Ambasade razočarane odlukom RIK-a

Ambasade SAD i Velike Britanije u Beogradu razočarane su odlukom RIK-a da njihovim posmatračima ne dozvoli prisustvo izborima.

Izvor: B92

Subota, 12.01.2008.

11:45

Default images

Ambasada SAD podseća da je Skupština Srbije pozvala SAD, kao i ostale zemlje-članice OEBS-a, da posmatraju izborni proces. "Sjedinjene Američke Države su već učestvovale u posmatranju izbora u Srbiji više puta i to je bio rutinski zahtev", navodi se u saopštenju ambasade SAD u Beogradu.

I Velika Britanija je "zbunjena i razočarana" odlukom Republičke izborne komisije da predstavnicima ambasada Velike Britanije i SAD ne odobri posmatranje predsedničkih izbora, rečeno je agenciji Beta u britanskoj ambasadi u Beogradu.

"Ukoliko su izveštaji u medijima tačni, zbunjeni smo i razočarani zbog ove odluke. Pitanje praćenja izbora ne bi trebalo da bude uvučeno u političke razmirice", rečeno je u Ambasadi Velike Britanije.

U toj ambasadi se dodaje da će tražiti da se razjasne razlozi zbog kojih je RIK doneo ovakvu odluku.

Marković: Nije moralo tako

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković ocenio je da RIK nije trebalo da donese takvu, ali da takva odluka RIK-a neće biti problem.

"Moje lično mišljenje je da nije moralo da bude tako, ali kad je već Republička izborna komisija tako odlučila, ne vredi dalje sada polemisati", rekao je Marković u izjavi novinarima.

Marković je podsetio da su izbori u Srbiji proteklih godina bili demokratski i po najvišim standardima koje poznaju zemlje zapadne demokratije.

Na pitanje novinara da li odluka RIK-a može uticati na proces rešavanja statusa Kosova, Marković je ocenio da takva odluka RIK-a nije takvog značaja da bi od toga trebalo praviti političko pitanje.

"Odluka na štetu Srbije"

Diplomata i profesor političkih nauka Ivo Visković za B92 kaže da odluka RIK-a Srbiji može samo da nanese štetu na međunarodnom planu, dok sociolog Milan Nikolić smatra da sednica RIK-a može biti znak da ne treba odbaciti mogućnost formiranje neke nove vladajuće koalicije.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Ivo Visković u izjavi za B92 ocenjuje da je pre donošenja takve odluke bilo neohodno dobro razmisliti.

"Posledice mogu da budu prvo pad ugleda, to nije ni malo beznačajno, posebno u situaciji u kojoj se mi nalazimo i gde nam je i te kako i ugled značajan argument u razgovorima o zaštiti naših interesa", navodi profesor Visković.

"A drugo naravno, izaziva revolt kod onih prema kojima je takva mera primenjena , pa naas na neki način, još više konfrontira s njima. Mislim da u situaciji vrlo delikatnih razgovora, kakve Srbija sada vodi nije baš najpametnije izazivati druge i sa svoje strane doprinositi bez preke potrebe zaoštravanju sukoba", objašnjava Visković.

Sociolog Milan Nikolić smatra da su članovi RIK-a pokazali da ne razmišljaju o dalekosežnim posledicama koje mogu da nastanu zbog njihove odluke.

"Ako je ovo znak da smo protiv NATO i Zapada, onda je to znak da se otvara mogućnost formiranja nove koalicije DSS i SRS i formiranja nove vlade, sa kojom nećemo ni pokušavati da uđemo u EU", smatra Nikolić.

Potvrđena odluka

Podsetimo, RIK je potvrdio odluku da ne dozvoli posmatračima ambasada Velike Britanije i SAD da prate predsedničke izbore.

Republička izborna komisija izglasala je da mogu da ih prate posmatrači OEBS-a i Međuparlamentarne skupštine Zajednice nezavisnih država (ZND). Izbore za predsednika posmatraće 23 predstavnika OEBS-a i tri posmatrača iz Međuparlamentarne skupštine ZND.



RIK nije prihvatio prigovor birača iz Zemuna Miloša Adamovića da Komisija stavi van snage odluku kojom nije odobreno ambasadama SAD i Velike Britanije da prate izbore.

To je izazvalo višesatnu polemiku, a član RIK-a iz Liberalno-demokratske partije Savo Pilipović, koji je na sednici predložio da se prigovor usvoji, rekao je potom novinarima da je "doneta druga nezakonita odluka i da ne postoji osnov za njeno donošenje".

Njegovo obraćanje novinarima izazvalo je dodatnu raspravu na sednici, a upućene su mu i oštre kritike pošto je izjavio i da je "učinjeno pravno nasilje", kao i to da je pokazana "otvorena mržnja prema Americi".

Republička izborna komisija zatim je saopštila da izjava Pilipovića ne izražava stav tog tela, jer je jedina ovlašćena da izjave za javnost daje predsednica Komisije Sonja Brkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: