Više od 130 mrtvih u Karačiju

Najmanje 130 ljudi poginulo, a više stotina ranjeno sinoć u Karačiju u bombaškom napadu na povorku u kojoj se nalazila Benazir Buto

Izvor: B92

Petak, 19.10.2007.

08:12

Default images

Agencije objavljuju različite podatke - Frans pres navodi da je poginulo 130 ljudi, a ranjeno 400, dok Rojters javlja da je poginulo 133, a ranjeno 290 ljudi. Prema podacima agencije Asošijeted pres, poginulo je 126 ljudi, a ranjeno 248.

Policija je saopštila da Benazir Buto, koja se juče vratila u Pakistan posle osmogodišnjeg izbeglištva, nije povređena u atentatu.

Policija je navela da je nakon prve, manje eksplozije, usledila druga znatno jača, ispred automobila Benazir Buto. Sva stakla na njenom vozilu su od siline eksplozije popucala.

"Ona je bezbedna i odvedena je u svoju rezidenciju", izjavio je šef policije Karačija Azhar Faruki.

Napad ima obeležja ekstremista povezanih s talibanskim vođom Baitulahom Mehsudom i Al Kaidom, izjavio je zvaničnik pakistanske službe bezbednosti Gulam Muhamed Mohtarem.

"Uveliko smo strahovali od Mehsudovog napada i njegovih lokalnih saveznika i o tome smo obavestili Pakistansku narodnu partiju, na čijem čelu je Benazir Buto, ali su se oni okrenuli političkim pitanjima umesto da ozbiljno shvate našu zabrinutost", izjavio je Mohtarem.

Prema obaveštajnim saznanjima, tri ekstremista povezana s Mehsudom doputovala su u Karači uoči dolaska bivše premijerke, prenosi AP.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za te napade. Pristalice Al Kaide, koje je razljutila podrška Benazir Buto američkom ratu protiv terorizma, zapretile su da će je ubiti. "Kolona automobila koja je prolazila kroz grad bila je po svemu sudeći meta dvojice bombaša samoubica", rekao je Frans presu ministar unutrašnjih poslova Aftab Šerpao.

Policija je ponudila nagradu od 82.000 dolara za informacije o nalogodavcima tog napada, a jedan zvaničnik koji je zahtevao anonimnost, rekao je da se sumnja na grupu protalibanskog lidera Bajtula Mehsuda.

U međuvremenu, pakistanska policija pronašla je ostatke samoubice koji je aktivirao, prema policiji, između 15 i 20 kilograma eksploziva.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf naveo je u saopštenju da je napad bio "zavera protiv demokratije".

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun oštro je osudio teroristički napad i rekao da je uveren da će sve političke snage Pakistana raditi zajedno na jačanju nacionalnog jedinstva.

"Ne postoji politički razlog koji može da opravda ubistvo nevinih ljudi", izjavio je portparol Stejt departmenta SAD Tom Kejsi.

Evropska unija zatražila je od vlasti da pronađu odgovorne za napad. "Takvi akti veoma ugrožavaju izborni proces", navodi se u saopštenju predsedništva EU.

Dejvid Miliband, ministar inbostranih poslova Velike Britanije, kaže da je veoma važno da se vojska, vlasti, ali i politilčke partije posvete političkom procesu izgradnje stabilnijeg Pakistana.

"Sa svim terorističkim zaverama u svetu, a mnoge su povezane s Pakistanom, treba nam snažna vlada u Pakistanu, koja uživa demokratsko poverenje naroda", kaže on.
Benazir Buto posle napada (FoNet)
Benazir Buto (54) se vratila u Pakistan kako bi na izborima u januaru predvodila Pakistansku narodnu stranku, čiji je lider. Ona je 1999. godine otišla iz zemlje zbog optužbi za korupciju.

Butova je 1988. godine postala prva žena premijer u muslimanskom svetu. Nakon svrgavanja sa vlasti godinu dana kasnije, vraća se na vlast 1993. godine i ostaje do 1996. kada je smenjena zbog korupcije.

Tvrdila je da je reč o politički motivisanim optužbama, ali je ipak izabrala egzil umesto suočavanja sa njima. Benazir Buto izjavila je da će nastaviti borbu za demokratiju u Pakistanu, uprkos sinoćnjem bombaškom napadu na njen konvoj u Karačiju. "Napad je izveden na sve ono što ja predstavljam. Reč je o napadu na demokratiju, jedinstvo i integritet Pakistana", ocenila je bivša premijerka. Ona je rekla da je spremna da rizikuje svoj život i slobodu, ali da ni ona ni njeni istomišljenici nisu spremni da "predaju zemlju ekstremistima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: