Šta (i ko) stoji iza afere "Geneks"

Tužilaštvo podnelo zahtev za sprovođenje istrage šest bivših privrednih rukovodilaca. Radnici Geneksa traže privremene mere.

Izvor: B92

Petak, 05.10.2007.

17:03

Default images

Istražni sudija bi o tom zahtevu trebalo da se izjasni već tokom dana. Stojan Mladenović, predstavnik bivših radnika Genexa tvrdi da ima mnogo više odgovornih za propast jedne od najuspešnijih kompanija u bivšoj SFRJ.

Podsetimo, Tužilaštvo sumnjiči bivše funkcionere Geneksa, odnosno firme Internacional CG, da su tokom 2004. godine otuđili parcelu od 1,2 hektara i bez tendera je prodali konzorcijumu Neimar V, Kemoimpeks i Irva. Ugovorom je bilo predviđeno da Geneks u ekskluzivnom centru Savograd, koji će biti izgrađen na placu, u zamenu dobije samo 1000 kvadrata. Međutim, prema nalazima policije i tih 1.000 kvardrata je prodato konzorcijumu za cenu koja je u tom trenutka bila mnogo niža od tržišne, kaže portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

"Postoji osnovana sumnja da su prijavljeni Ivica Lukić, Vladimir Gajić i Ljiljana Mlađan zloupotrebili službeni položaj tako što su postigli dogovor kojim se konzorcijumu Neimar V, Kemoimpeks i Irva ustupa onih 1.000 kvadratnih metara poslovnog prostora u izgradnji, i to za iznos od 1.726.000 evra iako je tržišna vrednost tog poslovnog prostora u preprodaji iznosila oko 2,5 miliona evra. Time je opet pribavljena korist konzorcijumu, na štetu Geneksa i budžeta Srbije", kaže Zorić.

Tužilaštvo je predložilo određivanje pritvora u trajanju od mesec dana za svih šestoro uhapšenih.

A list Blic u MUP-u saznaje da su inspektori privrednog odeljenja policije pregledali dokumentaciju preduzeća Neimar V, Kemoimpeks i Irva investicije, sa kojima je i sklopljen sporan ugovor. Za sada se ne zna da li će i ove firme biti obuhvaćene istragom, a čini se da se veličina cele afere tek naslućuje.

Stojan Mladenović, predstavnik Udruženja bivših radnika Geneksa koji se godinama bore za svoja prava, kaže za B92 da će Udruženje od Vlade tražiti uvođenje privremenih mera u to preduzeće. Akcionari, naime, tvrde da nisu uhapšeni svi koji su umešani u malverzacije u vezi sa Geneksom.

"Pravna služba daje svoje mišljenje o bilo kojoj stvari. Tu je najodgovorniji gospodin Jova Vranković, naravno, bio je odgovoran i Upravni odbor. Mi kao Udruženje smo tražili da rukovodstvo Geneksa, Internacionala CG, bude razrešeno. To su neke odgovornosti i stručnih službi i pravnih službi - Jove Vrankovića, predsednika Upravnog odbora Slobodana Đulića", kaže Mladenović.

Zanimljivo je da je Slobodan Đulić kum ministra policije Dragana Jočića, a u Upravnom odboru sedi i šef Jočićevog kabineta Nemanja Bojičić.

List Blic prenosi da su obojica imenovani na funkcije 2005. godine i bili su u Upravnom odboru kada je direktor Geneksa bio uhapšeni Vladimir Gajić, inače kadar SPO-a.

Takođe, nije jasno ni zašto je istraga pokrenuta tek sada, dva meseca pošto je ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio prodaju Geneksa, a tri godine od trenutka potpisivanja štetnog ugovora.

Supruga lidera SPO-a Danica Drašković izjavila je za pojedine beogradske listove da iza hapšenja stoji vlasnik kompanije Delta Miroslav Mišković. Prema njenom mišljenju, Mišković pokušava da se dokopa imovine Geneksa po najnižoj mogućoj ceni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: