Stres kontrolora letenja

Letenje avionom je prema istraživanjima najbezbedniji, za mnoge i najstresniji način prevoza, ali je stresna i kontrola leta sa zemlje.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2007.

15:32

Default images

Mnogi ne znaju da, dok su u vazduhu, o njihovoj sigurnosti ne brine samo pilot sa svojom posadom već i čitav tim na zemlji. Oko 150 kontrolora Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore nadzire skoro dve hiljade letelica i svakodnevno brine o bezbednosti nekoliko hiljada ljudi u avionima.

Velike letelice postaju samo sitne tačke na ekranu računara o kojima brigu preuzima tim kontrolora sa zemlje. Naizgled jednostavno ali ovi, uglavnom mladi ljudi, opredelili su se za posao u kojem nemaju pravo na grešku.

Kontrolorka letenja Mirjana Ranković kaže da je njen glavni zadatak je da spreči da se na nebu putanje aviona ukrste.

"Znajući da samo vodite računa o hiljadama života koji stvarno zavise od vaše odluke i od načina kako ćete biti lukavi i kao ćete biti domišljati da svoju odluku sprovedete u delo, to je najinteresantnije. Problematične stvari se dešavaju svakog dana, svakog minuta, ali smo mi dobro istrenirani i uvek imamo pomoć", kaže Rankovićeva.

Da bi neko postao kontrolor letenja, potrebno je da završi srednju školu, da govori engleski jezik i da je zdravstveno sposoban. Tek kada kandidat ispuni ove uslove, počinje prava obuka i nekoliko godina prođe dok kontrolori steknu dozvolu.

Đorđe Šurlan, radarski kontrolor letenja, kaže da zbog prirode posla, na svaka dva sata za računarom, oni moraju da odmore najmanje sat vremena.

"Definitivno najveći stres je nestanak slike na ekranu, kada niste u mogućnosti da rešavate konflikt nego preko drugih sredstava pokušavate da se se snađete. Kod nas najviše posla ima u toku leta i tada ima i vremenskih neprilika pri najgušćem saobraćaju, moguće je da vremenske prilike jos to otežavaju", kaže Šurlan.

Nebo nad Srbijom dnevno preleti skoro dve hiljade aviona. Bruno Genal, izvršni direktor kontrole letenja kaže da je, prema poslednjim istraživanjima, srpka Agencija, koja pripada jedinstvenom vazdušnom prostoru Evropske unije, jedna od najbezbednijih u Evropi.

"Stresne situacije se dešavaju veoma retko, ali su kontrolori uvežbavaju da na njih reaguju to može da bude loše vreme , otkazi uređaja na zemlji ili gore, otmice aviona, bombe, turbulencije. Radimo uz pomoć najsavremenijih tehničkih sredstava, kontrolori se izražavaju vazduhoplovnom frazeologijom, imaju gomilu sofftverskih alata, trenirani su dobro kako bi bilo bezbedno", kaže Bruno Genal, izvršni direktor kontrole letenja.

Agencija za kontrolu letenja nastala je pre četiri godine umesto tadašnje Savezne uprave za kontrolu letenja. U njenoj nadležnosti je kontrola vazdušnog saobraćaja u Srbiji, Crnoj Gori, delu međunarodnih voda Jadranskog mora i 55 procenata Bosne i Hercegovine.

Kroz školu Centra za obuku za 40 godina prošlo je 1.600 kontrolora koji su se usavršavali širom sveta i čije školovanje traje sve do poslednjeg radnog dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: