Oberšal: Šešelj zagovarao nasilje

Na suđenju Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu prvi je kao svedok optužbe govorio američki sociolog Entoni Oberšal.

Izvor: Beta

Utorak, 11.12.2007.

11:33

Default images

On je rekao da je lider radikala u svojim "ksenofobično-nacionalističkim" govorima od 1991. do 1994. zagovarao nasilje nad nesrbima u bivšoj Jugoslaviji radi stvaranja Velike Srbije. Oberšal je precizirao da je, na poziv Tužilaštva, analizirao oko 400 tekstova Šešeljevih govora i javnih nastupa, koje je u 40 zbirki objavila Srpska radikalna stranka.

Šešelj je, inače, optužen za progon, ubistva, mučenje, deportacije, prisilno premeštanje, okrutan tretman, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj i BiH, kao i za proterivanja Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci.

"Tipični Šešeljev govor bi počeo glorifikacijom Srba, za koje bi rekao da su veliki narod, ali da su žrtve ranijih zločina koje su počinili spoljni i unutrašnji neprijatelji koji im ponovo prete", naveo je on.

"Reakcija na to je da se preduzme akcija za eliminisanje izvora pretnje, i to agresivnim i nasilnim sredstvima", posvedočio je Oberšal.

On je dodao da Šešelj, "iako kaže da bi nenasilno rešenje bilo bolje, da se može postići", zagovara "nasilje, a ne kompromis".

Prema njegovim rečima, Šešelj u govorima kao cilj ističe "potpuno potčinjavanje protivnika ideji Velike Srbije", a nasilje - uključujući etničko čišćenje i "aneksiju velikih delova teritorije Hrvatske i drugih delova Jugoslavije" - u postizanju tog cilja proglašava "prihvatljivim" i "primerenim".

"U mnogim od ovih tekstova, Šešelj preti drugim narodima, pominjući proterivanje, razmenu stanovništva, osvetu i odmazdu. Za ono što se događa, takođe, okrivljuje druge narode", naznačio je Oberšal.

Ponavljajući to u svojim nastupima, Šešelj je, prema svedoku, "sejao strah" među onima koji su ga slušali, a posledica je bila "javna podrška za političara koji zagovara nasilje kao sredstvo za uklanjanje pretnje".

Kao primer takvih govora, tužiteljka Kristina Dal u sudnici je pustila snimak Šešeljevog intervjua iz 1991, u kojem on govori o opasnosti za Srbe od "ustaške kame" novog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana i ponavljanja genocida iz Drugog svetskog rata. Na snimku, Šešelj kaže i da će svaka srpska žrtva biti osvećena.

Oberšal je, kako je rekao u sudnici, analizirao Šešeljeve govore koje je prevela jedna doktorantkinja, kojoj je srpski jezik maternji, na Univerzitetu Severna Karolina, gde je on bio profesor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: