"Nezavisnost Kosova - haos u svetu"

Predstavnik Rusije u NATO-u Dmitrij Rogozin smatra da bi nezavisnost Kosova vodila opštem haosu u svetu.

Izvor: FoNet

Utorak, 15.01.2008.

10:29

Default images

Davanje nezavisnosti Kosovu otvorilo bi Pandorinu kutiju i vrata evropskom i potom opštem svetskom haosu, smatra novoimenovani predstavnik Rusije u Alijansi. On kaže da bi to posebno Rusiji stvorilo velike probleme zbog Abhazije, Južne Osetije i Pridnjestrovlja.

"Ako se do sada rusko političko rukovodstvo uzdržavalo od priznanja nezavisnosti Abhazije, Južne Osetije i Pridnjestrovlja, kada bi se Kosovo odvojilo kao zasebna teritorija, tada čak ni skeptici ne bi imali argumente protiviljenju nezavisnosti navedenih autonomija", rekao je Rogozin ruskom televizijskom kanalu Vesti.

Predstavnik Rusije u NATO-u je, takođe, rekao da Gruzija, od koje su se otcepile Abhazija i Južna Osetija, ne ispunjava uslove za članstvo u NATO-u, jer "nije samostalna na ekonomskom planu, ima podeljenu teritoriju i nisu prevaziđene posledice građanskog rata".

Slovenija: Kosovo je evropski problem

Ambasador Slovenije u Moskvi Andrej Benedejčič izjavio je danas da je kosovski problem "pre svega evropski" i da Savet bezbednosti UN ima vodeću, ali ne i isključivu ulogu u njegovom rešavanju.

"Neophodno je tražiti rešenje za taj problem zajedničkim naporima, to jest uz učešće svih članica 'trojke'. Naravno, smatramo da Savet bezbednosti UN igra, takođe, vodeću ulogu u rešavanju tog pitanja, ali ne i isključivu", rekao je Benedejčič na konferenciji za novinare u Moskvi.

Slovenački diplomata je ocenio da je kosovski problem "pre svega evropski".

Odgovarajući na pitanje o mogućem "domino efektu", ukoliko Kosovo postane nezavisno, ambasador Slovenije koja predsedava EU, kazao je da su sve "situacije individualne i da je bolje izbegavati uopštavanje i paralele".

"Između Balkana i Kavkaza postoji velika razlika. Treba uzimati u obzir istoriju regiona i njihovu kulturu", naveo je Benedejčič, navodeći da je Kosovo imalo specijalni status i u vreme socijalističke Jugoslavije.

Švarcenberg: Priznaćemo Kosovo

Češki ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg izjavio je da će Prag priznati nezavisnost Kosova, ali da neće biti ni među prvim ni među poslednjim članicama Evropske unije koje će to učiniti, piše češka štampa.

Švarcenberg je tokom posete Kosovu ocenio da priznanje nezavisnosti Kosova bez saglasnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija neće biti sasvim u skladu s međunarodnim pravom.

Ali, do toga će doći, s obzirom na ono što je prethodilo, rekao je Švarcenberg, pomenuvši "politiku nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, koja je vodila raspadu Jugoslavije".

Švarcenberg je nameravao da dođe i u Beograd, ali mu je, kako je izjavila predstavnica za medije češkog ministarstva spoljnih poslova Zuzana Opletalova, iz glavnog grada Srbije preporučeno da to ne čini, s obzirom na to da je u toku predizborna kampanja.

Merkel: Jedinstven stav o Kosovu

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Berlinu da je Nemačkoj stalo da Evropska unija ima jedinstven stav prema Kosovu, javlja Dojče vele.

"Drago mi je bilo što smo u decembru uspeli da dogovorimo slanje misije na Kosovo i do poslednjeg trenutka ćemo raditi na tome da EU po pitanju Kosova nastupi jednistveno", rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

Merkel je naglasila da je želja Nemačke da Srbija ostvari što tešnju vezu sa EU.

"S tim u vezi smo i mi nešto ponudili. Preduslov je naravno saradnja sa Haškim tribunalom", rekla je nemačka kancelarka.

Mađarska: Prihvatiti većinski stav EU

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora mađarskog parlamenta i ministar spoljnih poslova u vladi u senci Žolt Nemet izjavio je da bi Budimpešta trebalo da prihvati većinski stav Evropske unije o nezavisnosti Kosova.

Reagujući na pozitivne ocene rezultata mađarske spoljne politike koje je iznela ministar spoljnih poslova Kinga Genc, Nemet je ocenio da se mađarska diplomatija ne vidi, niti ima ukus i karakter, "što je posledica neiskustva šefice diplomatije".

Budimpešta bi u slučaju Kosova trebalo da prihvati većinski stav EU, a potom da "koristi mogućnosti te međunarodne diplomatske situacije u kojoj se radi o prvom slučaju iznuđene teritorijalne autonomije za nacionalnu manjinu", izjavio je Nemet, javila je slovačka agencija TASR.

Kinga Genc je izjavila da još postoji realna nada da će EU doći do jedinstvenog stava pre nego što Kosovo proglasi nezavisnost.

Mađarska ima veoma jak interes za jedinstveni stav EU, rekla je Kinga Genc, najavljujući sastanak sa srpskim partnerima, ali izbegavajući da precizira stav Budimpešte o rešavanju pitanja Kosova.

Kuvajt će priznati Kosovo

Kuvajt će biti prva zemlja Persijskog zaliva koja će priznati nezavisnost Kosova, obećao je kuvajtski emir Sabah el Džabir el Sabah u susretu sa predsednicom parlamenta Albanije Džozefinom Topali, koja se nalazi u zvaničnoj poseti Kuvajtu, javila je albanska agencija ATA.

"Obećao sam da će Kuvajt biti prva zemlja našeg regiona koja će priznati nezavisnost Kosova i nadam se da će druge zemlje doneti istu odluku. Nezavisnost Kosova će služiti miru i stabilnosti na Balkanu", rekao je emir Kuvajta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: