovana akcija, već da je to uradila "neka neformalna grupa ili jedinica koja se otrgla od lanca komande".

On je ispričao da je tokom NATO bombardovanja OUP Suva Reka kontrolisala samo deo oko zgrade policije, a sve ostalo Oslobodilačka vojska Kosova tako da, kako je ocenio, nije postojala realna mogućnost da se sazna šta se dešavalo na širem području grada.

Petrović nije mogao da potvrdi niti negira iskaz drugooptuženog komandanta policijske stanice u Suvoj Reci Radojka Repanovića da je
obavestio dežurnu službu SUP-a Prizren da na Reštanskom putu u Suvoj Reci ima leševa, objašnjavajući to protokom vremena.

Predsedavajuća veća Vinka Beraha Nikićević predočila je svedoku zapisnik o uviđaju obavljenom 30. marta na Reštanskom putu, gde je pronađeno nekoliko NN leševa i koji je on potpisao.

"Ako sam to potpisao, stojim iza toga. Kriminalistički inspektori su izvestili šefa odseka, ja ne mogu da se setim, ali sam sigurno, kao načelnik obavešten o tome", dodao je svedok.

Uviđajna ekipa je, kako je ispričao, po prijavi izlazila na teren, ali je u uslovima rata to bilo otežano i osnovni problem je bio što nije bilo prijava.

Za ubisvo članova porodice Beriša u Suvoj Reci optuženo je osam srpskih policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: