Štrajk u Francuskoj, dan četvrti

Štrajk mašinovođa u Francuskoj ušao je u četvrti dan. Predsednik za pregovore, ali i za reforme. Štrajkuju i studenti.

Izvor: B92

Petak, 16.11.2007.

11:19

Default images

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi prihvatio je da pregovara s mašinovođama, ali ne odustaje od reformi penzionog osiguranja. Štrajk već danima izaziva gužve u saobraćaju, a neki građani ne mogu da odu na posao. Trpe i turisti.

Ministar saobraćaja Ksavije Bertran izjavio je da neće pregovarati sve dok traje štrajk. Međutim, sindikati železničara ne odstupaju, pa Didije le Rest, generalni sekretar Sindikata železničara, kaže da sastanak koji se traži od Vlade nije namenjen pregovorima.

"Radi se o sastanku na kom će biti ustanovljen okvir za buduće pregovore. Na njemu će biti raspravljano o predlozima i zahtevima sindikata koji se tiču okvira za pregovore", kaže on.

Blokada 46 fakulteta

Studenti su danas blokirali 46 fakulteta u Francuskoj, protestujući protiv zakona o autonomiji univerziteta.

Studentski bunt se širi uprkos sve češćim intervencijama policije radi razbijanja blokada i omogućavanja nastave, a te intervencije dovode do napetosti između policije i štrajkača.

Policija je jutros evakuisala fakultet za književnost u Monpeljeu, koji je nekoliko dana blokiralo pedesetak ljudi.

U toj akciji nije bilo incidenata, a policija je intervenisala na poziv predsednika Univerziteta u Monpeljeu Žan-Marija Mioseka, koji je objasnio da "većina osoba koje su blokirale zgradu nisu studenti tog fakulteta".

Predstavnici glavnog studentskog sindikata, Unefa, sastali su se juče sa ministrarkom prosvete Valeri Pekres, ali taj sastanak nije doveo do pomaka.

Ministarka, po kojoj se zakon o autonomiji univerziteta, izglasan prošlog leta, neformalno zove "zakon Pekres", oštro je osudila blokade fakulteta i pozvala studentske sindikate da ih, takođe, osude.

Ona je izjavila televiziji Frans 2 da je zabrinuta za uspeh studenata kojima je onemogućeno da učestvuju u nastavi, kao i za ishod ispita ukoliko se blokada nastavi.

Studenti koji štrajkuju su u manjini i ima ih nešto više od 10.000, od 1,4 miliona studenata u Francuskoj.

Sindikati su, međutim, pozvali na veću mobilizaciju i tražili od ministarke da uzme u obzir studentske zahteve i ponudi garancije za istinsku autonomiju univerziteta.

Sporni zakon predviđa da se univerziteti u Francuskoj ubuduće delimično sami finansiraju, a ne, kao do sada, iz državnog budzeta.

Ministarka je objasnila da će država nastaviti da odvaja iz budzeta za fakultete, ali studenti traže garancije da nove mere neće dovesti do privatizacije fakulteta, a time i do povećanja školarine, koja je do sada bila simbolična.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: