Potvrđeno imenovanje Bramerca

Savet bezbednosti UN potvrdio je danas imenovanje belgijskog sudije Serža Bramerca za glavnog tužioca Haškog tribunala.

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2007.

19:39

Default images

Bramerc je imenovan na predlog generalnog sekretara UN Ban Ki Muna. Rezolucijom, koja je usvojena jednoglasno, Savet bezbednosti UN je formalno potvrdio imenovanje Bramerca. Bramerc imenovan je na mandat od četiri godine koji će početi 1. januara 2008. godine.

Ban Ki Mun je odluku o imenovanju belgijskog sudije za glavnog tužioca Tribunala doneo 13. novembra.

Sadašnjoj glavnoj tužiteljki Haškog tribunala Karli del Ponte mandat ističe 31. decembra.

Bramerc je od januara 2006. godine bio na čelu međunarodne komisije za istragu ubistva bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja.

Pokar i Del Ponteova pozdravili postavljenje Bramerca

Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar i glavna tužiteljka večeras su "toplo pozdravili" rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom je za novog glavnog tužioca Tribunala postavljen Belgijanac Serž Bramerc.

Prema saopštenju Tribunala, Pokar i Del Ponteova su "toplo pozdravili postavljanje Bramerca za budućeg glavnog tužioca".

Bramerc je trenutno šef komisije za istragu o atentatu na premijera Libana Rafika Haririja, a bio je zamenik tužioca stalnog Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Do imenovanja Bramerca, Del Ponteova je u više javnih istupa zagovarala "kontinuitet" u radu Tužilaštva.

Prema nedavnom pisanju britanske štampe, nekoliko njoj bliskih
tužilaca poslalo je peticiju generalnom sekretaru UN Ban-Ki Munu, zahtevajući da za naslednika Del Ponteove bude postavljen njen sadašnji zamenik, Amerikanac Dejvid Tolbert.

Otvoreno pismo generalnom sekretaru UN sa istim zahtevom poslalo je i više od 20 nevladinih organizacija iz bivše Jugoslavije, bliskih haškom tužilaštvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: