DSS podržao Velimira Ilića

Demokratska stranka Srbije odlučila je da podrži kandidata Nove Srbije Velimira Ilića na izborima za predsednika Republike.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.01.2008.

13:41

Default images

Kako je saopšteno iz Demokratske stranke Srbije, Nova Srbija je najbliži koalicioni partner te stranke, te je samim tim "i najprirodnija odluka da DSS podrži Ilića na predsedničkim izborima".

Velimir Ilić "se od samog početka stvaranja višestranačkog sistema iskreno i snažno bori za demokratsku i ekonomski jaku Srbiju. Ovo dokazuje i kao uspešan ministar u dva mandata u Vladi Srbije", saopšteno je iz DSS-a.

Odluku o podršci Iliću donelo je predsedništvo DSS-a.

NS: Mnogo nam znači

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je da je podrška DSS-a Velimiru Iliću očekivana i da će Ilić ući u drugi krug izbora.

"Podrška premijera i DSS-a je očekivana i mnogo znači. Velimir Ilić će uz tu podršku ući u drugi krug izbora", rekla je Filipovski agenciji Beta.

Ona je navela da očekuje da premijer podrži Ilića i na predizbornim skupovima.

"Zaista je velika stvar da dobijemo podršku DSS-a, to su naši koalicioni partneri, mi smo dve stranke narodnog bloka, imamo sličan program i časne i iskrene namere da Srbija bude celovita, da bude zemlja u kojoj će se bolje živeti", rekla je potpredsednica Nove Srbije.

Tadić: Podrška građana, a ne političara

Predsedik Srbije i predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da svoju politiku kandiduje građanima Srbije i da od njih traži podršku. "Ovo su odlučujući izbori, Srbija bira između puta i stranputice. Moja politika je politika mira, prosperiteta, boljeg života, razvoja, sigurnosti i stabilnosti", rekao je Tadić povodom podrške Demokratske stranke Srbije predsedničkom kandidatu Nove Srbije Velimiru Iliću.

U izjavi, koju je agenciji Beta dostavila pres služba predsednika Srbije, dodaje se da je to put kojim će Tadić nastaviti da vodi Srbiju, a da stranputica znači "izolaciju koja za posledicu ima nemaštinu neizvesnost i strah od ratova".

"Verujem da će građani ponovo podržati ovaj evropski put Srbije, a kako se političari opredeljuju, njihov je problem, i neću se time baviti", naveo je Tadić. Funkcioner DS-a Dragan Đilas ističe da je odluka DSS-a da podrži Ilića stvar unutarstranačke računice.

"Podrška DSS-a Iliću je data i zbog straha da Ilić sam ne osvoji više od pola glasova koje je na parlamentarnim izborima osvojila koalicija DSS-NS‚jer bi to značilo da je Velja, a ne Voja, glavni čovek u koaliciji. Siguran sam da će gradski deo birača DSS-a dati podršku čoveku koji se može pohvaliti politikom koja Srbiji garantuje mir, stabilnost i prosperitet - to je Boris Tadić - a ne onome koji se hvali da ima kuću s bazenom i kanuuom u tom istom bazenu", rekao je Đilas.

Nikolić: Nisam razočaran odlukom DSS-a

Predsednički kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas da nije razočaran odlukom Demokratske stranke Srbije da na izborima podrži Velimira Ilića, ali je ocenio da bi bilo prirodno da je ta partija na izborima podržala njega.

Nikolić je u izjavi novinarima ocenio da je Demokratska stranka Srbije tom odlukom pokazala da ne želi da podrži Borisa Tadića.

On je podsetio da je lider Nove Srbije Velimir Ilić optužio Tadića da je upropastio vojsku i da je "đavo i nekrst" jer će se izbori održati 20. januara kada Srpska pravoslavna crka slavi praznik Svetog Jovana.

Kandidat radikala je ocenio da premijer Vojislav Koštunica podrškom čoveku koji ima takvo mišljenje o aktuelnom predsedniku Srbije pokazuje da ne planira da podrži Tadića.

Nikolić nije isključio mogućnost da u drugom krugu zatraži podršku premijera Koštunice, ali je izrazio očekivanje da će pobediti već nakon prvog kruga.

"Potez riskantan za DSS"

Novinar nedeljnika NIN Dragan Bujošević ocenjuje da je potez DSS-a izuzetno riskantan i da može samo njima da šteti.

"Oni će imati ogroman problem. Koliko god da glasova osvoji Velimir Ilić, to će, u stvari, biti užasno malo. Koliko god da glasova osvoji one će moći da prikaže da su to njegovi glasovi i onda će Koštunica biti u problemu. Ako to bude strašno malo glasova, onda će svi reći - toliki je kapacitet te čuvene narodnjačke koalicije."

Bujošević podseća i na principijelnost DSS-a, koji je tokom pregovora o Vladi insistirao na podeli odgovornosti tako što bi jedna stranka imala predsednika a druga premijera.

S druge strane, politički analitičar Slaviša Orlović smatra da je podrška DSS-a Velimiru Iliću očekivana.

"To je pokušaj da se konsoliduje taj takozvani narodnjački blok, da se zaustavi odliv glasova ka Tomislavu Nikoliću i da se ukaže da postoji ta treća mogućnost u odnosu na dve već iskristalisane opcije, u odnosu na dva već iskristalisana kandidata - Tadića i Nikolića. I kako je sam Velimir ilić rekao da je tako već dogovoreno u vladajućoj koaliciji, vrlo je verovatno da se može očekivati da se ovako očuvani birači kao podrška usmere ka Borisu Tadiću", smatra Orlović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: