Svetski dan slepih i slabovidih

Danas se obeležava Svetski dan slepih i slabovidih, kojih u Srbiji ima, prema nepotpunim podacima, oko 12.000.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.10.2007.

10:47

Default images

Obeležavanje 15. oktobra, Dana slepih i slabovidih, ima za cilj isticanje problema slepih i slabovidih osoba, kojima je samostalno kretanje jedan od ključnih problema. U Srbiji ne postoji baza podataka o slepima i slabovidima, a prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji živi više od 12.000 slepih, među kojima je malo onih koji mogu da se kreću samostalno, odnosno uz pomoć belog štapa.

Neki su tako rođeni, neki oslepe u inkubatoru, a neki tokom života od povreda ili bolesti.

Udruženje slepih i slabovidih Srbije Beli štap organizovalo je 13. oktobra akciju "Prošetajmo zajedno", u cilju promovisanja jednakih prava za slobodno kretanje i samostalnost.

Predsednica Udruženja Vesna Nestorović rekla je da je akcija organizovana 15. put i dodala da je glavni problem što slepi nemaju instrukture za slobodno kretanje.

Udruženje je u okviru akcije izvelo simulacije prelazaka ulice s crnim povezom preko očiju i belim štapom, samostalno kretanje s povezom i belim štapom i prelazak ulice u invalidskim kolicima.

Cilj akcije bio je podizanje svesti o potrebama osoba oštećenog vida.

Ljajić najavio zakone i akcije

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić najavio je donošenje zakona i organizovanje niza akcija koje će olakšati život slepih i slabovidih u Srbiji.

Država će pomoći toj kategoriji ljudi, pošto se svega 14 odsto njih samostalno kreće, dok su preostali zavisni od nečije pomoći, rekao je Ljajić.

Ljajić je rekao da će uskoro biti donet zakon o psu vodiču, koji bi slepima i slabovidima omogućio da se kreću uz pomoć obučenog psa.

Potrebno je doneti i zakon o registru osoba s invaliditetom, kako bi se dobili precizni podaci o broju i strukturi tih ljudi, dodao je on.

Ljajić je najavio i da će narednih nedelja to ministarstvo pokrenuti druge akcije, poput otvaranja semafora sa zvučnom signalizacijom u gradovima širom Srbije, s ciljem da se olakša život i rad slepih i slabovidih ljudi.

"Današnjom manifestacijom hteli smo ne samo da obeležimo Svetski dan 'belog štapa', već i da skrenemo pažnju javnosti na potrebu socijalne integracije osoba s invaliditetom, kao i na neophodnu brigu i solidarnost društva sa ovom kategorijom stanovništva", naglasio je Ljajić u Šahovskom savezu Beograda.

On je, povodom Svetskog dana "belog štapa", organizovao šahovski meč šahovskog kluba slepih i slabovidih "Napredak" i poslanika Skupštine Srbije.

Toj akciji su se odazvali Đorđe Mamula (DSS), Srđan Milivojević (DS), Meho Omerović (SDP), Aleksandar Vučić (SRS) i Nebojša Stefanović (SRS).

Promoter meča je šahistkinja Milunka Lazarević, a ovaj događaj predstavlja jednu u nizu akcija Ministarstva u "Godini jednakih mogućnosti".

"Srbiji su potrebni peripatolozi"

Glavni problem slepih i slabovidih osoba u Srbiji je što u našoj zemlji ne postoje instruktori za slobodno i samostalno kretanje - peripatolozi, rekla je predsednica Udruženja slepih i slabovidih Srbije Vesna Nestorović na okruglom stolu organizovanom u Opštini Vračar.
Nestorovićeva je dodala da bi Fakultet za rehabilitaciju i edukaciju, koji postoji već tri decenije, u narednom periodu trebalo da školuje taj kadar, jer su peripatolozi jedini koji mogu da se bave samostalnim kretanjem slepi i slabovidih.

Ona je takođe istakla da je neophodno otvoriti škole za invalidna lica u celoj zemlji, jer su u ovom trenutku roditelji primorani da decu iz drugih gradova šalju u Beograd, koji jedini ima takvu školu.

Prema rečima Nestorovićeve, društvo u celini ne primećuje slepe i slabovide, jer su donekle i oni sami doprineli tome da budu 'nevidljiva populacija' i zato je Udruženje sprovelo niz akcija koje su imale za cilj podizanje svesti i invalidnih lica i građana.

Predsednik opštine Vračar Branko Kuzmanović je kazao da će opština učiniti sve da pomogne invalidnim licima, u okviru čega će otvoriti šalter na kome će službenici pružati sve vrste usluga toj kategoriji građana.

Profesor Goran Nedović sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju je ukazao da se invalidna lica susreću sa poteškoćama prilikom parkiranja, odlaska kod lekara, u bioskop, pozorište, restoran.

On je rekao da bi problem mogao biti rašen tako što bi, na primer, uputstva za lekove, jelovnici u restoranu i slično, bili napisani Brajevom azbukom.

Donacija u Pančevu

Direktori Apatinske pivare i Milosrdnog fonda "Svetlost" Hans Vilhelm Šute (Sute) i Stevan Simić potpisali su danas ugovor o donaciji slepima i slabovidima.

Na konferenciji za novinare povodom Svetskog dana slepih predstavnik "Svetlosti" Aleksandar Simić je objasnio da taj ugovor predviđa otvaranje kuće u koju će biti uloženo oko 25.000 evra za ljude sa tim hendikepom u Pančevu.

On je dodao da će se ta kuća simbolično zvati Apatinska kuća.

Aleksandar Simović je istakao da ti ljudi često nemaju obezbeđeno ni ono što bi im bilo neophodno da mogu da vide i da 95 odsto slepih ne ume da koristi štap za kretanje.

On je dodao da je u aprilu ove godine počela nacionalna kampanja za pomoć slepima i da nije suština da se tim problemom bavi pojedinačno, jer je to globalan problem.

Na današnjoj konferenciji je prikazan kratak film o slepom čoveku koji 33 godine radi na telefonskoj centrali u jednoj beogradskoj firmi i ume da popravlja različite uređaje.

Taj čovek je ukazao da svakodnevno na mestima gde nema zvučnog semofora dugo čeka da pređe ulicu i objasnio "da mu narod na ulici ne pomaže jer nema vremena."

Aleksandar Simović je naveo da trenutno postoji Dom za slepe u Pančevu u kojem u nedostojnim uslovima živi mali broj štićenika i dodao da postoji ideja da se napravi jos 15 takvih objekata u tom gradu.

On je apelovao na sve koji su u mogućnosti da volonterskim radom, novčanim i prilozima u robi i uslugama, pomognu akciju "Pomoć slepima Srbije."

Šute je istakao da su za poslovanje Apatinske pivare važne donacije i da će nastaviti sa socijalnim davanjima radi podizanja životnog standarda u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: