"Moralno i etičko pitanje u Kniću"

Državna sekretarka Snežana Lakićević-Stojčić oštro kritikovala pokušaj smene funkcionerke u Kniću zbog porodiljskog odsustva.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 31.10.2007.

17:59

Default images

Državna sekretarka Ministarstva rada i socijalne politike rekla je da je pokušaj smene predsednice Skupštine opštine Knić Snežane Banković-Đokić "moralno i etičko pitanje za svakog od nas". Naglašavajući da je u Srbiji još uvek na delu diskriminacija žena, državna sekretarka je ocenila "da je to svakodnevnica".

"Možete napraviti krizu vlasti i formalno-pravno razrešiti nekog sa odgovorne funkcije, ali suštinski to prosto nije tako jer postoje neke stvari koje su važnije od propisa", rekla je Stojčićeva.

"Svakodnevno se suočavam sa takvim problemima i svakodnevno razgovaram bar sa jednom ženom koja ima slične probleme", rekla je Snežana Lakićević-Stojčić.

Ona je danas posetila Snežanu Banković-Đokić i prenela da će učiniti sve da se ona vrati na svoje radno mesto.

Ona je rekla da će učiniti sve da se putem državnih mehanizama natera lokalna samouprava u Kniću da izvrši obavezu Ministarstva za lokalnu samoupravu i da poništi odluku kojom je predsednica Skupštine opštine ostala bez posla posle odlaska na porodiljsko odsustvo.

"Mi želimo da pokažemo da žena ne može da ima posledice zbog svoje odluke da rodi dete i nastojaćemo da ovako drakonski primeri u Srbiji nikada više ne smeju da se dogode", rekla je Lakićevićeva.

Snežana Banković-Đokić je izjavila da će do novembra naredne godine ostati na porodiljskom odsustvu i da će se posle toga vratiti na svoje radno mesto i da će se uključiti u borbu protiv diskriminacije žena.

Snežana Lakićević-Stojčić je rekla prethodno u Kragujevcu, prilikom posete Šumadijskom upravnom okrugu, da šikaniranja na poslu još uvek nije prepoznato kao delo u okviru Zakona o radu, kao ni u krivičnom zakonodavstvu.

"Nažalost, ni pravosudni organi ni inspekcije često nemaju pravnog osnova pa ne mogu da postupaju, a vrlo često i kad postoji zakonski osnov, ne postupaju na adekvatan način", ocenila je državna sekretarka Ministarstva rada.

Snežana Lakićević-Stojčić je u Šumadijskom okrugu govorila o ulozi i značaju inspekcije rada, kao i o novim zakonskim projektima, obišla Gerentološki centar u Kragujevcu i posetila Snežanu Banković-Đokić.

Skupština opštine Knić dobila je zvaničnu preporuku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kojom se predlaže poništavanje odluke SO Knić o razrešenju Snežane Banković-Đokić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: