Više od 50 odsto škola bez toaleta

Većina škola u Srbiji nema mokri čvor i odgovarajuće higijenske uslove, Narodna kancelarija svojom akcijom menja tu statistiku

Izvor: B92

Subota, 10.11.2007.

16:02

Default images

Narodna kancelarija predsednika Republike je predstavila rezultate akcije "Domaći zadatak za sve nas", u okviru koje su do sada napravljena 22 toaleta u 15 opština u Srbiji, a za izgradnju narednih 16 toaleta koristiće se sredstva iz NIP-a.

U Srbiji ima mnogo škola koje nemaju osnovne sanitarne uslove među kojima je i Gimnazija u Ćupriji koja za dve godine slavi 100 godišnjicu postojanja, a učenici koriste poljski toalet koji se nalazi u dvorištu.

To je bio razlog koji je Narodnu kancelariju podstakao da pokrene akciju koja treba da poboljša higijenske uslove u školama. Ministar bez portfelja Dragan Đilas navodi i da Srbija neće moći u Evropsku uniju ako ne reši osnovne stvari kao što su stvaranje elementarnih uslova u školama.

"Da napravimo neki sistem kako ćemo sprečiti pojedinačne vandala koji uništavaju ili odnose, kradu, kako ćemo to što smo napravili da sačuvamo. Na žalost, mi danas živimo u zemlji u kojoj gde god da napravite neki park za decu treba da stavite noćnog čuvara pošto posle tri dana dođu neki i unište sve klupe, ljuljaške, klackalice pa tako i ovde, ako u svaku školu treba da stavimo nekog ko će to da čuva - stavićemo", kazao je Đilas.

Po poslednjim rezultatima u Nišu ima 350 obolelih od žutice, a sve je više obolelih i u drugim gradovima. Na području opština Leskovac, Paraćin, Pirot, Bela Palanka i Prokuplje više od 80 odsto područnih odeljenja nema mokri ili sanitarni čvor.

Direktorka Narodne kancelarije Tatjana Pašić istakla je da je ideja akcije da se za oko 25.000 dece obezbede osnovni higijenski uslovi.

"Mi smo, takođe, u nekim školama u kojima smo pravili toalete, napravili čak i tuš kabine s obzirom da deca u svojim kućama često nemaju osnovne uslove da se kupaju, tako da je to mesto koje će ih naučiti održavanju osnovne higijene. Postavljeni su i umivaonici da deca nauče da posle toaleta i pre užine treba prati ruke", kazala je Pašićeva.

Ministar Dragan Đilas je rekao da je za izgradnju toaleta ove godine iz Nacionalnog investicionog plana izdvojeno 15 miliona dinara i dodao da će u saradnji sa donatorima ta sredstva sledeće godine biti tri puta veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: