Deliću određen kućni pritvor u BiH

Haški tribunal od vlade BiH zahteva da Rasimu Deliću odredi kućni pritvor, jer je prekoračio uslove privremenog oslobađanja.

Izvor: Beta

Sreda, 19.12.2007.

17:26

Default images

Sudija Haškog tribunala Volfgang Šomburg doneo je odluku kojom se od vlade Federacije BiH zahteva da haški optuženik, penzonisani general Rasim Delić, bude stavljen u kućni pritvor, jer je prekoračio uslove privremenog puštanja na slobodu. Optuženi može biti pušten iz kućnog pritvora samo ukoliko mu je neophodno lečenje, stoji u odluci sudije.

Odluka je doneta uprkos tome što je vlada Fedearcije BiH dala dodatne garancije, na zahtev sudije Žalbenog veća Tribunala u Hagu.

Sudija je uputio oštro upozorenje Deliću da će svako dalje kršenje uslova privremenog puštanja na slobodu - koliko god beznačajno - voditi razmatranju najnovije odluke.

Tužilaštvo je 14. decembra podnelo zahtev za hapšenje generala Delića, kome se u Hagu sudi po komandnoj odgovornosti zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima i Hrvatima u Bosni.

U zahtevu je navedeno da je general Delić prekršio uslove iz naloga o privremenom puštanju na slobodu, jer se u Sarajevu susreo sa članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem, s kojim je razgovarao o optužnici, iako je izričito zabranjeno da o tome razgovara bilo s kim, osim sa svojim advokatom Vasvijom Vidović.

Delićeva odbrana je negirala navode Tužilaštva, tvrdeći da general nije 13. decembra razgovarao sa Silajdžićem o optužnici i suđenju, vec o svom zdravlju i porodičnoj situaciji.

Prema pravilima Tribunala o privremenom puštanju na slobodu, optuženima je izričito zabranjeno da o svom predmetu razgovaraju bilo s kim, izuzev sa svojim advokatom.

Sudsko veće Haškog suda odobrilo je krajem novembra Deliću zahtev da privremeno bude pušten na slobodu i da provede u Visokom i u Sarajevo od 11. decembra do 11. januara 2008. godine.

Delić, kome je suđenje počelo 9. jula, optužen je za ubistvo, silovanje i okrutno postupanje prema hrvatskim i srpskim zarobljenicima u BiH od 1993. do 1995. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: