"Vojna neutralnost nije izolacija"

Dragan Jočić smatra da vojna neutralnost Srbije i odluka da zemlja ne uđe u NATO nije prepreka evropskim integracijama.

Izvor: B92

Subota, 06.10.2007.

13:10

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Srbije je u autorskom tekstu objavljenom u Večernjim novostima rekao da je vojna neutralnost podsticajna za razvoj kapaciteta države i da nije uperena protiv njenih interesa.

"Vojna neutralnost je politički održiva, a moralno opravdana, dosledna i čista. Ona ne ugrožava ni sopstvenu ni regionalnu bezbednost. Ne sprečava, nego širi mogućnosti saradnje. Ne vodi u izolaciju. Nije prepreka ni evropskim integracijama, ni ekonomskom, političkom, tehnološkom ili kulturnom napretku zemlje", kazao je Jočić.

Potpresednik Demokratske stranke Srbije je napisao da su u pokušaju da se opredeljenje za vojnu neutralnost dovede u sumnju konstruisani razni argumenti kako bi se pokazalo da je politički, ekonomski i tehnološki napredak mogućan samo pod vojnim okriljem NATO. "O koristi i šteti članstva Srbije u NATO još uvek niko nije izveo ni približnu računicu. Ako je uslov za evropsku integraciju Srbije učlanjenje u ovu vojnu organizaciju - onda ono samo može da pokoleba evropsko opredeljenje većine građana Srbije", smatra Jočić.

On je kazao da istraživanja javnog mnjenja konstantno pokazuju da je pozitivan stav prema EU obrnuto proporcionalan u poređenju sa stavom srpskih građana prema NATO-u.

Ocenio je da bi insistiranje na tome da je članstvo u NATO-u nužan uslov za uključenje u EU, moglo da ima sasvim suprotan efekat, to jest da dovede do osipanja pozitivnog stava prema EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: