SAD: Obama i Hakabi poveli trku

U SAD su počeli interni stranački izbori, tzv. kokusi, na kojima obe stranke testiraju svoje kandidate za predsednika.

Izvor: B92

Petak, 04.01.2008.

09:56

Default images

Na samom početku, na kokusu u državi Ajova, kandidat demokrata, senator Barak Obama, ubedljivo je pobedio i za sobom ostavio glavne rivale Hilari Rodam Klinton i Džona Edvardsa. Među republikancima nije bilo iznenađenja, najviše glasova osvojio je favorit Majk Hakabi.

Prvi afroamerički kandidat za predsednika SAD, Barak Obama, ostavio je za sobom bivšeg senatora Severne Karoline Džona Edvardsa i sa velikom razlikom porazio prvu ženu kandidatkinju, bivšu prvu damu, Hilari Klinton.

Nova zvezda američke politike, diplomirani pravnik sa Harvarda, 46-godišnji Obama, svoju pobedu je opisao kao odlučujući momenat, koji će dovesti do velikih promena u Vašingtonu i čiji je jedan od prioriteta povratak američkih trupa iz Iraka.

"Nada je kolevka naše nacije, odnosno verovanje svih onih koji nisu zadovoljni svetom u kom žive i koji imaju hrabrosti da ga poboljšaju da našu sudbinu neće određivati niko drugi nego mi sami. To je ono što smo započeli u Ajovi, i to je poruka koju ćemo prenositi dalje", rekao je Obama.
Hakabi na skupu u Ajovi (Beta)
Među republikancima pobedu je odneo Majk Hakabi, bivši guverner Arkanzasa.

Za razliku od svog protivkandidata mormonske veroispovesti Mita Romnija, koji je u svoju kampanju uložio milione dolara, Hakabi je svoju kandidaturu zasnovao na ideji običnog čoveka - da su nada i optimizam najvažniji.

"Dokazali smo da je politika naše zemlje još uvek u rukama običnih ljudi, koji veruju da nije važno koliko je ko novca prikupio za svoju kampanju, već da je najvažnije probuditi nadu, snove i težnje naše dece i njihovu budućnost", rekao je Hakabi.

Kokus u Ajovi predstavlja neformalno okupljanje građana u 1.784 okruga, koji dele glasove među demokratskim i republikanskim kandidatima koje podržavaju. Drugi krug, odnosno naredni kokus, biće održan u Nju Hemširu u utorak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: