NKPJ slavi Oktobarsku revoluciju

Svečanom akademijom večeras je u Beogradu obeleženo 90 godina od ruske Oktobarske revolucije.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2007.

21:55

Default images

U prisustvu svega 50-tak ljudi, svečanost je organizovala Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ). Iako pionira sa kapicama i marama odavno nema, novi komunisti ubeđeni su da njihovo vreme tek dolazi.

Intoniranjem internacionale, bivše jugoslovenske himne "Hej sloveni" i sovjetske himne, počela je svečanost povodom 90 godina od sovjetske oktobarske revolucije. Uz folklor, pesmu i govore kakvi se nisu čiuli gotovo dvadeset godina, članovi partije proslavili su devet decenija od najvećeg trijumfa u istoriji komunizma,

Novi komunisti veruju da budućnost pripada upravo njima i da je situacija u kojoj se nalaze poslednjih 15-tak godina - trenutan zastoj.

Vladimir Davidović, kao jedan od najmlađih članova partije kaže da je svesan da glasačko telo komunista polako izumire, ali veruje da će mladi, kako je rekao, “shvatiti da jedino komunisti imaju sta da im ponude”

"Svi ovi mostovi po kojima se vozimo napravljeni su u tom peroidu, sve ove fabrike koje gospoda kapitalisti prodaju napravljene su u nase vreme, svi domovi zdravlja, bolnice putevi napravljeni su u naše vreme, a pogledajmo šta je napravio naš kapitralizam danas. Ništa. Samo zna da prodaje, a da pravi malo teže", navodi Davidović.

Jedan predstavnik kubanske ambasade, nekoliko mladih anarhista i jedan ruski državljanin bili su u publici na svečanosti.

Oktobarska revolucija je prva marksističko-komunistička revolucija u istoriji. Predvodio ju je Vladimir Ilič Lenjin, a zvanično se obeležava 7. novembra, na dan kada su revolucionari zauzeli carski Zimski dvorac, centar valsti dotadašnjeg vladara Rusije cara Nikolaja Drugog.

Iako su tekovine oktobarske revolucije danas potpuno zapostavljene, u svetu i dalje postoji oko 1,5 milijardi ljudi koji i dalje žive u komunizmu, od čega je najveći broj u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: