Ograničene mogućnosti ombudsmana

Republički ombudsman može samo da apeluje i preporučuje u slučaju inicijative za razrešenje predsednice skupštine u Kniću.

Izvor: B92

Petak, 05.10.2007.

07:53

Default images

Republički ombudsman Saša Janković, u skladu sa svojim ovlašćenjima, neće moći da reaguje ni u utvrđivanju odgovornosti čelnika RTS-a za emitovanje emisije "48 sati svadba". Osim toga, zaštitnik građana još nema prostorije za rad, ne raspolaže budžetom te institucije, niti ta institucija ima prateću stručnu službu.

Predlogom za razrešenje, mišljenjem ili preporukom, institucija zaštitnika građana mogla bi da reaguje na emitovanje sporne emisije "48 sati svadba" na RTS-u.

Gostujući u Poligrafu TV B92, republički ombudsman izjavio je da će ispitati sve okolnosti o emitovanju te emisije.

"Emisija je na određen način pokazala jednu društvenu stvarnost. Budimo iskreni, to jeste naša društvena stvarnost, i to sigurno nije dobro. Moj mandat u ovoj situaciji je sledeći, i ja ću to sigurno uraditi: da ispitam da li je javni servis, kada je odlučio da tako emisija ode u etar, na pravi način razmotrio situaciju, da li je svesno ušao u to, jer je to emisija koja ne ide uživo, da li su razmotrili mišljenja stručnjaka", kaže on.

Janković je u vezi sa inicijativom za razrešenje Snežane Banković izjavio da odbornicima SO Knić nijedan državni ili drugi organ ne može formalno da zabrani da smene predsednika Skupštine opštine:

"Rekao bih da niti zaštitnik građana, niti jedan drugi organ može da im formalno zabrani predsednika SO. Niko od njih nije bio u potpunosti svestan kakve posledice to što čine može da ima i imaće, ukoliko se to sprovede. Ne radi se samo o odbornocima SO Knić, i verujem da to nije jedinstven slučaj. U razgovoru sa njima sam shvatio da oni ne vide u čemu je povreda prava, jer joj je pravo na naknadu plata i pravo na dečiji dodatak zaštićeno", rekao je Janković.

Republički zaštitnik građana Saša Janković na dužnost je izabran 25. juna. Institucija zaštitnika raspolaže budžetom od 25 miliona dinara, koji još ne koristi, još nema prostorije, niti prateće osoblje, jer Skupština još nije usvojila pravilnik o sistematizaciji koji je Janković sastavio.

Procenjuje se da bi na godišnjem nivou trebalo da dobija 12.000 pritužbi zbog povreda prava građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: