Za decu sa ulice nema više mesta

Za decu koja žive na ulici, a koja su proteklih dana, zbog niskih temperatura, zatražila smeštaj u "Svratištu", više nema mesta.

Izvor: B92

Petak, 21.12.2007.

11:55

Default images

Svratište za decu ulice u centru Beograda zatvoreno je pre dva dana jer prostor nije bio dovoljan da primi svu napuštenu decu koja su proteklih dana zbog niskih temperatura zatražila smeštaj. Kako kažu u Centru za integraciju mladih, koji je pre pet meseci pokrenuo taj projekat, stan od 95 kvadrata na Dorćolu premali je za svu decu ulice, a dolazilo ih je dnevno oko 50.

Osim veličine, prostor je neadekvatan i zbog toga što je smešten u stambenoj zgradi, pa komšije nisu imale razumevanja za neprestanu gužvu i galamu.

U Ministarstvu za socijalni rad, kao i u gradskom sekretarijatu, svesni su problema, ali se rešenje još ne nazire.

Kroz Svratište u proteklih pet meseci prošlo je oko 200 dece. Bilo je otvoreno 24 sata, a deca koja žive i rade na ulici dolazila su dobrovoljno, bez pratnje policije i predstavnika centara za socijalni rad, što je prvi objekat te vrste u Srbiji.

"Deca su poštovala pravila, ali četrdesetoro-pedesetoro u stanu od 95 kvadrata sa sobom svakako nosi određenu galamu u samom stanu, kao i ispred zgrade, odnosno u samoj Drinčićevoj ulici. Stanari, kao ni komšiluk, nisu imali razumevanja", kaže koordinatorka "Svratišta" Milica Đorđević.

"Ono što je za nas zastrašujuće jeste da za tu decu apsolutno ne valja da su prepušteni sami sebi, ali da ni u jednom dvorištu Beograđani nisu tolerantni da ih puste", kaže ona.

"Mi se zaista nadamo da će se grad i ministarstvo odazvati, te da ćemo naći neku lokaciju koja je adekvatnija za potrebe te populacije", kaže ona.

Svratište je smešteno u centru Beograda, kako bi bilo što dostupnije deci, koja najčešće rade na ulicama u centru. Prema evidenciji gradskih službi i nevladinih organizacija, bilo je oko 100 dece prepuštene ulicama Beograda.

Međutim, Mihaela Janša iz Fonda za socijalne inovacije, pri Ministarstvu za socijalni rad, koji je podržao ovaj projekat, kaže da se tek kada je projekat zaživeo pokazalo da je broj napuštene dece nekoliko puta veći.

"Čim je počeo da raste velikom brzinom broj dece, imali smo sastanke sa ljudima iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku i gradskim sekretarijatom, koji je i zadužen za tu vrstu usluga", kaže Janša.

"Osnovni problem je pronalaženje prostora za svratište, prosto u centru grada nije tako lako naći prostor. Već se mesec dana radi na pronalaženju rešenja, ali s obzirom da je sada Svratište zatvoreno, nadam se da će rešenje uskoro biti pronađeno", kaže ona.

U realizaciji projekta Svratište učestvuje i beogradski Sekretarijat za socijalnu zaštitu, ali Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za tu oblast, kaže za B92 su oni još u septembru sugerisali Centru za integraciju mladih da se krene u traženje boljeg prostora.

"Sugerisali smo im da upute pozive svim direktorima poslovnih prostora kako bi se neki od poslovnih prostora obezbedio", kaže ona.

"U ovom trenutku grad pruža preko prihvatilišta i preko narodnih kuhinja podršku, a naravno mi ćemo i preko naših predsednika opština, sa kojima smo već stupili u kontakt, tražiti neki prostor za realizaciju ovog projekta", kaže ona.

U Centru za integraciju mladih ponavljaju da im je potreban objekat van okvira neke stambene zgrade i koji ima dvorište.

Koordinatorka Svratišta Maja Đorđević kaže da volonteri nastavljuju rad na terenu, direktno pružajući pomoć deci koja na temperaturi ispod nule žive na ulici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: