VLADA SRJ USVOJILA UREDBU O SARADNJI S TRIBUNALOM

Izvor: B92

Subota, 23.06.2001.

19:59

Default images
Savezna vlada usvojila je u subotu Uredbu o postupku saradnje sa Medjunarodnim krivicnim tribunalom koja ce stupiti na snagu u nedelju, posto bi vec u toku dana trebalo da bude objavljena u Sluzbenom glasniku SRJ, javlja Radio B92. Sednici je prisustvovalo devet clanova Vlade - sest iz DOS-a, dva iz G17 plus i ministar zdravlja Miodrag Kovac iz Socijalisticke narodne partije koji je svojim prisustvom, iako je glasao protiv, zapravo omogucio usvajanje Uredbe jer je upotpunio kvorum.

Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus je na konferenciji za novinare, odrzanoj neposredno nakon sednice rekao da je donosenje Uredbe rezultat politicke odluke DOS-a da se napravi pravni osnov za saradnju sa Haskim tribunalom, kao i da su savezni funkcioneri DOS-a prihvatili da prisustvuju danasnjem sastanku i preuzmu odgovornost za donosenje Uredbe. "U ovako vaznom pitanju zaista je bilo neophodno imati pravni osnov, uredjen pravni postupak koji regulise celu ovu materiju. Vise puta sam ponavljao jednu recenicu: 'Ili on, ili mi'. Mislim da mora da postoji linija izrucenja ili predaje nasih lica sudu u Hagu. Nema rasprave oko optuznica koje su stupile na snagu, ta optuzena lica moraju da idu u Hag. U ostalim slucajevima, bilo da ih pokrece Hag, ili nasi sudovi, bilo bi jako korisno da se ti procei vode pred nasim sudovima. Imamo obavezu da nas pravni poredak uredimo, nase sudove, i iznad svega da Komisija za istinu obavi svoj posao kao sto treba", izjavio je Labus.

O rokovima za izrucenje optuzenih u Hagu Labus nije zeleo da govori jer je to, kako je kazao, posao pravosudnih organa, ali je dodao da je postupak izrucenja vrlo brz. U clanu 5 Uredbe stoji da je postupak po zahtevima Tribunala hitan.

Na pitanje novinara CNN-a da li ce narednih dana sudu u Hagu biti isporucen bivsi jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic, Labus je odgovorio da je to pitanje dana, i preporucio ovom novinaru da ostane u Beogradu jer su, kako je rekao, "nasi hoteli dobri". Podsecajuci da je Donatorska konferencija za Jugoslaviju zakazana za 29 jun, potpredsednik savezne vlade je novinarima predocio ideje sa kojima on putuje u Brisel:

“Da bismo bili faktor stabilnosti u regionu mi moramo imati stabilnu unutrasnju situaciju – to znaci da nasi ljudi moraju imati posla. Nasa obaveza - obaveza Vlade je da pruzimo posao ljudima, a to je ujedno interes Evrope i donatora, posle svih ovih konflikta, bombardovanja i izolacije. A, ako neko bude uslovljavao finansijsku podrsku saradnjom sa Hagom, ja cu to da odbijem. Mi nikoga ne prodajemo, mi izrvsavamo nase medjunarodne obaveze kao punopravni clan medjunarodne zajednice. Mi u Briselu govorimo o finansijskoj saradnji – ako neko te dve stvari poveze, ja cu reci – ‘hvala lepo, nismo se razumeli’”.

Neposredno pred pocetak sednice Savezne vlade na kojoj je doneta uredba o saradnji sa Hagom, ispred Palate federacije okupilo se dvadesetak zena koje su demonstrirale protiv usvajanja ove Uredbe uzvikujuci ime Slobodana Milosevica, ali novinari nisu uspeli da saznaju koga one, zapravo predstavljaju jer nisu htele da govore za medije.

Savezni ministar zdravlja i funkcioner Socijalisticke narodne partije Miodrag Kovac je svojim prisustvom obezbedio kvorum na sednici Savezne vlade. Sednici je prisustvovalo 8 ministara DOS od ukupno 16 clanova Vlade, tako da im je Kovac kao deveti omogucio kvorum. U izjavi za B92 Kovac je rekao da je tacno da je upravo on omogucio izglasavanje Uredbe, dodajuci da bi DOS u svakom slucaju pronasao modalitete saradnje sa Haskim sudom. “Tacno je da sam svojim prisustvom omogucio kvorum, ali sam glasao protiv Uredbe. Verovatno bi bio pronadjen neki drugi modalitet. Nas zadatak, kao koalicionog partnera, je da SNP participira u Vladi, cije odluke ne mozemo zaustaviti”, rekao je Kovac. To sto ministri iz redova SNP nisu prisustvovali sednici Vlade, prema Kovacevim recima, nikako ne znaci kraj Vlade, kao ni Federacije. “Ovo nije istorijska sednica Vlade i ovo nije sudnji dana za Vladu ili SRJ. SNP je s DOS na zajednickom poslu ocuvanja zajednicke drzave Srbije i Crne Gore ili Jugoslavije, kako god hocete”, kaze Kovac. Na pitanje da li veruje da ce koalicija DOS i SNP nakon subotnjeg ponasanja ministara iz SNP ipak opstati, Miodrag Kovac je odgovorio da “hoce, jer je zajednicka drzava iznad partijskih i licnih interesa”, javlja B92.

Prethodno su na sednici Izvrsnog odbora SNP, na kojoj je odluceno da ministri te stranke ne prisustvuju zasedanju Savezne vlade, premijer Zoran Zizic i ministri iz redova SNP stavili "svoje mandate u Saveznoj vladi na raspolaganje partiji". Kako javlja dopisnik Radija B92 iz Podgorice Nebojsa Skenderi, premijer SRJ i potpredsednik SNP Zoran Zizic i ministri iz njegove partije zatrazili su od svoje stranke da ih povuce iz Savezne vlade. Direktor SNP Vuksan Simonovic izjavio je da “SNP ostaje pri ranije saopstenim stavovima o saradnji s Haskim tribunalom”. “To je razlog sto premijer i ministri Savezne vlade iz SNP ne mogu ucestvovati u radu ove sednice Savezne vlade. Premijer Savezne vlade i svi ministri iz Savezne vlade su obavestili IO GO SNP da svoje mandate stavljaju na raspolaganje partiji", rekao je Simonovic.

Podgoricki mediji, pozivajuci se na izvore iz Predsednistva DOS, prenose da se nakon razlaza sa SNP DOS priprema za nove izbore, na kojima ocekuje ucesce DPS. “Nema ni govora o novim izborima na kojima bi ucestvovala DPS”, kaze predsednik Izvrsnog odbora DPS Miodrag Vukovic. “Mi za koji mesec idemo na Kongres i iznecemo nas program. Vise nije vreme da se prica o saveznim izborima, vec o mogucnosti da dve drzave regulisu svoje odnose na novim osnovama, demokratskim putem”, kaze Vukovic, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: