Sledi smirivanje kursa?

Kurs evra dostigao najveću vrednost u poslednjih godinu dana, danas je na nivou 85 dinara za jedan evro, prema kursu Narodne banke.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2007.

08:33

Default images

Na taj kurs poslovne banke i menjačnice dodaju svoju zaradu, pa se kod nekih evro kupuje i za 86 dinara. Ekonomisti kažu da je rast evra privremen i da će se kurs stabilizovati. Narodna banka intervenisala je juče na deviznom tržištu s četiri miliona evra, što je prva intervencija centralne banke na deviznom tržištu od polovine 2007, kada se povukla sa tržišta deviza.

NBS je međutim danas saoštila da danas nije intervenisala na deviznom tržištu, jer je ocenila da se tržište postepeno stabilizuje.

Prepodnevna trgovina počela je sa ponuđenim kursom od 84,58 dinara za jedan evro, da bi u transakcijama u 14 časova kurs pao na 83 dinara za evro, što pokazuje da i akteri na deviznom tržištu očekuju u narednim danima stabilizaciju i jačanje dinara.

U saopštenju se navodi da, iako je današnji promet niži od prosečnog, ukupna međubankarska trgovina bila je tri puta veća od realizovane pre tri dana.

Narodna banka saopštila je da pažljivo prati kretanja na deviznom tržištu i očekuje da će se već početkom naredne nedelje osetiti efekti stabilizacije tržišta.

Veće rate za kredit

Prva i najvidljivija posledica naglog rasta kursa u poslednje dve nedelje jeste veća rata za kredit. Za ratu kredita u vrednosti od oko 150 evra krajem oktobra bilo je potrebno izdvojiti 11.400 dinara, a juče 12.400. U odnosu na kraj oktobra to je rast od devet odsto.

Ministar finansija Mirko Cvetković ocenjuje da bi uzrok skoka kursa mogla biti pojačana tražnja deviza. "To je stvar ponude i tražnje. Pretpostavljam da je došlo do pojačane tražnje, i da je ona izazvala rast kursa", kaže on.

Saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić ocenio je da će posle intervencije Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu kurs možda rasti još danas, ali da će potom početi da pada.

Nikolić smatra da je pad kursa dinara u proteklom periodu isključivo posledica psiholoških faktora, odnosno straha od političke krize u zemlji i da su svi ekonomski pokazatelji u zemlji nepromenjeni, pa nije bilo realnih razloga za pad dinara.

Nikolić je ocenio da bi kurs dinara do kraja godine trebalo da bude stabilan jer se očekuje veća količina deviza iz inostranstva.

Najveća vrednost dinara prema evru zabeležena je pre tri godine, 9. novembra 2004, kada je srednji kurs bio 76,9623 dinara za evro. Sredinom maja ove godine dinar je oslabio sa 81 na 83 dinara za evro, i od tada je bio u stalnoj apresijaciji prema zajedničkoj valuti Evropske unije.

O ovoj temi i na B92.biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: