Shefer o NATO-u na Kosovu

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je u Prištini da Kfor neće dozvoliti nasilje na Kosovu.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 30.11.2007.

15:50

Default images

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer danas je bio u kratkoj i iznenadnoj poseti Prištini. On se, dva dana pošto su propali pregovori o Kosovu, sastao sa komandantom Kfora, pregovaračkim timom Prištine, Hašimom Tačijem i predstavnicima kosovskih Srba. Shefer je u tim razgovorima rekao da Kfor u ovom osetljivom periodu ostaje na Kosovu i da nikakvo nasilje neće biti tolerisano.

On kaže da će NATO nastaviti da se brine o bezbednosti svih zajednica. Shefer je poslao tri glavne političke poruke koje se tiču bezbednosne situacije i političkog procesa na Kosovu.

"U važnom periodu kroz koji prolaze Kosovo i njeni građani, mora se imati u vidu da je Kfor ovde i da će ostati ovde radi zaštite svakog kosovskog građanina", rekao je on.

On je rekao da broj snaga na terenu omogućava ostvarivanje tog mandata, ali da će na raspolaganju biti i nove trupe, ukoliko bude potrebno.

"Moja druga poruka je da u ovako važnom periodu za Kosovo, i zbog tenzija koje vladaju, nasilje nikad ne može biti opcija, nikada ne može dovesti do političkog rešenja i nikad neće biti tolerisano", rekao je on.

"Saveznici NATO-a imaju punu poverenje u pregovoračku trojku Kontakt grupe i proces koji ona predvodi i mi ćemo podržati taj proces do kraja", rekao je Shefer.

Komandant Kfora, general Gzavije de Marnak, ukazao je da snage NATO-a neće tolerisati nasilje i dodao da su poslednje promene u okviru trupa na severu Kosova redovne.

"Nema povećanja snaga na severu Kosova. Juče smo prosto izvršili uobičajenu promenu jedinica, dok je nemački bataljon iz rezervnih snaga na uobičajenoj vežbi", objasnio je De Marnak.

Na Kosovu trenutno ima više od 16.000 pripadnika snaga NATO-a.

Shefer-Ivanović o bezbednosti

Oliver Ivanoviæ (Beta)
Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohije Oliver Ivanović razgovarao je u Prištini sa Japom de Hop Sheferom o bezbednosti na Kosovu.

Ivanović je, posle razgovora, izjavio za Fonet da je od Shefera tražio jasnu sliku bezbednosne situacije, kao i mere koje Kfor sprema u slučaju da rasplet događaja bude "buran".

Shefer je rekao da je Kfor tehnički i brojčano opremljen da može da odgovori na svaki izazov bezbednosti, pružajući opštu bezbednost građanima, kao i prema spoljnim granicama i glavnim saobraćajnicama, ali i da će sa posebnom pažnjom brinuti o bezbednosti Srba, rekao je Ivanović.

Shefer je ocenio da niko od Srba sa Kosova ne bi trebalo da ode zbog bezbednosnih razloga, a političari treba da dođu do kompromisnog rešenja.

Ivanović je tražio da Kfor ne uradi ništa što bi dodatno destabilizovalo Srbe.

On je rekao da je preneo Sheferu da ne očekuje nestabilnost na severu Kosova i da bi Kfor trebalo da usmeri svoje snage na zaštitu srpkih enklava i liniju razgraničenja između dve etničke zajednice.

Ivanović je rekao da će komandant Kfora početkom sledeće sedmice obići srpske enklave.

Plasnik: Bezbednost za sve na Kosovu

Važan zadatak međunarodne zajednice jeste da osigura bezbednost svih stanovnika Kosova, istakli su danas posle podne u Beču učesnici konferencije "Bezbednost za sve na Kosovu".

"Bezbednost za sve stanovnike Kosova jeste zadatak međunarodne zajednice nezavisno od načina na to kako će biti rešeno pitanje statusa", izjavila je ministarka spoljnih poslova Austrije Ursula Plasnik otvarajući konferenciju u Beču, saopštilo je ministarstvo inostranih poslova Austrije.

Plasnikova je istakla da kosovska vlada i međunarodna zajednica moraju da obezbede mir i bezbednost svih ljudi koji žive na Kosovu, posebno srpske manjine.

Kako javljaju agencije, na konferenciji su učestvovali i šef UNMIK-a Joahim Riker i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer, koji je ranije dans boravio u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: