Elektronski zdravstveni kartoni

EU u Srbiji pokreće projekat razvoja zdravstvenog informacionog sistema, odnosno elektronske zdravstvene dokumentacije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2007.

11:30

Default images

Evropska unija preko Evropske agencije za rekonstrukciju počela je projekat "Razvoj zdravstvenog informacionog sistema za osnovne zdravstvene i farmaceutske usluge", koji treba da uvede elektronske kartone u zdravstveni sistem Srbije. Projekat se priprema oko tri godine, a nedavno je pokrenut pilot-projekat u Zdravstvenom centru u Pančevu.

Cilj pilot-projekta je da svi podaci o zdravlju pacijenata budu u elektronskoj formi i da bude prekinuta komunikacija preko papira. Pristup elektronskim kartonima imali bi Fond za zdravstveno osiguranje, ambulante, bolnice, apotekarske ustanove i pacijenti.

Milan Kovijanić, koordinator pilot-projekta, kaže da bi sve trebalo da funkcioniše tako da svi osiguranici zdravstvenog fonda u Pančevu budu u jednoj jedinstvenoj bazi podataka.

Tako je moguće putem zdravstvenog kartona po određenoj šifri, odnosno matičnom i broju lične karte, imenu i prezimenu, pratiti pacijenta kroz zdravstveni sistem.

Pošto bi projektom bile povezane sve ustanove zdravstvenog sistema, lekari bi putem elektronskog kartona u svakom trenutku imali podatke o zdravlju pacijenta, počev od toga da li je osiguranik fonda, kada je i kod kojih lekara bio, da li je boravio u bolnici ili koje lekove koristi.

Elektronskom dokumentacijom biće podignut i nivo zaštite podataka osiguranika jer za svakog postoji šifra. Pored bolje organizacije rada i zbrinjavanja pacijenata, svrha projekta je racionalizacija potrošnje novca.

Milan Kovijanić kaže da će lekar, primera radi, znati da li je pacijent skoro bio na rentgenu iako pacijent kod sebe nema taj nalaz ili ne želi da ga pokaže, pa neće biti potrebno dodatno snimanje.

Pilot-projekat elektronske zdravstvene dokumentacije u Pančevu trebalo bi da počne da funkcioniše do maja sledeće godine, a predviđeno je da prvo bude uveden u kliničkim centrima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Razvoj informacionog sistema u zdravstvu treba da bude omogućen i promenama u zakonodavnom sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: