Poljoprivrednici u Ministarstvu

Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je da podrži zahteve poljoprivrednika koji su pokušali da blokiraju autoput.

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2007.

07:45

Default images

Policija je juče sprečila nezadovoljne poljoprivrednike da blokiraju autoput Beograd-Subotica kod Žedničke petlje. Podrška zahtevima poljoprivrednika jeste rezultat današnjeg sastanka predstavnika vojvođanskih poljoprivrednika s državnim sekretarom u Ministarstvu poljoprivrede Milanom Petrovićem.

Dogovoreno je i da nadležnoj komisiji za elementarne nepogode u Vladi Srbije poljoprivrednici predaju procenu stanja useva i zahtev za proglašenje elementarne nepogode u okrugu.

Miroslav Ivković, predsednik Udruženja pojoprivrednika Subotice rekao je nakon sastanka da je zahtev poljoprivrednika, da ih neko sasluša, ispunjen nakon dva mesesa i da je time ispunjen zahtev zbog koga su i pokušali da blokiraju auto-put.

Ministarstvo je poljoprivrednicima ponudilo oslobađanje od plaćanja katastarskih prihoda u periodu od tri godine i od dela davanja vodoprivredne nadokade. Planiran je i razgovor sa ministrastvcom finansija u vezi s isplaćivanjem 100 evra po hektaru već u prvom kvartalu naredne godine.

Međutim, osnovni zahtev poljoprivrednika je i dalje sporan:

"Tražimo da se proglasi elementrana nepogoda u onim krajevima gde je bila suša i na osnovu toga imamo pravo da dobijemo odštetu za štetu koju smo pretrpeli od elementarne nepogode", kaže Ivković.

Ako bi se ispunio zahtev poljoprivrednika Severnobačkog okruga, agrarni budžet bio bi umanjen za milijardu i po dinara. Tog novca nema u budžetu za poljoprivrede:

"Prava adresa je Komisija za elementarne nepogode i vlada koja će u narednom periodu rešavati te probleme. Odgovorno kažem da možemo da prodržimo njihove zahteve kao i zahteve svih poljoprivrednika koji su pretrpeli štetu, ali ne možemo da garantujemo i da obećamo da će biti isplaćene i u tolikonm iznosu", kaže Milan Petrović, državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević koji je danas bio u Vojvodini ali drugim povodom izjavio je da pokušaj blokade politička zloupotreba što u ovom trenutku nije potrebno Srbiji.

Ministar je naglasio da će Vlada Srbije ove ili iduće nedelje usvojiti predložene mera za nadoknadu štete od suše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: