"Postići kompromis o Kosovu"

Ambasador Hrvatske u Srbiji kaže da je kompromis o Kosovu najbolji put za izbegavanje problema u regionu.

Izvor: Beta

Sreda, 31.10.2007.

09:22

Default images

Hrvatskoj nije u interesu da u regionu dođe do krize ako rešenje za Kosovo ne bude kompromisno, kaže Tonči Staničić i dodaje da je stav Hrvatske da rešenja kosovskog problema ne može biti ako nisu uključene obe strane.

"Kompromis je zaista najbolji put da se izbegnu problemi. A pitanje je u kojoj meri će doći do kompromisa i u kojoj meri će međunarodna zajednica nametnuti rešenje. Sigurno je da će Hrvatska u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija objektivno i konstruktivno pristupiti jer ni njoj nije u interesu da u regionu nastane kriza ako rešenje ne bude kompromisno", rekao je Staničić za Večernje novosti.

Na pitanje kako će se Hrvatska izjasniti u SB UN ako predlog za Kosovo ne bude prihvatljiv za neku od strana, Staničić je rekao da pred SB UN nikada neće doći rešenje kojim jedna strana nije zadovoljna, a samim tim i zemlje koje je podržavaju, osim ako je namera da se neka velika sila isprovocira, što se veoma retko događa.

"Hrvatska je u retkoj poziciji da je kao sagovornik prihvatljiva i Beogradu i Prištini jer je u dobrim odnosima s privremenim institucijama na Kosovu, UNMIK-om, predstavnicima Srba sa Kosova i s Vladom Srbije", izjavio je Staničić.

On je rekao da članstvo Hrvatske u SB UN, čija nestalna članica postaje 1. januara, može pozitivno da utiče na region i da Hrvatska može da bude glas malih zemalja.

Bolton: Kosovsko pitanje rešiti pregovorima

Bivši ambasador SAD u UN Džon Bolton nada se da SAD neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova "iako izgleda da se stvari kreću u tom pravcu".

"Nadam se da SAD neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, mada izgleda da se stvari kreću u tom pravcu, a bojim se da bi to moglo da pričini više štete nego koristi na Balkanu. Odluka koja bi bila doneta pod pretnjom nasilja bila bi način da se nagradi loše ponašanje", rekao je Bolton za Glas Amerike.

Bolton smatra da bi pitanje Kosova trebalo rešiti za pregovaračkim stolom. "To jesu i biće teški pregovori da bi se postiglo rešenje koje bi zadovoljilo obe strane, ali je to daleko bolje nego nametati rešenje jednoj ili drugoj strani, zasnovano na pogrešnom shvatanju situacije", rekao je on.

"Čini mi se da je poslednja stvar koju treba da učinimo da posejemo seme budućih konflikata popuštajući pod pritiskom jedne ili druge strane", rekao je Bolton.

Rusija za rešenje prihvatljivo za obe strane

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Vladimir Titov izjavio je danas tokom razgovora sa ambasadorom SAD u Moskvi Viljemom Bernsom da je za budući status Kosova i Metohije neophodno pronaći rešenje koje će biti prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu.

Titov je američkom ambasadoru, takođe, rekao da su nedopustive izjave koje prejudiciraju ishod pregovora, jer su nespojive sa ciljem pomoći dijalogu između Beograda i Prištine, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Ruski diplomata je od 18. do 24. oktobra boravio na "balkanskoj turneji" u Albaniji, BiH, Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj.

Zalaganje Rusije za uzajamno prihvatljivo rešenje ponovio je danas i zamenik portparola ruskog predsednika Dmitrij Peskov, istakavši da je pozicija Moskve dosledna i da se Rusija zalaže za nastavak strpljivog traženja rešenja prihvatljivog i za Beograd i za Prištinu.

Rusija će se dosledno zalagati za traženje rešenja koje će biti održivo i funkcionalno, rekao je Peskov.

I ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev izjavio je danas u Bačkoj Palanci da Rusija neće prihvatiti rešenje budućeg statusa Kosmeta sa kojim se ne bude složila Srbija.

On je naglasio da je za rešavanje statusa Kosova i Metohije neophodno veliko strpljenje da bi se došlo do kompromisnog rešenja i istakao da Rusija neće prihvatiti ono što je neprihvatljivo za vlasti u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: